direct naar inhoud van 4.1 Nationaal beleid
Plan: Centrum Uitplein
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0612.BP00011-4001

4.1 Nationaal beleid

4.1.1 Nota Ruimte

In de Nota Ruimte worden de principes voor de ruimtelijke inrichting van Nederland vastgelegd. In de nota worden de hoofdlijnen van beleid aangegeven, waarbij de ruimtelijke hoofdstructuur van Nederland (RHS) een belangrijke rol speelt. "Ruimte voor ontwikkeling" is niet alleen de titel van de Nota Ruimte, maar is ook het uitgangspunt van het nieuwe ruimtelijk beleid: het Rijk geeft meer ruimte aan mede-overheden, maatschappelijke organisaties, marktpartijen en burgers. 'Decentraal wat kan, centraal wat moet' is het motto van het kabinet. Daarbij focust het Rijk zich meer dan voorheen op gebieden en netwerken die van nationaal belang zijn.

4.1.2 Nota Mensen, Wensen, Wonen

Het woonbeleid van de Rijksoverheid is vastgelegd in de nota "Mensen, wensen, wonen", die in december 2000 is vastgesteld. Rondom het motto: 'de burger centraal' zijn vijf kernthema's gekozen voor het verbeteren van de stedelijke woonkwaliteit. Een belangrijke constatering uit de nota is dat vraag en aanbod van woonmilieus in de steden slecht op elkaar zijn afgestemd. Minder gewilde milieus dienen daarom te worden getransformeerd tot centrum-stedelijke milieus, danwel tot groen-stedelijke milieus.

De ontwikkelingen in het bestemmingsplangebied Centrum Uitplein leveren een bijdrage aan de versterking van het centrum-stedelijke milieu in Spijkenisse en aan de vergroting van het woningaanbod in dit milieu.

4.1.3 Nota Belvedère en Verdrag van Valetta

In de nota Belvedère is een visie op de samenhang tussen cultuurhistorie en ruimtelijk beleid opgenomen. In het rapport worden vanuit de cultuurhistorie de meest waardevolle gebieden van Nederland geselecteerd: de zogenaamde Belvedèregebieden. Voor elk van deze gebieden wordt aangegeven wat de cultuurhistorische identiteit is, worden de beleidskansen geïnventariseerd en wordt een beleidsstrategie voorgesteld. De nota is een aanwijzing en voorzet hoe gemeenten met de inrichting van grondgebied moeten omgaan. Binnen de gemeente Spijkenisse zijn geen Belvedèregebieden geselecteerd. Ook behoort Spijkenisse niet tot de cultuurhistorisch gezien belangrijke steden van Nederland.

In 1992 is in Valetta (Malta) het Europees verdrag over de bescherming van het archeologisch erfgoed ondertekend.

Dit verdrag regelt onder meer dat archeologisch belang wordt meegewogen in de besluitvorming rond ruimtelijke ordening. Het verdrag bepaalt ook dat de veroorzaker van de bodemverstoring het archeologisch onderzoek financiert.

Op 1 september 2007 is de Wet op de archeologische monumentenzorg in werking getreden. Deze wet geeft een regeling ter bescherming van het archeologisch erfgoed en treedt in de plaats van genoemd verdrag.

In hoofdstuk 7 is nader omschreven wat dit verdrag voor het onderhavige plangebied betekent.