Plan: | Noord |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0612.BP00005-4001 |
Regelgeving en beleid
Wet op de archeologische monumentenzorg/Verdrag van Malta
Het archeologisch bodemarchief is de grootste bron voor de geschiedenis in Nederland. Het Verdrag van Malta regelt de bescherming en het behoud van deze archeologische waarden. Het Verdrag is geïmplementeerd via de Wet op de Archeologische monumentenzorg. Als gevolg van dit verdrag wordt in het kader van de ruimtelijke ordening het behoud van het archeologisch erfgoed meegewogen zoals alle andere belangen die bij de voorbereiding van het plan een rol spelen.
Op grond van de aangescherpte regelgeving stellen Rijk en provincie zich op het standpunt dat in het ruimtelijk beleid zorgvuldig met het archeologische erfgoed moet worden omgegaan. Voor gebieden waar archeologische waarden voorkomen of waar reële verwachtingen bestaan dat ter plaatse archeologische waarden aanwezig zijn, dient door de initiatiefnemer voorafgaand aan bodemingrepen archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd. De uitkomsten van het archeologisch onderzoek dienen vervolgens volwaardig in de belangenafweging te worden betrokken. Het belangrijkste doel is de bescherming van het archeologische in de bodem (in situ) omdat de bodem doorgaans de beste garantie biedt voor een goede conservering. Er wordt uitgegaan van het basisprincipe de 'verstoorder' betaalt voor het opgraven en het documenteren van de aangetroffen waarden als behoud in de bodem niet tot de mogelijkheden behoort.
Het Rijk heeft de beleidsuitgangspunten ten aanzien van archeologie neergelegd in onder meer de Cultuurnota 2005-2008, de Nota Belvedère, de Nota Ruimte, de Wijziging van de Monumentenwet 1988 en diverse publicaties van het Ministerie van OC&W.
Archeologische Waardenkaart (AWK) Spijkenisse
De gemeente heeft een Archeologische Waardenkaart (AWK) opgesteld. De AWK toont de archeologische waarden en potenties van het gemeentelijk grondgebied. De AWK geeft een indicatie van de locatie, de omvang en het belang van de binnen de gemeente aanwezige archeologische waarden. De kaart kan dienst doen als beleidsinstrument in het proces van ruimtelijke ordening. De AWK maakt het mogelijk vroegtijdig inzicht te krijgen in de archeologische verwachtingen en waarden, waardoor een bijdrage wordt geleverd aan de belangenafweging, besluitvorming en planning op het gebied van ruimtelijke planontwikkeling.
Analyse
Het noordwestelijk deel van het plangebied is volgens de AWK een terrein met middelmatige waarde. Het noordoostelijk deel en een deelgebied in het zuiden heeft een onbekende waarde. Daarnaast liggen ter hoogte van de Rozenlaan en de Molendijk nog historische dijken. De rest van het plangebied is een terrein met lage waarde.
De gronden waarop de meubelboulevard is gerealiseerd hebben een middelmatige waarde. Volgens de AWK bevat het gebied in het noordwesten van de gemeente Spijkenisse resten uit de ijzertijd, Romeinse tijd en ook wel de middeleeuwen. Echter, vooral de conserveringstoestand ervan is erg onzeker.
De voorgenoemde waardering betekent dat er voorafgaand aan grondwerkzaamheden in deze gebieden altijd een globale archeologische kartering moet plaatsvinden.
Ter hoogte van de meubelboulevard is in augustus/september 2004 een archeologisch booronderzoek uitgevoerd. In geen van de 42 boringen zijn archeologische indicatoren aangetroffen. Er zijn geen aanwijzingen voor archeologische waarden in het plangebied.
Conclusie
Het noordwestelijk deel van het plangebied is volgens de AWK een terrein met hoge waarde. Ten behoeve van de ontwikkelingen hoeven geen werkzaamheden in gronden met hoge verwachtingswaarden plaats te vinden. Nader onderzoek naar de archeologische waarden hoeft in het kader van dit bestemmingsplan daarom niet plaats te vinden.