Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Hooijkaas
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0608.BP1040Hooijkaas-VG01

4.4 Geluid

Regels omtrent geluidhinder zijn vastgelegd in de Wet geluidhinder (Wgh). Sinds het einde van de jaren zeventig vormt deze wet een belangrijk juridisch kader voor het Nederlandse geluidsbeleid. De Wet geluidhinder biedt onder andere geluidsgevoelige objecten bescherming tegen geluidhinder van wegverkeerlawaai, spoorweglawaai en industrielawaai.
 
In de Wet geluidhinder worden de volgende objecten beschermd (artikel 1 Wgh):
  • woningen;
  • geluidsgevoelige terreinen (terreinen die behoren bij andere gezondheidszorggebouwen dan categorale en academische ziekenhuizen en verpleeghuizen, woonwagenstandplaatsen);
  • andere geluidsgevoelige gebouwen (onderwijsgebouwen, ziekenhuizen en verpleeghuizen, andere gezondheidszorggebouwen dan ziekenhuizen en verpleeghuizen die zijn aangegeven in artikel 1.2 van het Besluit geluidhinder (Bgh):
    •  verzorgingstehuizen
    • psychiatrische inrichtingen
    • medisch centra
    • poliklinieken;
    • medische kleuterdagverblijven.
Het beschermen van deze geluidsgevoelige objecten gebeurd aan de hand van vastgestelde zoneringen. Door deze zoneringen is er sprake van een sterke link met de Wro.
Anders dan de naam van de Wet geluidhinder misschien doet vermoeden worden niet alle milieugerichte geluidsaspecten in de Wet geluidhinder geregeld. De belangrijkste onderdelen die in de Wet geluidhinder worden geregeld zijn:
  • toestellen en geluidwerende voorzieningen;
  • industrielawaai;
  • wegverkeerslawaai;
  • spoorweglawaai;
  • geluidbelastingkaarten en actieplannen.  
Wegverkeerslawaai
Indien nieuwe geluidsgevoelige functies worden toegestaan, stelt de Wet geluidhinder de verplichting akoestisch onderzoek te verrichten naar de geluidsbelasting ten gevolge van alle wegen, met uitzondering van 30 km wegen, op een bepaalde afstand van de geluidsgevoelige functie(s). Indien na akoestisch onderzoek blijkt dat de grenswaarden van de gevelbelasting worden overschreden dient er een ontheffing te worden verkregen via een hogere voorkeursgrenswaarde procedure.
 
Voor onderhavig bestemmingsplan is alleen de geluidhinder die wordt veroorzaakt door het wegverkeer van belang. De milieudienst Midden-Holland heeft hier onderzoek naar gedaan [1]. In dit onderzoek worden de volgende conclusies gegeven:
 
N216: gezoneerde weg in het kader van de Wgh
Uit de rekenresultaten blijkt dat de geluidsbelasting ten gevolge van de (gezoneerde) G.J. van Heuven Goedhartweg onder de voorkeursgrenswaarde van 48 dB ligt. Daarmee is er geen hogere grenswaarde procedure noodzakelijk.
 
30 km/h wegen: niet gezoneerd in het kader van de Wgh
De Buiten De Veerpoort, de Veerstraat, de Korte Dijk, de Lange Weistraat en de Molenstraat zijn zogenaamde 30 km/h wegen. De gecumuleerde geluidsbelasting ten gevolge van deze wegen bedraagt ten hoogste 61 dB. Vanuit de Wgh hebben deze wegen geen wettelijke zone. Van deze wegen zijn allen de Korte Dijk en de Molenstraat relevant voor de geluidsbelasting binnen het plangebied. Hoewel er vanuit de Wgh geen verplichting bestaat tot het uitvoeren van onderzoek, is het aan te bevelen om bij de uitwerking van het plangebied te onderzoeken of de geluidsbelasting ten gevolge van deze beide wegen kan worden gereduceerd. Hierbij kan gedacht worden aan het vervangen van de klinkers door stille klinkers.
   
Conclusie
Door de milieudienst Midden-Holland is onderzoek gedaan naar de geluidhinder die wordt veroorzaakt door het wegverkeer. Uit dit onderzoek volgt dat er geen hogere grenswaarde procedure noodzakelijk is. Wel wordt aanbevolen om te onderzoeken of de geluidsbelasting ten gevolge van de Korte Dijk en de Molenstraat kan worden gereduceerd.
 

[1] Milieukundig advies locatie Hooijkaas te Schoonhaven, Milieudienst Midden-Holland, productnummer 201013617 definitief, 1 november 2010