direct naar inhoud van 3.1 Ontstaansgeschiedenis en huidig gebruik
Plan: Spangen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1035Spangen-oh01

3.1 Ontstaansgeschiedenis en huidig gebruik

3.1.1 Ruimtelijke structuur van het gebied

Het stedenbouwkundig plan voor de wijk is sterk hiërarchisch opgezet met een hoofdas, secundaire dwarsstraten en een tertiair ringwegsysteem. Het openbaar groen was eveneens onderdeel van deze hiërarchie.Ter ondersteuning van de voorname hoofdas, de Huygensstraat werden voortuinen geprojecteerd, alsmede bij de twee kopgebouwen aan het P.C. Hooftplein. De andere hoofdas binnen het plangebied is de Mathenesserdijk. Om de secundiare straten (Bilderdijkstraat en Da Costastraat en het tertiaire ringwegsysteem herkenbaar te maken werden deze routen voorzien van dubbele bomenrijen. Voor het Kasteel, de thuishaven van voetbalclub Sparta, werd een enkele bomenrij aangelegd. Het westelijk en oostelijk deel van de wijk kreeg een eigen buurtplantsoen: het Staringplein en de Bellamystraat.

De belangrijkste ontsluitingsrouten van het plan worden gevormd door de Mathenesserweg met de Mathenesserbrug in aansluiting op de wijken Middeland / Het Nieuwe Westen in oostelijke richting en het Marconiplein en de Tjalklaan in westelijke richting. In het noordelijke deel van het plangebied vormt de Horváthweg de belangrijkste ontsluitingsroute van het plangebied in de richting van NS station Schieveste en het centrum van Rotterdam.

3.1.2 Voorzieningen

Spangen werd aangelegd in de polder, geïsoleerd van de stad. De wijk moest dus in eerste instantie zelfvoorzienend zijn. Bij de opzet van Spangen werden veel (buurt)winkels gerealiseerd op de hoeken van straten. Door het proces van schaalvergroting binnen de detailhandelssector zijn onder druk van onder meer de vestiging van een grote supermarktketen op het PC Hooftplein de individuele winkels binnen het plangebied verdwenen of vervangen door een ander type detailhandelsbedrijf.

In de eerste opzet van het plangebied zijn naar verhouding vrij veel scholen opgenomen. Opvallend verschijnsel is dat diverse scholen afgeschermd binnen een bouwblok werden gerealiseerd. Voorbeelden hiervan zijn te vinden in de scholen aan de Bilderdijkstraat ter hoogte van de Spaanse Bocht of het schoolgebouw aan de Borgerstraat.

Naar Nederlandse maatstaven is het vrij uniek om heden ten dagen een voetbalstadion als het Kasteel, de thuishaven van de voetbalclub Sparta, binnen een woonwijk te huisvesten. Het stadion biedt naast de sportaccommodatie ruimte aan diverse kantoren en horecavestigingen. In dit bestemmingsplangebied is verder het sportpark Vreelust betrokken alsmede volkstuinvereniging 'Volkslust' en de 'Educatieve tuin Vreelust'. Beide gesitueerd in het noorden van het plangebied, langs de spoorlijn Rotterdam Den Haag.

Naast een goede autobereikbaarheid voor een stadswijk kent de wijk Spangen een goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Diverse tramijnlijnen verbinden Spangen met het centrum van Rotterdam en station Rotterdam CS. Ook is station Schiedam Centrum uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer vanuit Spangen. Daarnaast ligt het metrostation Marconiplein en busplatform voor een groot deel van de bewoners weliswaar net buiten het plangebied, maar toch op loopafstand .