Plan: | Het Plaatje |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0610.bp13hetplaatje-3002 |
Ten behoeve van een goede ruimtelijke ordening zijn aan de in het plan begrepen gronden bestemmingen toegewezen. De bestemming is het centrale onderdeel van een bestemmingsplan. Niet iedere functie leent zich voor een bestemming. Of dit zo is, hangt af van de ruimtelijke relevantie ofwel van de mate waarin de betrokken functie invloed heeft op zijn omgeving of daaraan eisen stelt. Behalve om functies gaat het bij bestemmingen altijd om concreet ruimtegebruik of om fysiek aanwezige ruimtelijke objecten.
Aan de bestemmingen zijn regels verbonden met betrekking tot het gebruik van de grond en de zich daarop of daaronder bevindende bouwwerken. Begrenzing van de bebouwingsmogelijkheden vindt in dit bestemmingsplan plaats door het hanteren van bouwvlakken met bijbehorende bebouwingspercentages. Verticale begrenzing van de bouwmogelijkheden geschiedt door de aangeven maximale bouwhoogten.
Milieuzonering
Een groot deel van het plangebied bestaat uit het bedrijventerrein. Om hinder als gevolg van de aanwezige of toekomstige bedrijven te voorkomen is gebruik gemaakt van een milieuzonering. Deze milieuzonering gaat uit van het aanhouden van richtafstanden tussen bedrijfsactiviteiten en milieugevoelige functies. Deze richtafstanden vertalen zich door het toekennen van milieucategorieën aan het plangebied (aan de hand van de Staat van Bedrijfsactiviteiten 'gezoneerd industrieterrein').
Vanwege de status als gezoneerd industrieterrein heeft de milieuzonering geen betrekking op het aspect geluid, maar alleen op de aspecten geurhinder, stofhinder en gevaar. Het aspect geluidshinder is op dit industrieterrein geregeld via een zonebeheerplan (zie ook paragraaf 4.4).
Afwijken van Staat van Bedrijfsactiviteiten
De toelaatbaarheid zoals hiervoor beschreven, betekent niet dat de uitoefening van activiteiten uit een hogere milieucategorie in alle gevallen onaanvaardbaar is. De Staat van Bedrijfsactiviteiten geeft namelijk een vrij grove indeling van de hinderlijkheid van bedrijven. De situatie bij een specifiek bedrijf kan daarvan afwijken. Het bevoegd gezag kan daarom gebruikmaken van een afwijkingsbevoegdheid om bedrijfsactiviteiten uit een hogere milieucategorie dan de algemene toelaatbaarheid, toe te laten. Ingeval van afwijking middels omgevingsvergunning moet op grond van specifiek milieuonderzoek worden aangetoond dat deze bedrijfsactiviteiten geen onaanvaardbare milieuhinder veroorzaken ter plaatse van woningen.
Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van gemengd - 1' zijn een kennis- en innovatief centrum en een vergadercentrum mogelijk. Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van gemengd - 2' zijn een looproute en activiteiten ten behoeve van het baggermuseum mogelijk. Ter plaatse van de aanduiding 'minimumhoogteligging vlak (m)' geldt een minimale maaiveldligging van NAP +3,5 m. Ter plaatse van de aanduiding 'geluidscherm' is voorzien in een aaneengesloten geluidscherm over de volledige breedte van de achterliggende gebouwen.
Akoestische maatregelen
Binnen de gehele bestemming 'Bedrijf' zijn geluidshinderlijke activiteiten toegestaan.
Voor de bestaande en nieuw te vestigen bedrijven is akoestisch onderzoek uitgevoerd. In verband met achterliggende woningen is het noodzakelijk dat aan de voorzijde van de nieuw te vestigen bedrijven een aaneengesloten geluidwal met een hoogte van ten minste 15 m wordt gerealiseerd over de gehele breedte van de gebouwen.
Daarnaast is in een zonebeheerplan voor alle bedrijven vastgelegd wat hun geluidsruimte is. Geluidshinderlijke activiteiten zijn op grond van de specifieke gebruiksregel in artikel 3 lid 3.4 dan ook alleen toegestaan voor zover voldaan wordt aan het zonebeheerplan. Dit geldt ook voor activiteiten op het water (zie artikel 9 lid 9.3).
Wijzigingsbevoegdheid
Binnen de bestemming Bedrijf is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om planmer-plichtige activiteiten toe te staan onder de voorwaarde dat een milieueffectrapportage wordt opgesteld.
De dijk en het openbaar groen zijn als 'Groen' bestemd. Binnen deze bestemming is het mogelijk om de gronden te wijzigen ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone - wijzigingsgebied-1'. Onder de voorwaarde zoals genoemd in artikel 5 lid 3 zijn burgemeester en wethouders bevoegd de gronden te wijzigen naar 'Verkeer - Verblijfsgebied'. Ter plaatse van de aanduiding 'ligplaats' zijn ligplaatsen ten behoeve van pleziervaartuigen toegestaan.
De gemeentelijke plantsoenendienst en de op het perceel aanwezige woning zijn bestemd als 'Maatschappelijk'. Een klein deel van het terrein van de zorginstelling ASVZ, gelegen binnen de geluidscontour, is tevens als zodanig bestemd.
De voortuinen van woningen zijn bestemd tot Tuin. Hier zijn tuinen, erven en parkeervoorzieningen toegestaan. Er mogen bouwwerken, geen gebouwen en overkappingen zijnde, en nader omschreven ondergeschikte onderdelen van gebouwen worden gebouwd. De maximale bouwhoogte van erfafscheidingen bedraagt 1 m en de maximale bouwhoogte van overige bouwwerken, geen gebouwen en overkappingen zijnde, bedraagt 3 m.
Om de gewenste ontsluiting op de Baanhoek/Molendijk mogelijk te maken, is een deel van beide wegen meegenomen in dit plan en bestemd als Verkeer. Voor een goede afwikkeling van het verkeer is de inrichting van dit kruispunt bekeken.
De nieuw te vestigen bedrijven ten zuiden van de waterkering worden direct ontsloten op de Baanhoek/Molendijk. Hiervoor wordt een nieuwe ontsluitingsweg parallel aan de waterkering aangelegd. Om de ontsluitingsweg mogelijk te maken zijn de betreffende gronden bestemd als Verkeer - Verblijfsgebied. Aan de noordzijde van de ontsluitingsweg is extra ruimte opgenomen voor de aanleg van parkeerplaatsen. Op deze manier wordt een natuurlijke voorkantsituatie van de nieuw te vestigen bedrijven naar de weg gecreëerd.
Binnen de bestemming Verkeer - Verblijfsgebied mag een loopbrug worden gerealiseerd (als verbinding tussen het Nationaal Baggermuseum en de baggermolen). De bereikbaarheid van andere bedrijven voor vrachtverkeer dient gewaarborgd te blijven.
In de havenkom wordt een dok gerealiseerd waar de afbouw van schepen of reparaties aan schepen plaatsvinden. Hiervoor wordt tevens een steiger aangelegd. Het dok en de steiger zijn aangeduid op de plankaart en in de regels. Tevens is door de functieaanduiding 'bedrijf' begrensd tot waar bedrijfsmatige activiteiten op het water plaats mogen vinden. Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van water - 1' zijn s ligplaatsen ten behoeve van een baggermolen en een waterbus voorzien. Er is geen sprake van bedrijfsmatig gebruik van de baggermolen. Ter plaatse van de aanduiding 'ligplaats' zijn ligplaatsen ten behoeven van pleziervaartuigen toegestaan.
Voor de bestaande woningen aan de Baanhoek en Tolsteeg is een actuele bestemmingsregeling opgenomen. Het aantal woningen per bestemmingsvlak bedraagt ten hoogste het met de aanduiding 'maximumaantal wooneenheden' aangegeven aantal. Ten westen van de woning op Baanhoek 38 wordt een nieuwe woning gerealiseerd.
Voor de erfbebouwingsregeling is aansluiting gezocht bij de in de gemeente gangbare regeling. Er is een mogelijkheid opgenomen voor burgemeester en wethouders om nadere eisen te stellen aan de situering van aanbouwen aan de achterzijde van hoofdgebouwen in verband met:
In figuur 5.1 is uitgewerkt en toegelicht hoe verschillende aanvragen worden getoetst.
Figuur 5.1 Plaatsbepaling extra bebouwingsmogelijkheid
Deze dubbelbestemming is toegekend aan de gronden binnen de binnenbeschermingszone van de waterkering. Op deze gronden mogen ten behoeve van de dubbelbestemming Waterstaat - Waterkering bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd. Ten behoeve van de samenvallende bestemming Bedrijf mogen gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden opgericht. Hiervoor is naast een omgevingsvergunning voor bouwen ook een watervergunning van het Waterschap vereist. Bouwwerken ten behoeve van andere samenvallende bestemmingen mogen uitsluitend middels een afwijking bij omgevingsvergunning worden gebouwd. De belangen van de waterkering mogen niet onevenredig worden geschaad.
Binnen de binnen- en buitenbeschermingszone van de waterkering is tevens de Keur van het Waterschap van toepassing.