Plan: | Oude Uitbreiding West (deelgebied B en C) |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0610.bp15OUWdeelBC-3001 |
Provinciale Structuurvisie en Verordening Ruimte (na eerste herziening 2011)
De provincie Zuid-Holland is bezig met de opstelling van een structuurvisie voor de hele provincie. Deze structuurvisie (getiteld Visie op Zuid-Holland) bevat de hoofdlijnen van voorgenomen ontwikkelingen en de hoofdzaken van het door de provincie te voeren ruimtelijk beleid. Het plangebied is in de Structuurvisie aangemerkt als stedelijk gebied: aaneengesloten, relatief grootschalig bebouwd gebied, en onderdeel van het stedelijk netwerk, waarin de functies wonen, werken en voorzieningen gemengd en gescheiden voorkomen.
De wijze waarop de provinciale belangen in bestemmingsplannen doorwerken, regelt de provincie Zuid-Holland in de Verordening Ruimte. In de Verordening Ruimte is onder andere geregeld dat stedelijke functies zoveel mogelijk binnen het bestaande stedelijk gebied een plaats moeten krijgen.
Ruimte geven (2006)
Voor een gewenste ruimtelijke ontwikkeling heeft De Regio Drechtsteden een ruimtelijk kader 'Ruimte geven' vastgesteld. 'Ruimte geven' is de ruimtelijke visie en het kader van de regio waarbinnen verschillende ontwikkelingen een plek krijgen. De regio heeft een uitgebalanceerd pakket aan woonmilieus, typen bedrijventerreinen en voorzieningen. Het zorg dragen van het kwalitatief kunnen blijven ontwikkelen van dit pakket is het uitgangspunt.
Realisatiestrategie Ruimte geven (2008)
De Realisatiestrategie focust op datgene wat de Regio belangrijk vindt, geeft daarvoor een projectenkeuze en doet een aanzet voor een uitvoeringskader en focust op verantwoording over de resultaten. De Realisatiestrategie gaat nadrukkelijk over die projecten die voor de Hollandse Delta van strategisch belang zijn en waarop extra inspanningen moeten worden geleverd. Doel van de Realisatiestrategie is versterking van de ruimtelijke structuur en het vestigingsklimaat. Inzet van de strategie is onder andere:
De strategie gaat niet specifiek in op het plangebied maar wel over de zone waar het in ligt. Het plangebied ligt in het gebied 'Rivier en land'. Hier wordt ingezet op:
Transformatievisie Merwedezone (2009)
Gemeenten, waterbeheerders en provincie schetsen met het opstellen van de ontwerp Transformatievisie Merwedezone de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van de Merwedezone tussen Gorinchem en Alblasserdam. De visie geeft randvoorwaarden voor een gewenste ruimtelijke ontwikkeling tot 2015 met een doorkijk naar de verdere toekomst. De Transformatievisie is bedoeld als basis voor verdere uitwerking op projectniveau.
De Transformatievisie zet onder andere in op het benutten van gebiedsspecifieke kwaliteiten voor woonmilieus. Het plangebied is niet aangemerkt als specifiek project.