direct naar inhoud van 6.8 Natuur
Plan: Hoek van Holland - Woongebied
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1051HvHWoongeb-oh02

6.8 Natuur

De Europese Unie heeft richtlijnen opgesteld om de biodiversiteit te behouden. Nederland heeft hieraan uitwerking gegeven in de Natuurbeschermingswet, die vooral gericht is op het beschermen van gebieden en de Flora- en faunawet die vooral gericht is op de bescherming van soorten.
De Natuurbeschermingswet beschermt specifieke gebieden (Natura 2000) op basis van Europese richtlijnen: Vogelrichtlijn, Habitatrichtlijn, Wetlands en Beschermde Natuurmonumenten. Voor deze juridisch beschermde gebieden gelden per gebied specifieke instandhoudingsdoelen voor de natuurlijke habitats en de wilde flora en fauna. Daarnaast kan hier ook het beschermen van soorten op basis van de Flora- en faunawet van toepassing zijn.
De Flora- en faunawet regelt de soortbescherming en geldt voor heel Nederland. Voor alle in het wild levende planten en dieren geldt een algemene zorgplicht. Tevens is een lijst van kracht met beschermde soorten. De bescherming van deze soorten is nader uitgewerkt in verbodsbepalingen.

Bij het opstellen van het bestemmingsplan dient rekening te worden houden met de gevolgen van het plan voor de natuur. Gekeken dient te worden of ten gevolge van het plan, of bij de uitvoering van het plan geen blijvende schadelijke effecten zullen optreden aan gebieden en soorten. Dit moet 'op voorhand in redelijkheid' worden ingeschat via een deskundigenrapport (zgn. natuurtoets, of ecologische toets).
Als er mogelijk effecten zijn, moet aannemelijk worden gemaakt dat daarvoor een ontheffing Flora- en faunawet kan worden verkregen en/of dat met zorgvuldig handelen schade kan worden voorkomen. Op grond van de Natuurbeschermingswet geldt een vergunningplicht. Als een vergunning nodig is, dan moet, om de uitvoerbaarheid voor het bestemmingsplan aan te tonen, aannemelijk worden gemaakt dat een vergunning kan worden verleend, zo nodig met mitigerende maatregelen, of door middel van compensatie.

In het plangebied ligt een beschermd natuurgebied, te weten het Natura 2000 gebied "Roomse Duin". De "Roomse Duin" is aangewezen als Natura 2000 gebied vanwege het voorkomen van bijzondere habitattypen (duinbos e.d.) en is tevens aangewezen als beschermd natuurmonument (Kapittelduinen). Het gebied maakt tevens deel uit van de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur.

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1051HvHWoongeb-oh02_0013.png"

Figuur 6.3: Provinciale Ecologische Hoofdstructuur (groen gearceerd) en Natura2000gebied.

6.8.1 Resultaat quickscan flora en fauna

In de quickscan "Implementatie Flora- en faunawet en verkenning ecologische waarden" van 14 juli 2011 is geanalyseerd of de nieuwe ontwikkeling beschermde flora en fauna schaden.

Uit de veldverkenning, de gebiedsanalyse en de beschikbare verspreidingsgegevens blijkt dat de Flora- en faunawet geen belemmering vormt voor de ontwikkeling.

Lemaireweg

Het gebied is voornamelijk geschikt voor algemeen voorkomende diersoorten, beschermd onder de eerste beschermingscategorie van de Flora- en faunwet. Het betreft hier soorten als egel en mol, waarvoor een algemene vrijstelling geldt voor het vestoren en/of aantasten van vaste rust- en verblijfplaatsen. In het gebied komt geen bebouwing voor. In de aanwezige bomen zijn geen nesten en/of holtes aangetroffen dus de kans op (vaste rust- en/of) verblijfplaatsen van vleermuizen en jaarrond beschermde vogels is nihil. De aanwezige bomenrijen in het plangebied bieden voor vleermuizen mogelijke vliegroutes van en naar mogelijke foerageergebieden. In de omgeving van het plangebied zijn andere groene stroken geconstateerd en deze kunnen ook gebruikt worden als vliegroute. Dit betekent dat de bomenrijen in het plangebied niet de enige opties zijn als vliegroute in de omgeving. Er zijn in deze voldoende alternatieven om naar uit te wijken. Nader onderzoek is niet nodig zolang minimaal één doorgaande route instant wordt gehouden.

Nader onderzoek kan voor deze planlocatie nodig zijn. Dit dient te worden uitgevoerd voorafgaand aan de uitvoering van een plan op de desbetreffende locatie. Nader onderzoek is ten behoeve van het bestemmingsplan nog niet noodzakelijk, wel is in de planregels vastgelegd dat bij bestemmingswijzigingingen voorafgaand aan de uitvoering nader onderzoek wordt uitgevoerd en eventueel ontheffing via het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie wordt aangevraagd.

Vanuit de Flora- en faunawet zijn altijd twee voorwaarden standaard van toepassing: geen zwaar verstorende activiteiten uitvoeren (zoals kap van bomen) als er broedende vogels in het plangebied aanwezig zijn en de de zorgplicht ten opzichte van alle flora en fauna dient altijd te worden nageleefd.

Op het Natura 2000 gebied "Roomse Duin" en de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur zijn geen negatieve effecten te verwachten als gevolg van de ontwikkeling.