Plan: | Boulevard I |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0599.BP2050Boulevard1-OH01 |
Ruimtelijke structuurvisie
De structuurvisie moet ervoor zorgen dat diverse projecten elkaar versterken en werkt als richtinggevend kader voor wat de gemeente op korte en middellange termijn wil gaan doen. Het tempo waarin dat gebeurd mag niet leiden tot groeipijnen op de korte termijn. Ontwikkelingen moeten passen binnen de langetermijnvisie voor de gemeente. Bij alle aandacht voor de uitvoering en de ontwikkeling, moet de aandacht voor de bestaande bebouwing en het beheer daarvan niet vergeten worden.
De Boulevard
Rozenburg krijgt een beter gezicht aan de Nieuwe Waterweg door aantrekkelijker bebouwing, gericht op het water en een aantrekkelijke inrichting van de openbare ruimte als promenade en oeverpark. De verbinding van de oever met het dorpscentrum wordt verbeterd. Hiermee worden meerdere doelen gediend:
De woningbouw zal vooral plaatsvinden door herstructurering van bestaande bebouwing en mogelijk worden uitgebreid met aanvullende bebouwing op strategische plaatsen.
De poorten van Rozenburg
De toegangswegen van Rozenburg worden verbijzonderd door zowel markante bebouwing als door de inrichting van de openbare ruimte. Hiermee wordt langs de rand het visitekaartje van Rozenburg voor voorbijgangers verbeterd. De onderbreking van de parkgordel bij de toegangswegen wordt zoveel mogelijk verkleind.
Koninginnelaan
De Koninginnelaan is de waardige verbinding tussen het dorpshart en de rivier in de vorm van een statige laan met royale woningen aan weerszijden. Vooral de aansluiting van de Koninginnelaan op de Boulevard moet worden aangepast om een uitnodigende entree naar het dorpshart te maken, met een inrichting die minder nadruk op het autoverkeer legt en bebouwing die zich richt op de Koninginnelaan.
Waterplan Rozenburg
Rozenburg en het waterschap Hollandse Delta gaan uit van een integrale visie op het waterbeheer. Hiermee bedoelen zij enerzijds dat het oppervlaktewater en grondwater in samenhang moet worden bekeken, voor zowel de waterkwantiteit als de -kwaliteit. Anderzijds wordt bij het waterbeheer rekening gehouden met de bodemgebruikfuncties en de sociale aspecten van het water zoals beleving en recreatie.
Het watersysteem vormt een onderdeel van onze leefomgeving die sociaal en economisch van belang is en waarvan de samenleving afhankelijk is om droge voeten te houden. Het streven is om binnen Rozenburg te komen tot een kwalitatief en kwantitatief goed watersysteem. Tevens moet water (meer) bijdragen aan de gewenste belevingswaarde van de omgeving. Deze doelstelling is als volgt uitgewerkt:
Waterkwaliteit en ecologie:
Het water voldoet aan de kwaliteitseisen en is biologisch gezond. Variatie in ecologie (en viswatertypen) is gewenst.
Waterkwantiteit:
Een robuust en veerkrachtig watersysteem wat voldoet aan de wateropgave. Het systeem is bestand tegen intensieve regenval en langdurige droogte. Het (peil)beheer is hierop afgestemd.
Aantrekkelijk voor ontspanning en recreatie:
Geen zichtbare vervuiling of achterstallig onderhoud. Het water is aantrekkelijk voor de bewoners en aanwezigen. Er is voldoende ruimte voor hengelsport en recreatie op het water. Waar mogelijk wordt aangehaakt bij fiets- en wandelroutes en de cultuurhistorische aspecten. Het water en de oevers zijn veilig.
Duurzaam waterbeheer:
Maatregelen worden aan de bron toegepast, afwenteling wordt voorkomen en onderhoud tot een aanvaarbaar minimum beperkt.
Groenstructuurplan Rozenburg
Gezien de bijzondere ligging van Rozenburg te midden van grijze/grauwe haven- en industriële activiteiten, staat Rozenburg bekend als de "groene parel van de Europoort"! Terwijl een gemiddelde gemeente in Nederland beschikt over circa 40 m² openbaar groen per inwoner, heeft Rozenburg circa 100 m² per inwoner. Mede hierdoor vormt Rozenburg voor velen een aantrekkelijke woonomgeving. Algemene hoofddoelstelling van het Groenstructuurplan is een strategisch plan, dat richting geeft aan de ontwikkeling en beheer van openbaar groen, zodanig dat het aansluit bij de wensen van de bevolking.
De stedenbouwkundige opbouw van Rozenburg wordt op hoofdlijnen gevormd door drie onderdelen, namelijk de buitenring (de groene zoom), de (woon)wijken en de binnenring (bestaande uit de voorzieningenstrip en het dorpscentrum). Deze onderdelen zijn bepalend voor de hoofdstructuur en ruimtelijke ordening in Rozenburg. Een algemeen uitgangspunt voor de (groen)visie is het behouden en versterken van de samenhang tussen deze onderdelen middels een groenstructuur. Een duidelijke en ook als zodanig herkenbare structurerende functie van de groene elementen langs met name de doorgaande wegen is daarbij van belang. Zij vormen de overgang tussen de drie onderscheiden onderdelen. Ook de groene/open buffers tussen de verschillende wijken zouden als vergelijkbaar kunnen worden behandeld. Verschil in daadwerkelijke uitwerking dient er wel te zijn aangezien het de begrenzingen tussen wijken betreft, en niet van stedenbouwkundige hoofdonderdelen. Daarnaast dienen bijzondere plekken geaccentueerd te worden met groene elementen om de hoofdstructuur verder te verduidelijken. Daarbij valt te denken aan de entrees van Rozenburg ter hoogte van de wijken en ook plaatsen waar de singels/verbindingswegen en de binnenring samenkomen.
Om een hoogwaardig woon- en leefmilieu te behouden is naast ordening en structuur ook voldoende diversiteit in de beeldvorming belangrijk. Op dorpsniveau is het in dit geval dan ook van belang om te streven naar waarneembare verschillen in beeld/karakter, ofwel de sfeer van de buitenring, de wijken en de binnenring. Het groen vervult daarbij een duidelijke esthetische functie.
Stedenbouwkundig plan Boulevard I
Het stedenbouwkundig plan Boulevard I bevat de stedenbouwkundige randvoorwaarden. Bij het verder uitwerken van de bouwplannen zal hieraan toetsing plaatsvinden.