Plan: | De Hoek-Sterrenkwartier 2009 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0612.BP00012-4001 |
Het bestemmingsplan De Hoek-Sterrenkwartier is een beheerplan en kent geen inrichtingen binnen het plangebied die met zodanig grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen werken dat deze een potentieel extern veiligheidsknelpunt opleveren. Derhalve kan worden volstaan met een korte beschrijving van de externe veiligheid in de bestaande situatie.
Algemeen
Externe veiligheid in het bestemmingsplan heeft te maken met vervoer van gevaarlijke stoffen (over weg, rails, water of door leidingen) en bedrijfsmatige activiteiten waarbij gevaarlijke stoffen van belang zijn (opslag, productie, bewerking, etc.).
Voor externe veiligheid zijn twee zaken van belang, te weten het plaatsgebonden risico en het groepsrisico. De grenswaarde voor het plaatsgebonden risico van het vervoer van gevaarlijke stoffen is voor woningen en kwetsbare objecten gesteld op een niveau van 10-6 per jaar. Dat wil zeggen dat de kans op een dodelijke situatie door een ongeval met gevaarlijke stoffen op een te bouwen plek maximaal één op de miljoen per jaar mag zijn. Het groepsrisico heeft betrekking op de kans dat een grotere groep mensen bij een dergelijk ongeval is betrokken. Hiervoor geldt geen grenswaarde, maar een oriëntatiewaarde (inspanningsverplichting).
Vervoer van gevaarlijke stoffen
Voor het vervoer van gevaarlijke stoffen is in augustus 2004 de Circulaire risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen gepubliceerd. In deze circulaire is het externe veiligheidsbeleid voor het vervoer van gevaarlijke stoffen opgenomen.
Over de Heemraadlaan, aan de zuidkant van het plangebied, vindt vervoer van gevaarlijke stoffen plaats ten behoeve van het motorbrandstofverkooppunt met LPG aan de Heemraadlaan. Voor het vervoer van autogas (LPG: UN 1965, Klasse 2,2 F) is een ontheffing verleend op grond van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen. Ten behoeve van de verkooppunten voor autogas aan de Beukenlaan 7 en Maaswijkweg 5 te Spijkenisse (beide gelegen buiten het plangebied) is in de ontheffing een vaste transportroute opgenomen. Deze transportroute is: Hartelweg - Groene Kruisweg - Schenkelweg - Maaswijkweg - Heemraadlaan - Beukenlaan - Baljuwlaan - Groene Kruisweg.
Volgens de risicoatlas wegtransport gevaarlijke stoffen (AVIV, maart 2003), ligt bij de Heemraadlaan (binnen het plangebied) de 10-6-contour van het plaatsgebonden risico niet buiten het wegdek zelf. Dit geldt ook voor de 10-8 PR-contour, die als indicator voor het invloedsgebied van het groepsrisico wordt beschouwd. Ook de oriëntatiewaarde voor het groepsrisico wordt niet overschreden. Het aspect externe veiligheid heeft derhalve geen gevolgen voor het bestemmingsplan.
Buisleidingen
In het plangebied zijn leidingen gelegen waardoor vervoer van gevaarlijke stoffen plaatsvindt. In het plangebied liggen een aantal hogedruk gasleidingen en een hoofddistributie waterleiding. De hoofdleidingen van gas en water volgen bestaande wegen in het plangebied. Voor deze leidingen is een beschermingszone opgenomen op de verbeelding.
Bedrijfsactiviteiten
In het plangebied en de directie omgeving van het plangebied bevinden zich geen risicovolle activiteiten.
Geconcludeerd wordt dat het aspect externe veiligheid geen gevolgen heeft voor dit bestemmingsplan.