direct naar inhoud van 5.3 Huidige watersysteem
Plan: Lombardijen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1019Lombard-oh01

5.3 Huidige watersysteem

Lombardijen ligt in bemalingsgebied Hillevliet. In het plangebied liggen vijf peilgebieden.

De peilgebieden vallen onder Waterschap Hollandse Delta (WSHD).
Het water vanuit het naastgelegen peilgebied komt nabij het sportcomplex Spinozaweg (gelegen tussen Spinozaweg, Victor Hugoweg, Vaanweg en Slinge) het plangebied binnen in peilgebied 50-5. Verder komt er bij de Maeterlinckweg en de Wester Hordijk water uit het zuidelijker gelegen bemalingsgebied Breeman in peilgebied 50-6. Dit water komt nabij het Homerusplein in het plangebied.
Het water uit peilgebied 50-6 stroomt via een sloot langs de Spinozaweg naar het lagere peilgebied
50-5. In het Spinozapark wordt al het oppervlaktewater uit bemalingsgebied Breeman en uit peilgebieden 50-6 en 50-5 verzameld. Vanuit daar wordt het via het oppervlaktewatergemaal aan de Spinozaweg middels een leiding naar de singel langs de Lange Geer gepompt.
Het water stroomt dan naar het noorden via de Lange Geer en Hillevliet. Gemaal Hillevliet pompt het water uiteindelijk via een leiding in de Nieuwe Maas.


Ter verbetering van het oppervlaktewatersysteem is een nieuwe singel bij het Lange Pad aangelegd
welke het water bij het Homerusplein rechtstreeks verbindt met het Spinozapark. Hiermee is bovendien een deel van de kwantitatieve wateropgave ingevuld.
Op dit moment wordt er gewerkt aan de herinrichting van het Spinozapark. Bij deze werkzaamheden zal de hoeveelheid oppervlaktewater sterk vergroot worden waarmee een deel van de kwantitatieve wateropgave wordt ingevuld.

Het plangebied valt binnen rioleringsdistrict Lombardijen dat via het hoofdgemaal aan de Pascalweg het rioolwater via riooldistrict Zuiderpark afvoert naar riooldistrict Charlois. Aldaar wordt het water naar RWZI Dokhaven gepompt en na zuivering in de Nieuwe Maas geloosd. Met het in gebruik nemen van de nieuwe persleiding in de Pleinweg wordt het rioolwater direct van riooldistrict Zuiderpark naar RWZI Dokhaven gepompt.

Het stelsel is overwegend een gemengd rioolstelsel. Dit betekent dat het regenwater en het afvalwater via dezelfde buis worden afgevoerd. In het zuidwesten van het plangebied is een volkstuincomplex met een gescheiden stelsel. Aan de oostzijde van het plangebied is de aanleg van een verbeterd gescheiden stelsel al uitgevoerd. Nieuwe verbeterd gescheiden stelsels zijn gepland en gedeeltelijk al in uitvoering.
In het plangebied liggen 10 rioolwateroverstorten. Deze lozen bij grote neerslaghoeveelheden verdund maar ongezuiverd rioolwater op het oppervlaktewater in het plangebied. Bovendien zijn er ten westen van het plangebied nog 3 overstorten welke invloed kunnen hebben op de waterkwaliteit in het plangebied.

Het plangebied ligt achter primaire waterkeringen die deel uitmaken van dijkring 17 (IJsselmonde). Het risico op de kans van een overstroming mag 1:4.000 jaar zijn, maar de primaire waterkering is in werkelijkheid uitgevoerd met een norm van 1:10.000 jaar. De overstromingsdiepte is 0,8 tot 2 meter. Bij een overstroming vanuit de Nieuwe Maas is er aanzienlijke schade te verwachten.