direct naar inhoud van 4.3 Ontwikkellocaties
Plan: Kralingen-West
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1016KralngnWest-oh01

4.3 Ontwikkellocaties

4.3.1 Palestinastraat

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1016KralngnWest-oh01_0007.jpg"

Aan de Palestinastraat zijn oude woningen gesloopt om plaats te maken voor nieuwe woningen. Zowel aan de west- als aan de oostzijde van de straat wordt woningbouw mogelijk gemaakt in het bestemmingsplan. Het betreft hier vervangende nieuwbouw.

4.3.2 Aegidiusstraat

 afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1016KralngnWest-oh01_0008.png"

Aan de Aegidiusstraat zijn oude woningen gesloopt om plaats te maken voor nieuwe woningen. Het betreft hier vervangende nieuwbouw.

4.3.3 Slaakhuys

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1016KralngnWest-oh01_0009.jpg"

Het Slaakhuys is het voormalige kantoor van het dagblad 'het Vrije Volk' in Rotterdam. Het gebouw, ontworpen door Jo Vegter, is in 2007 aangewezen als Rijksmonument. Voor de herontwikkeling is een haalbaarheidsonderzoek gedaan door Lingotto, WSA en Havensteder. Voor deze locatie is een ruime bestemming (Gemengd - 4) opgenomen, omdat het toekomstig gebruik nog in onderzoek is. Op dit moment geldt er enkel de Rotterdamse bouwverordening. In het bestemmingsplan worden op deze locatie toegelaten:

  • bedrijven t/m categorie 2, dienstverlening, kantoren, hotel, maatschappelijke voorzieningen, cultuur en ontspanning;
  • horeca, detailhandel op de begane grond (begane grond betreft 450m² b.v.o.);
  • parkeergarage in het soutterain;
  • woningen alleen op de verdiepingen.

Voor de detailhandel in het Slaakhuys wordt alle langere tijd met een specifieke partij gepraat die goed aansluit bij de winkels en dienstverlening die al in de omgeving aanwezig zijn. Het Slaakhuys richt zich met betrekking tot de kantoorfunctie op kleinere ondernemers en startende afgestudeerden. De horeca op de begane grond wordt gezocht in de sfeer van daghoreca/restaurant/grandcafe etc, een discotheek of partycentrum zijn niet gewenst.

4.3.4 Horeca Oostplein

Nieuwe horeca wordt, conform het beleid voor het focusgebied 'Oostzeedijk en Oostplein' uit de horecanota, mogelijk gemaakt aan het Oostplein (het deel dat binnen de bestemmingsplangrenzen valt). Het Oostplein heeft vanwege de vele drukke verkeersstromen een magere verblijfskwaliteit. Het aantrekkelijker maken van het plein is vooral een fysieke opgave. Maar ook programmatisch kan de kwaliteit van het plein verbeteren door het mogelijk maken van horecavoorzieningen met een aantrekkelijke uitstraling in de plinten van de bebouwing.

Het betreft de begane grond van de adressen:

Gemaal mr. U.G. Schilthuis - Oostplein 491

Kantoorgebouw - Oostplein 410

Woongebouw Oostmolensteyn - Oostplein 250

Per locatie is maximaal een horecavestiging van 200m² toegestaan.