direct naar inhoud van 3.4 Provinciaal en regionaal beleid
Plan: Het Plaatje
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0610.bp13hetplaatje-3002

3.4 Provinciaal en regionaal beleid

Structuurvisie 'Visie op Zuid-Holland' (2010)

In de Visie op Zuid-Holland beschrijft de provincie haar doelstellingen en provinciale belangen. De kern van Visie op Zuid-Holland is het versterken van samenhang, herkenbaarheid en diversiteit binnen Zuid-Holland. Dit draagt bij aan een goede kwaliteit van leven en een sterke economische concurrentiepositie. De visie is opgebouwd uit vijf integrale hoofdopgaven, namelijk:

  • aantrekkelijk en concurrerend internationaal profiel;
  • duurzame en klimaatbestendige deltaprovincie;
  • divers en samenhangend stedelijk netwerk;
  • vitaal, divers en aantrekkelijk landschap;
  • stad en land verbonden.

Voor het plangebied is voornamelijk het aantrekkelijk en concurrerend internationaal profiel van belang. Zuid-Holland wil ook in 2020 een goede woon-, werk- en leefomgeving bieden. Het versterken van de economische clusters staat daarbij voorop, met name de Mainport Rotterdam. Hiertoe behoort niet alleen de gronden die aangewezen zijn havengebied Rotterdam, maar ook het gebied langs de Merwede behoort hiertoe. Het gebied moet hier ruimte bieden aan activiteiten die gerelateerd zijn aan de mainport.

Verordening Ruimte (2010)

In samenhang met de structuurvisie is ook de Verordening Ruimte opgesteld. De regels in deze verordening zijn bindend en werken door in gemeentelijke bestemmingsplannen. De volgende onderdelen zijn relevant voor het bestemmingsplan:

Contouren  

Om het stedelijk netwerk te versterken kiest de provincie het uitgangspunt om verstedelijking zoveel mogelijk in bestaand bebouwd gebied te concentreren. Hiermee wordt de kwaliteit van het bebouwde gebied behouden en versterkt. Om dit te bereiken zijn het stedelijk netwerk en alle daarbuiten gelegen kernen in Zuid-Holland voorzien van bebouwingscontouren. Deze geven de grens van de bebouwingsmogelijkheden voor wonen en werken weer. De bebouwingscontouren zijn strak getrokken om het bestaand stedelijk gebied en kernen, rekening houdend met en de reeds vastgelegde streekplangrenzen en plannen waar de provincie reeds mee heeft ingestemd. Verstedelijking buiten deze bebouwingscontouren is in principe niet toegestaan.

Het plangebied valt binnen de aangegeven bebouwingscontouren en is hiermee in overeenstemming met de Verordening Ruimte.

Bedrijventerreinen  

Met betrekking tot bedrijventerreinen stelt de verordening het volgende.

  • Bestemmingsplannen voor gronden die zijn gelegen op bedrijventerreinen wijzen geen bestemmingen aan die nieuwe (bedrijfs)woningen mogelijk maken. Dit uitgezonderd woningen behorende bij woonwerkeenheden op (delen van) bedrijventerreinen waar maximaal milieucategorie 2 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten is toegestaan en die niet binnen de invloedsfeer liggen van (delen van) bedrijventerreinen waar bedrijven in een hogere milieucategorie zijn toegestaan.
  • Bestemmingsplannen voor gronden die zijn gelegen op bedrijventerreinen moeten bedrijven uit de hoogst mogelijke milieucategorie van de Staat van Bedrijfsactiviteiten passend bij de omgeving van het bedrijventerrein mogelijk maken, waarbij rekening wordt gehouden met toekomstige ontwikkelingen. De toelichting van het bestemmingsplan moet hierover een verantwoording bevatten.

Het bestemmingsplan is in overeenstemming met de Verordening Ruimte. Bij de milieuzonering is de hoogst mogelijke milieucategorie toegestaan, rekening houdend met de woningen in de omgeving.

Realisatiestrategie Ruimte geven (2008)

De Realisatiestrategie focust op datgene wat de Regio belangrijk vindt, geeft daarvoor een projectenkeuze en doet een aanzet voor een uitvoeringskader. De resultaten moeten verantwoord worden. De Realisatiestrategie gaat nadrukkelijk over die projecten die voor de Hollandse Delta van strategisch belang zijn en waarop extra inspanningen moeten worden geleverd. Doel van de realisatiestrategie is versterking van de ruimtelijke structuur en het vestigingsklimaat.

Het plangebied is in de strategie opnieuw benoemd als regionaal strategisch project als onderdeel van 'Herstructurering cluster Merwede'. Het plangebied ligt in het gebied 'Rivier en land'. Hier wordt ingezet op:

  • oevers aantrekkelijker in te richten en de rivieren toegankelijk te maken, bij voorkeur met meer functies dan alleen het wonen;
  • verbetering van de beleving van oever én water/openbaarheid van de oevers;
  • sterke milieus aan het water;
  • transformatie van bestaande, vaak industriële en in onbruik geraakte locaties, naar nieuwe functies als wonen en voorzieningen;
  • bedrijven moeten zich kunnen blijven ontwikkelen binnen de huidige milieucontouren.

Het bestemmingsplan voorziet in versterking van het bedrijventerrein Het Plaatje, waarmee de planontwikkeling past in de wens van de regio om bedrijven ruimte te bieden om zich te kunnen ontwikkelen. Bedrijfswoningen zijn niet toegestaan.

Transformatievisie Merwedezone (2009)

Gemeenten, waterbeheerders en provincie schetsen in de Transformatievisie Merwedezone de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van de Merwedezone tussen Gorinchem en Alblasserdam. De visie geeft randvoorwaarden voor een gewenste ruimtelijke ontwikkeling tot 2015 met een doorkijk naar de verdere toekomst. De transformatievisie is bedoeld als basis voor verdere uitwerking op projectniveau. Het plangebied is in de transformatievisie opgenomen als herstructureringslocatie bedrijventerrein.