direct naar inhoud van 2.4 Beleid deelgemeente
Plan: Hoek van Holland - Woongebied
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1051HvHWoongeb-oh02

2.4 Beleid deelgemeente

Algemeen

Het deelgemeentelijk beleid geeft de belangen weer van de deelgemeente. De deelgemeente heeft een adviesrol bij het tot stand komen van Rotterdamse gebiedsbestemmingsplannen, zodat zij hun beleidsdoelen kunnen realiseren. Gebiedsbestemmingsplannen worden door de gemeenteraad van Rotterdam vastgesteld. Het dagelijks bestuur van de deelgemeente is bevoegd om wijzigingsplannen vast te stellen en de deelraad is bevoegd projectbestemmingsplannen vast te stellen.

2.4.1 Gebiedsvisie Hoek van Holland 2011 - 2020

vastgesteld op 23 juni 2011 door de deelraad van Hoek van Holland

Deze visie betreft een herijking van de gebiedsvisie 2030 (januari 2010) naar aanleiding van enkele ontwikkelingen die zich de afgelopen jaren hebben voorgedaan en verdieping van enkele onderwerpen die in de gebiedsvisie weinig aandacht kregen. De gestelde ambities luiden als volgt:

  • 1. Badplaats met veelzijdig toeristisch-recreatief product (zee, haven, groen, cultuur);
  • 2. Aantrekkelijke woonplaats met meer koopwoningen en aanbod voor doorstroming senioren;
  • 3. Met een verbeterde lightrail openbaar vervoer verbinding Rotterdam - Hoek van Holland Strand;
  • 4. Aandacht voor behoud en uitbreiding bestaande werkgelegenheid/bedrijvigheid.

Voor woningbouw geldt de doelstelling verdichting en herstructurering tot 2020. Op de voormalige voetbalvelden aan de Lemaireweg zal de ontwikkeling van woningbouw plaatsvinden. Qua herstructurering van corporatiebezit zal in de periode tot 2020 het project Korrelbeton aan de orde komen.

Versterking dagrecreatie en verblijfsrecreatie door:

  • a. Meer verblijfsmogelijkheden, met name aanvullend meer particulier initiatief voor kleinschalige bed and breakfast-overnachtingsmogelijkheden;
  • b. De aanhaking op het Rotterdams metrosysteem, waardoor men sneller even naar Hoek van Holland gaat;
  • c. Aandacht voor een gastvrije buitenruimtesfeer: routes voor wandelaars en fietsers, bewegwijzering en routeborden, voldoende bankjes etc;
  • d. Versterking en samenhang van de horecaplekken: Zeekant/Waterweg/Berghaven/Centrum;
  • e. Een infrastructurele verbinding voor voetgangers en fietsers tussen de Maeslantkering en de Oranjebuitenpolder.

Op economisch vlak zijn de volgende, voor dit bestemmingsplan relevante, doelen gesteld. Het bedrijfsterrein "De Zekken" is verouderd en kampt met leegstand. Herontwikkeling naar een aantrekkelijker kwaliteitsniveau van bedrijvigheid die behoort tot milieucategorie 3.2 in plaats van de huidige milieucategorie 4 is het uitgangspunt.

Voor de bestaande multifunctionele accommodatie "De Hoekstee" zijn verbouwingsplannen, die uitgaan van efficiƫntere benutting door concentratie van voorzieningen.

De Verkeersvisie 2030 (vastgesteld door de deelraad in 2009) is de uitwerking van de Gebiedsvisie Hoek van Holland op het gebied van verkeer en infrastructuur. De verkeersvisie wordt vastgesteld door de deelgemeente Hoek van Holland. De in deze verkeersvisie beschreven ambities en projecten gaan soms ook over situaties of locaties waar de deelgemeente formeel geen bevoegdheden kent, maar wel de gevolgen van ondervindt. Hoek van Holland wil in samenspraak met andere partijen de ambities van de gebiedsvisie en verkeersvisie verwezenlijken. Daarom is het van belang om naast het beleid van de gemeente Rotterdam en de stadsregio Rotterdam de uitgangspunten en de belangen van de provincie Zuid Holland, het stadsgewest Haaglanden en de gemeente Westland te onderkennen.

2.4.2 Economisch Ruimtelijke Visie Hoek van Holland 2010-2014

vastgesteld op 25 februari 2010 door het dagelijks bestuur van Hoek van Holland

In de Economisch Ruimtelijke Visie Hoek van Holland wordt geconcludeerd dat Hoek van Holland de komende jaren dient in te zetten op drie speerpunten:

  • Rotterdam aan Zee: voltooien strand, uitbreiden verblijfsaccommodaties, verbreden aanbod toeristische en recreatieve voorzieningen, benutten recreatieve potentie buitengebied;
  • Bruisend Hart: verbeteren winkelaanbod, verbeteren openbare ruimte en bereikbaarheid;
  • Dynamisch ondernemersklimaat: stimuleren in aantrekkelijke bedrijfshuisvesting, verbeteren bereikbaarheid, versterken relaties ondernemers.

2.4.3 Detailhandelsvisie Hoek van Holland

vastgesteld op 12 juli 2011 door het dagelijks bestuur en 21 juni 2012 door de deelraad van Hoek van Holland

In 2011 is de detailhandelsvisie voor Hoek van Holland door het dagelijks bestuur van de deelgemeente vastgesteld (naar verwachting zal de deelraad de detailhandelsvisie in 2012 vaststellen). In de detailhandelsvisie wordt inzicht gegeven in de ontwikkelingsmogelijkheden voor detailhandel. Het advies luidt om in te zetten op het dagelijks boodschappencentrum en wellicht in de toekomst uit te bouwen tot het funshoppen. Hierdoor ontstaat een marktruimte voor detailhandel van ca. 3.000 m2 bvo. Voor zowel horeca als dienstverlening bestaat een groeiruimte van ca. 300 m2 bvo. Er liggen kansen om de recreatieve winkelfunctie te versterken, ontbrekende branches (zoals groentewinkel, kleding & mode, juwelier, sport &spel) aan te vullen en de weekmarkt te versterken. Hiertoe wordt aanbevolen de winkelstructuur meer te concentreren (van lint naar pitstrucuur) rond het Brinkplein en de Prins Hendrikstraat en de Rietdijkstraat.

In de detailhandelsvisie is tevens gekeken naar de groeimogelijkheden voor de horeca. Aansluitend op de horecanota "Horeca in Hoek van Holland" (vastgesteld op 4 november 2008 door het dagelijks bestuur van Hoek van Holland). De ontwikkelingsmoglijkheden liggen met name rond het Brinkplein en de Prins Hendrikstraat.

2.4.4 Beleidskader voor toepassing artikel 4 van Bijlage II Besluit omgevingsrecht voor de deelgemeente Hoek van Holland

vastgesteld op 9 augustus 2011 door het dagelijks bestuur van Hoek van Holland

Artikel 4 van Bijlage II van het Besluit omgevingsrecht (Bor) biedt de mogelijkheid om in een aantal gevallen een omgevingsvergunning te verlenen teneinde af te wijken van het bestemmingsplan. In aansluiting hierop is ervoor gekozen om voor bijbehorende bouwwerken aanvullende beleidsregels op te stellen. Hieronder vallen uitbreidingen aan de achtergevel, uitbreidingen aan de zijgevel en uitbreidingen aan de voorzijde.