direct naar inhoud van 5.3 Huidige watersysteem
Plan: Kralingen-West
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1016KralngnWest-oh01

5.3 Huidige watersysteem

5.3.1 Oppervlaktewater

In het plangebied is een aantal watergangen en waterpartijen gelegen, die de bestemming "Water" hebben gekregen. De Boezem, die aan de westkant voor een deel in het plangebied ligt, is de enige hoofdwatergang in Kralingen-West. In het park Nieuwe Plantage en ten zuiden van de Gerdesiaweg zijn twee grote vijvers gelegen. Ten noorden van de Oudedijk ligt een aantal watergangen van bescheiden omvang.

Het peilgebied waarin het plangebied is gelegen heeft een oppervlaktewaterpeil van 2,3 meter beneden NAP. Voor dit gebied geldt geen historische wateropgave. Dit wil zeggen dat er in de huidige situatie voldoende oppervlaktewater dan wel onverhard oppervlak aanwezig is om bij hevige neerslag wateroverlast te voorkomen. Er ligt derhalve geen opgave om de hoeveelheid oppervlaktewater te vergroten.

5.3.2 Grondwater

Het grondwaterpeil ligt rond de 2,5 meter beneden NAP, dit kan lokaal variƫren. Aangezien het maaiveld rond de 1 meter beneden NAP ligt, is de ontwateringsdiepte dus circa 1,5 meter. Dit betekent dat het grondwater in het plangebied zo laag staat dat er geen sprake is grondwateroverlast. Er is wel kans op 'grondwateronderlast'. In een groot deel van het plangebied bestaat er een risico dat houten paalfunderingen gedeeltelijk droogvallen, waardoor deze worden aangetast.

De grondwaterstand is echter geen aspect dat in een bestemmingsplan kan worden geregeld. Ook maakt dit bestemmingsplan geen ontwikkelingen mogelijk die invloed kunnen hebben op de grondwaterstand.

5.3.3 Waterkering

Het plangebied ligt geheel binnendijks, binnen de waterkeringen van dijkring 14. Deze dijkring heeft een beschermingsniveau dat bescherming biedt tegen een extreem hoogwaterpeil (met een kans op voorkomen van 1 op 10.000 per jaar). Naast de primaire waterkering wordt het plangebied ook beschermd door de secundaire waterkering ter plaatse van de Oostzeedijk, die deels in het plangebied is gelegen. Ook de kade langs de Boezem is een secundaire waterkering die voor een deel binnen het plangebied ligt.

5.3.4 Riolering

Het plangebied ligt in het rioleringsdistrict Oosten. Afvalwater wordt, via het districtsgemaal Oosten, afgevoerd naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie Kralingse Veer. In Kralingen-West ligt een gemengd rioolstelsel, zowel afvalwater als regenwater wordt via het riool afgevoerd. Aan de Oudedijk/ Libanonsingel is een overstort aanwezig. Als het rioolstelsel door hevige regenval overbelast raakt, wordt hier met regenwater verdund afvalwater op het oppervlaktewater overgestort.