Plan: | Jaffa-West |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0599.BP1014JaffaWest-oh01 |
Algemeen
Het deelgemeentelijk beleid geeft de belangen weer van een specieke deelgemeente. Deelgemeenten hebben een adviesrol bij het tot stand komen van Rotterdamse gebiedsbestemmingsplannen en projectbestemmingsplannen, zodat zij hun beleidsdoelen ook kunnen realiseren. Gebiedsbestemmingsplannen worden door de Raad van Rotterdam vastgesteld. De deelraad van een deelgemeente is bevoegd om wijzigingsplannen vast te stellen.
Kralingen West is een gevarieerd gebied met een stedelijk karakter met zowel rustige als levendige stedelijke woonmilieus. Feitelijk is Kralingen West in geografische zin en ook qua bewoneraantal een relatief omvangrijke wijk die bestaat uit een aantal deelwijken met een geheel eigen karakter en een duidelijk per deelwijk verschillende problematiek. Deze diversiteit is enerzijds de charme van de wijk, anderzijds leidt deze diversiteit er ook toe dat de scores op wijkniveau samengestelde documentatie, zoals de veiligheidsindex, voor de meer problematische delen van de wijk een vertekend beeld geven. Dit is met name het geval het geval voor Jaffa Zuid en Vredenoord, waar in essentie sprake is vergelijkbare problematiek als in Oud Crooswijk, zoals op vlak van werkloosheid. Kortom, evenals in Oud Crooswijk is ook enkele delen van Kralingen West de basis niet op orde.
Het overgrote deel van de woningen in Kralingen West behoort tot de zogenaamde sociale voorraad en is in het bezit van Woonstad. Een deel van Kralingen West kenmerkt zich door smalle straten met een enigszins stenige uitstraling en rommelige binnenterreinen en winkelstraten (o.a. Vredenoord en Goudse Rijweg). Daarnaast is de ontevredenheid over de eigen woning groot mede doordat er onvoldoende mogelijkheden zijn tot het maken van een wooncarrière. De stedenbouwkundige structuur. Het onderhoud en de inrichting van de buitenruimte en de beperkte variëteit in het woningaanbod draagt bij aan de negatieve perceptie die bewoners van hun wijk hebben.
In dat document zijn vijftig buurt- en winkelgebieden onderzocht op functionaliteit, fysieke structuur, positie binnen de detailhandelstructuur en onderhoud. In totaal zijn 22 winkelgebieden naar voren gekomen waar snel actie nodig is. Het winkelgebied het Middelpunt (Kralingen-Crooswijk) is één van de locaties waarvoor een plan van aanpak nodig is.
Winkelgebied het Middelpunt kent momenteel een gebrekkige samenhang, veel kleine winkels en heeft te kampen met leegstand. In het Actieprogramma Winkelgebieden is het Middelpunt getypeerd als een buurtwinkelcentrum waarvan de branchering dient te worden verbeterd. Het gemeentelijk beleid is gericht op verkleining van het winkelgebied en toevoeging van een supermarkt. Het winkelgebied concentreert zich tot de westzijde Vlietlaan en de kop van de Goudserijweg.
In mei 2007 is door de deelgemeente Kralingen-Crooswijk in samenwerking met het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam een ruimtelijk-economische visie opgesteld. De visie is in juli 2007 vastgesteld. De visie geeft het voorgenomen ruimtelijk-economische beleid van de deelgemeente weer op het gebied van business to business' en stelt hierbij twee componenten centraal:
Het beleid van de deelgemeente is erop gericht om in de komende jaren ruimte te creëren om te ondernemen. Door de diversiteit van de bevolkingssamenstelling in combinatie met de diversiteit van het vastgoedaanbod zijn er in de deelgemeente Kralingen-Crooswijk twee belangrijke voorwaarden aanwezig om het ondernemersschap uit te breiden.
(vastgesteld op 25 september 2008 door de deelgemeenteraad)
De horecanota c.q. het horecabeleid van Kralingen-Crooswijk is vastgesteld door de deelgemeenteraad en op hoofdlijnen door de gemeenteraad. De Horecanota is inmiddels goedgekeurd door de burgemeester.
Doelstellingen:
Voor het bestemmingsplan betekent dit het volgende: