direct naar inhoud van 5.1 Beleidskader
Plan: Laurenskwartier
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1022Laurenskwrt-oh01

5.1 Beleidskader

5.1.1 Rijksbeleid

In december 2009 heeft het kabinet het Nationaal Waterplan vastgesteld. Dit plan geeft op hoofdlijnen aan welk beleid het Rijk in de periode 2009 - 2015 voert om te komen tot een duurzaam waterbeheer. Het Nationaal Waterplan richt zich op bescherming tegen overstromingen, voldoende en schoon water en diverse vormen van gebruik van water. Ook worden de maatregelen genoemd die hiervoor worden genomen. Het Nationale Waterplan bevat tevens de stroomgebiedbeheerplannen die op basis van de Kaderrichtlijn Water zijn opgesteld.

In het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW) van 2 juli 2003 zijn de taken en verantwoordelijkheden van gemeenten, waterschappen, zowel qua inhoud als qua financiering, beschreven en is een werknorm voor de kans dat het oppervlaktewater het niveau van het maaiveld overschrijdt (o.a. in bebouwd gebied) vastgelegd.

Daarnaast is sinds 1 november 2003 de watertoets wettelijk verplicht voor structuurvisies, bestemmingsplannen en projectbesluiten. De wijziging het Besluit ruimtelijke ordening per 1 november 2003 regelt vooral een verplichte waterparagraaf in de toelichting bij de genoemde ruimtelijke plannen en een uitbreiding van het wettelijk vooroverleg.

5.1.2 Provinciaal beleid

Het Provinciaal Waterplan Zuid-Holland 2010-2015 (11 november 2009 vastgesteld door Provinciale Staten van Zuid-Holland) bevat de hoofdlijnen van het provinciaal waterbeleid voor deze periode. Het plan komt in plaats van het waterbeleid zoals is vastgelegd in het beleidsplan Groen, Water en Milieu (2006). Het provinciaal waterplan vervangt tevens het Grondwaterplan 2007-2013 en beschrijft dus ook het strategische grondwaterbeleid voor Zuid-Holland. De provinciale rol in het waterveld spitst zich toe op kaderstelling en toezicht.

5.1.3 Gemeentelijk beleid

De gemeenteraad van Rotterdam heeft op 18 september 2007 het Waterplan 2 Rotterdam vastgesteld. Het Waterplan 2 is een gezamenlijk product van de gemeente en de waterbeheerders in de regio. In het Waterplan 2 staat in hoofdlijnen beschreven hoe de gemeente Rotterdam en de waterschappen de komende tijd willen omgaan met het water in de stad. Hierbij wordt met name gekeken naar drie cruciale ontwikkelingen:

  • Een hogere waterstand door de stijging van de zeespiegel. In buitendijkse gebieden ontstaan risico's op overstromingen. Versterking van waterkeringen is onvermijdelijk;
  • Wateroverlast door toenemende neerslag. Door klimaatsverandering kan er in korte tijd veel neerslag vallen. Om dat water te verwerken is opvang en berging nodig;
  • Strengere eisen aan de kwaliteit van het water. Rotterdam wil een aantrekkelijke waterstad zijn, met schoon, helder en plantrijk water. De stad moet bovendien voldoen aan de eisen uit de Europese Kaderrichtlijn Water. Er worden voor alle wateren in de stad kwaliteitsbeelden opgesteld volgens die eisen.

Een onderdeel van het Waterplan 2 Rotterdam is het uitvoeringsprogramma 2007-2012. Hierin staat welke projecten in de komende 5 jaar worden uitgevoerd en welke projecten worden voorbereid voor uitvoering na 2012. Het Waterplan 2 biedt tevens een perspectief voor Rotterdam als waterstad in 2030.

Uit Waterplan 2 blijkt dat er voor het peilgebied waarbinnen zich het Laurenskwartier bevindt een wateropgave van 8000 m3 voor 2015 bestaat. Om de wateropgave in dit peilgebied op te lossen wordt vrijwel geheel ingezet op alternatieve en innovatieve oplossingen voor de waterbergingsopgave aangezien er weinig ruimte is voor het graven van nieuw open water.

Waterplan Centrum (2006)
Het waterplan is een uitwerking van Waterplan 1. In de praktijk blijkt dat het centrum met enige regelmaat kampt met wateroverlast. Ook de waterkwaliteit is slecht tot zeer slecht. De uitgevoerde modelberekeningen bevestigen dat beeld.

5.1.4 Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard

Waterbeheerplan 2010-2015
Het Waterbeheerplan bevat de hoofdlijnen van het beleid voor de taken van het hoogheemraadschap met betrekking tot de waterveiligheid, het oppervlaktewater- en grondwaterbeheer, het beheer van afvalwaterketen en emissies, en het wegenbeheer in de Krimpenerwaard. Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard (HHSK) zorgt voor bescherming tegen overstromingen, een passend waterpeil, schoon oppervlaktewater, de zuivering van afvalwater en de wegen, opdat mensen hier kunnen wonen, werken en recreëren. De volgende accenten worden hierbij aangehouden:
- de basis op orde, tegen aanvaardbare tarieven;
- de focus op waterveiligheid;
- aandacht voor ruimtelijke ontwikkelingen;
- samen werken aan veilig en duurzaam waterbeheer.

Met betrekking tot het oude centrum van Rotterdam schrijft HHSK in haar Waterbeheersplan het volgende: "In het oude centrum van Rotterdam past het met elkaar zoeken naar allerlei innovatieve oplossingen, zoals waterpleinen en groene daken, maar ook naar nieuwe nog niet bestaande oplossingen. Daarnaast zet HHSK in op zowel vasthouden, bergen als afvoeren. Met de gemeente Rotterdam is HHSK op zoek naar mogelijkheden om meer open water te graven en naar geschikte locaties voor ondergrondse waterberging. Het treffen van maatregelen zal in dit gebied zeker tot 2027 duren."