direct naar inhoud van 10.3 Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard
Plan: Oude Westen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1012OudeWesten-oh01

10.3 Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Het Hoogheemraadschap is akkoord met het plan, maar heeft ook een aantal opmerkingen, die hieronder volgen.

10.3.1 Toelichting paragraaf 5.1 Waterbeheerplan

Het Hoogheemraadschap vindt de verwijzing in paragraaf 5.1.5 Waterbeheerplan van Schieland en de Krimpenerwaard 2010 - 2015 juist, maar meent dat de tekst verouderd is. Het Hoogheemraadschap heeft daarom een voorbeeld voor een meer actuele tekst aangeleverd.

Reactie

De tekst is aangepast naar het voorbeeld van het hoogheemraadschap.

10.3.2 Toelichting paragraaf 5.4 Wateropgave
10.3.2.1 Afvoer hemelwater

Volgens het Hoogheemraadschap ontbreekt hier de feitelijke mogelijkheid om hemelwater rechtstreeks te bergen in de bodem. Gevraagd wordt hierover een passage op te nemen.

Reactie

In paragraaf 5.4 Wateropgave grondwater is aangegeven dat er wordt aanbevolen om in de zogenaamde verblijfsgebieden groenstroken toe te passen om de ondergrond van het gebied te ontharden en infiltratie van water toe te staan. Het bergen van hemelwater in de bodem is feitelijk dus wel mogelijk.

10.3.2.2 Compensatie verharde grond

Er zijn volgens het Hoogheemraadschap in het gebied nog enkele onverharde gebieden beschikbaar. Bij ontwikkelingen op deze plaatsen, waarbij onverhard wordt vervangen door verhard oppervlak moet naar zijn mening nagedacht worden over compensatie van het verhard oppervlak (eveneens, zoals in het wateradvies, paragraaf 5.1). Gevraagd wordt in te gaan op de mogelijke oplossingsrichtingen wanneer het resterende onverharde oppervlak wordt benut en de consequenties daarvan voor het riool en het oppervlaktewater. Het Hoogheemraadschap wil hierover - indien nodig - graag in overleg treden met de gemeente.

Reactie

De verwachting is dat, door de ontwikkeling die in dit bestemmingsplan mogelijk wordt gemaakt, het toaal verhard oppervlak in geringe mate afneemt of gelijk blijft. Algemene oplossingsrichtingen voor het oplossen van de reeds bestaande wateropgave kunnen het beste worden opgepakt in het kader van het Deelgemeentelijk waterplan; dit wordt samen met het Hoogheemraadschap opgesteld.

10.3.2.3 Watercompensatie

In het wateradvies wordt gezegd dat er geen ruimte is voor de berekende compenserende oppervlaktewaterberging. Het Hoogheemraadschap ziet graag hieraan toegevoegd dat in overleg met het hem, indien nodig, innovatieve oplossingen kunnen worden besproken.

Reactie

Zoals hierboven reeds is aangegeven, is de verwachting dat door de ontwikkeling die in dit bestemmingsplan mogelijk wordt gemaakt, het totaal verhard oppervlak in geringe mate afneemt of gelijk blijft. Bij afname of handhaving van het verhard oppervlak is geen watercompensatie nodig. Naast algemene oplossingsrichtingen voor het oplossen van de reeds bestaande wateropgave kunnen innovatieve oplossingen het beste worden opgepakt in het kader van het Deelgemeentelijk waterplan; dit wordt samen met het Hoogheemraadschap opgesteld.

10.3.2.4 Afvalwater

In dit onderdeel van paragraaf 5.4. wordt geconcludeerd dat er geen consequenties zullen zijn voor de afvoer via het rioleringsstelsel. De inzet van de gemeente is echter om zo veel mogelijk af te koppelen. Zodra afkoppeling gerealiseerd wordt, zal dit naast vermindering van de overstortrisico's ook een kleinere hydraulische belasting op de riolering teweeg brengen. De belasting op het oppervlaktewater zal echter worden vergroot, doch gebeurt dit met "schoon" hemelwater. Hiervoor is overleg met het hoogheemraadschap noodzakelijk. Het Hoogheemraadschap verzoekt om in dit hoofdstuk kort in te gaan op zijn vorenstaande stelling.

Reactie

Het afkoppelen van hemelwater of het aanleggen van een (verbeterd) gescheiden riool wordt niet geregeld via het bestemmingsplan. Dit wordt geregeld in het rioleringsplan, dit wordt ter beoordeling verzonden naar het hoogheemraadschap.

Rotterdam zet wel in op het scheiden van waterstromen, bij de ontwikkeling van gebouwen moet hier rekening mee worden gehouden.

10.3.2.5 Waterkwaliteit

Het Hoogheemraadschap mist - naast de paragraaf over de overstorten - een paragraaf over de waterkwaliteit in zijn algemeenheid. Gevraagd wordt een paragraaf toe te voegen waarin wordt ingegaan op de huidige waterkwaliteit en de mogelijkheden deze te verbeteren (ook als onderdeel van de overstortbeheersing). Bovendien moet bij de inzet van "afkoppelen verhard oppervlak" bij ontwikkelingen rekening worden gehouden met een kwaliteits-aspect. Lozing van hemelwater dat, als gevolg van het gebruik van uitlogende materialen zoals bijv. koper en zink, is verontreinigd mag niet in oppervlaktewater worden geloosd. Gevraagd wordt een passage op te nemen waarin wordt ingegaan op het materiaalgebruik bij ontwikkelingen. De zorgplicht voor het afstromende hemelwater strekt zich tevens uit naar de bestrating wanneer verharde terreinen (bestrating, pleinen etc.) afwateren in oppervlaktewater.

Reactie

Waterkwaliteit wordt niet geregeld in het bestemmingsplan, maar in de waterplannen. Ook het gebruik van materialen wordt niet in het bestemmingsplan geregeld.

10.3.2.6 Wateropgave in relatie tot de plankaart en voorschriften

Onder verwijzing naar onderdeel het onderdeel "Wateropgave in relatie tot de plankaart en voorschriften" wordt gevraagd aan dit onderdeel toe te voegen dat de onderhoudsstrook ten minste 5 meter vanaf de insteek van het talud vrijgehouden moet worden van obstakels.

Reactie

De toelichting (paragraaf 5.4.) is hierop aangepast.