direct naar inhoud van 5.3 Huidige watersysteem
Plan: Delfshaven
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1023Delfshaven-oh01

5.3 Huidige watersysteem

5.3.1 Oppervlaktewater

Het plangebied met de ontwikkellocaties ligt in de Delflandse boezem van Hoogheemraadschap van Delfland. De boezem in Delfshaven wordt gevormd door de Delfhavense Schie en de hieraan gekoppelde havens. Het boezemland bestaat uit de wijken Coolhaveneiland, Tussendijken en Bospolder. Dit deelgebied is hoog gelegen ten opzichte van de Delfhavense Schie en bevat, afgezien van de havens en de Schie vrijwel geen oppervlaktewater.

5.3.2 Grondwater

Binnen het plangebied staan meerdere peilbuizen van het Rotterdams grondwatermeetnet, waarbij de grondwaterstand periodiek wordt gemeten. De ontwateringsdieptes (verschil tussen maaiveld en grondwaterstand) zijn in alle gevallen groot genoeg, zodat geen grondwateroverlast verwacht wordt. In de directe omgeving van het VOC gebouw zijn geen recente grondwaterstanden en dus ook geen ontwateringsdieptes bekend.

5.3.3 Waterkering

Aan de zuidzijde grenst het plangebied aan een primaire waterkering, de Delflandse dijk. In het gebied loopt ook een secundaire kering, de Maasdijk.

5.3.4 Waterveiligheid

Om het gevolg van een overstroming te kunnen bepalen zijn meerdere aspecten van belang, zoals de locatie waar de overstroming plaatsvindt, de afstand tot de waterkering en de maaiveldhoogtes in het gebied. Onafhankelijk van de eerste twee aspecten heeft de provincie Zuid-Holland voor de gehele provincie berekend welke delen van de provincie onder water lopen en welke overstromingsdiepte er op de kwetsbare locaties bereikt kan worden. In onderstaande figuur is voor het binnendijkse gebied de overstromingsdiepte in en rond het plangebied weergegeven bij een doorbraak van de zeedijk.

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1023Delfshaven-oh01_0004.png"

Uit de kaart blijkt dat het plangebied niet gevoelig is voor overstromingen.

5.3.5 Riolering

De ontwikkelingen binnen het plangebied vallen binnen rioleringsdistricten 3 (Westen) en 11 (Tussendijken). In dit bemalingsgebied ligt voornamelijk een gemengd rioolstelsel, wat betekent dat afval- en hemelwater gezamenlijk worden afgevoerd. De ontwikkellocaties lozen via 2 rioolgemalen voordat ze op het hoofdgemaal komen. De hoofdgemalen voeren af naar AWZI Dokhaven. De vuilwateroverstorten in het bestemmingsplan liggen in het westen van het bestemmingsplangebied en aan het noorden van het plangebied (op de hoek van Coolhaven en de Dunantstraat).