Plan: | Dorp Klaaswaal |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0611.dorpklaaswaal-VA01 |
De regels bestaan uit vier hoofdstukken:
Hierna wordt een korte toelichting gegeven op de in het plan voorkomende bestemmingen.
Hoofdstuk 1 Inleidende regels
In dit hoofdstuk is een aantal begrippen verklaard dat wordt gebruikt in de regels. Dit voorkomt dat er bij de uitvoering van het plan onduidelijkheden ontstaan over de uitleg van bepaalde regelingen. Daarnaast is het artikel "Wijze van meten” opgenomen waarin bepaald is hoe de voorgeschreven maatvoering in het plan gemeten moet worden.
Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels
In dit hoofdstuk zijn de in het plan voorkomende bestemmingen geregeld. In ieder artikel is per bestemming bepaald welk gebruik van de gronden is toegestaan en welke bouwregels er gelden. Tevens zijn, waar mogelijk, flexibiliteitsbepalingen opgenomen.
Agrarisch
De bestemming Agrarisch is opgenomen voor enkele percelen in het plangebied die nog een agrarische functie hebben. Het is niet toegestaan om bedrijfswoningen te realiseren. Agrarische bedrijfsgebouwen zijn binnen de bouwvlakken wel toegestaan.
Bedrijven
Alle bedrijven in het plangebied hebben de bestemming 'Bedrijf' gekregen. Binnen deze bestemming zijn bedrijven uit categorie 1 en 2 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten algemeen toegestaan. Enkele bedrijven zijn specifiek bestemd met de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf 1 t/m 3' omdat deze niet binnen de algemene toelaatbaarheid passen.
Het transformatorstation heeft de aanduiding 'nutsbedrijf' gekregen.
Centrum
Het gehele centrumgebied rondom de Voorstraat heeft de bestemming Centrum gekregen. Binnen deze bestemming is onder meer detailhandel, dienstverlening, horeca uit categorie 1a, kantoren en wonen toegestaan.
Op enkele plaatsen is een aanduiding opgenomen ten behoeve van de supermarkt en bedrijven.
Ten aanzien van horeca geldt dat er maximaal 4 horecabedrijven binnen de bestemming Centrum zijn toegestaan.
Het voormalige horecabedrijf op de hoek Molendijk-Oud-Cromstrijensedijk WZ was groter dan de overige horecabedrijven in de Voorstraat, de reden waarom één horecabedrijf een grotere omvang (275 m²) mocht hebben dan de overige horecabedrijven. Nu dit horecabedrijf niet meer bestaat is er geen noodzaak meer voor deze afwijkende oppervlakte in de bestemminsplanregeling.
Voor de aanwezige horecabedrijven blijft een oppervlakte gelden van 150 m². Ter compensatie van het vervallen van de mogelijkheid voor één bedrijf met grotere omvang, is een afwijkingsmogelijkheid opgenomen voor een oppervlak van maximaal 250 m² voor de horecabedrijven binnen de bestemming Centrum.
Verder bevat de bestemming Centrum een wijzigingsbevoegdheid om bij bedrijfsbeëindiging de aanduiding 'bedrijf' te verwijderen zodat op deze plaats niet opnieuw een bedrijf zich kan vestigen.
Groen
De bestemming Groen is opgenomen voor de gronden die deel uitmaken van het structureel groen binnen het dorp. Binnen de bestemming Groen is wel enige flexibiliteit mogelijk ten aanzien van verkeersfuncties, water en nutsvoorzieningen.
Daarnaast wordt binnen de bestemming Groen ruimte geboden voor recreatief medegebruik in de vorm van fietsen en wandelen.
Horeca
Het hotel aan de Rijksstraatweg is bestemd als 'Horeca'. Het betreft hier een horecabedrijf in een zwaardere horecacategorie, namelijk 1c. Daarnaast is detailhandel tot een oppervlak van maximaal 70 m² toegestaan.
Ook hier is een afwijkingsmogelijkheid opgenomen om, indien naar aard en invloed op de omgeving, een horecacategorie hoger toe te staan.
Maatschappelijk
De bestemming Maatschappelijk is opgenomen voor alle openbare voorzieningen zoals kerken, scholen en gezondheidzorgfuncties. Enkele functies zijn specfieke aangeduid omdat ter plaatse geen andere maatschappelijke functies gewenst zijn. Het gaat onder meer om de brandweerkazerne en de begraafplaats.
Recreatie
De bestemming Recreatie geldt ter plaatse van het zwembad en de volkstuinen. Beide functies zijn aangeduid. Ter plaatse van de volkstuinen mag maar beperkt gebouwd worden.
Sport
Voor de sportvelden aan de oostzijde van het plangebied is de bestemming 'Sport' opgenomen. Dat geldt ook voor de Tennisbanen ten noorden van de Kreupeleweg.
Tuin
De bestemming Tuin is opgenomen aan de voorzijde van woningen en ter plaatse van enkele voormalig agrarische percelen die zijn verkocht aan particulieren. Binnen deze bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd. Ter plaatse van de aanduidingen 'specifieke vorm van tuin - 1 en 2' geldt echter dat respectievelijk 75 m² (tot een maximum van 300 m²) en 50 m² per perceel gebouwd mag worden. Het gaat hier namelijk om grote stukken grond waardoor het soms gewenst is om een extra gebouw te kunnen realiseren, bijvoorbeeld ten behoeve van opslag.
Verkeer en Verkeer - Verblijfsgebied
Alle wegen in het gebied zijn bestemd voor Verkeer, dan wel Verkeer - Verblijfsgebied. De eerste voor hoofdwegen met een doorgaand karakter, de tweede voor wegen in het dorp zelf. Ook is binnen de bestemming Verkeer - Verblijfsgebied een wijzigingsbevoegdheid opgenomen waarmee het mogelijk is om bijgebouwen, aanbouwen, tuinhuisjes en kasjes te bouwen ten behoeve van woningen op aangrenzende percelen mogelijk te maken.
Water
De bestemming Water is opgenomen ter plaatse van de watergang langs de Rijksstraatweg.
Wonen
De bestemming Wonen is opgenomen voor alle woningen in het plangebied. Binnen deze bestemming zijn diverse aanduiding opgenomen voor ondergeschikte functies die voorkomen binnen de bestemming.
Ten aanzien van het bouwen wordt er door middel van een aanduiding aangegeven of woningen vrijstaand, gestapeld of twee-aaneen gebouwd mogen worden. In bouwvlakken zonder een aanduiding zijn alle bouwvormen mogelijk.
Standaard geldt binnen de bestemming Wonen een goothoogte van 6 meter. Indien er sprake is van een afwijkende goothoogte dan is dat aangegeven op de verbeelding.
Verder bevat de regeling specifieke gebruiksregels ten aanzien van strijdig gebruik en aan-huis-verbonden beroepen.
Tevens is er een afwijkingsbevoegdheid opgenomen om een bed&breakfast toe te staan. Op een perceel aan de Oud-Cromstrijensedijk Westzijde 49 is een bed&breakfast reeds vergund. Hiervoor is dan ook een aanduiding opgenomen op de verbeelding.
Mantelzorg is eveneens mogelijk via een afwijkingsbevoegdheid.
Dubbelbestemmingen
Het plan kent diverse dubbelbestemmingen ten aanzien van onder- en bovengrondse hoogspanningsleidingen, een afvalwaterleiding en een waterkering.
Met deze dubbelbestemmingen wordt aangegeven dat bij bouwen en het uitvoeren van werken en werkzaamheden rekening dient te worden gehouden met het te beschermen belang. Ook bevatten de dubbelbestemmingen regels onder welke voorwaarden binnen de dubbelbestemming gebouwd kan worden.
Hoofdstuk 3 Algemene regels
Anti-dubbeltelregel
In deze regel is vastgelegd dat grond die in aanmerking moest worden genomen bij het verlenen van een omgevingsvergunning, waarvan de uitvoering heeft plaatsgevonden of alsnog kan plaatsvinden, bij de beoordeling van een andere aanvraag om omgevingsvergunning niet opnieuw in beschouwing mag worden genomen.
Algemene aanduidingsregels
In dit artikel zijn algemene aanduiding opgenomen. In dit plan gaat het specifiek om de veiligheidszone langs de bovengrondse hoogspanningsverbinding, een straalpad ten behoeve van de telecommunicatie en het in het plangebied voor komende rijksmonument.
Algemene bouwregels
In dit artikel is een aantal aanvullende bouwregels opgenomen dat voor alle bestemmingen kan gelden.
Algemene afwijkingsregels
Dit artikel is een aanvulling op de afwijkingsregels uit de bestemmingen. In het artikel is een aantal algemene afwijkingen opgenomen, dat middels een omgevingsvergunning kan worden verleend. Het betreft een standaardregeling die het mogelijk maakt om bij de uitvoering van bouwplannen beperkte afwijkingen van het plan bij een omgevingsvergunning mogelijk te maken. Het gaat bijvoorbeeld om een geringe overschrijding van de toegestane bouwhoogte of het mogelijk maken van de bouw van schakelkastjes (nutsgebouwen) in het openbare gebied.
Algemene wijzigingsregels
In dit artikel is een aantal algemene wijzigingsregels opgenomen. Het betreft een regeling die het mogelijk maakt om bij de uitvoering van het plan beperkte afwijkingen van het plan mogelijk te maken die niet met een omgevingsvergunning voor afwijken geregeld kunnen worden. Het betreft bijvoorbeeld een aanpassing van de bestemmingsgrens die benodigd is om de verkaveling in te passen.
Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels
In artikel 3.2.1 Bro zijn standaardregels opgenomen met betrekking tot het overgangsrecht voor bouwwerken en gebruik. Deze maken onderdeel uit van dit bestemmingsplan. Ook is een strafbepaling opgenomen voor overtreding van de gebruiksbepalingen.
In de slotregel is de officiële naam van het plan bepaald. Onder deze naam kan het bestemmingsplan worden aangehaald.