Plan: | Parkstad |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0599.BP1008Parkstad-oh02 |
Met de Kop van Zuid kreeg Rotterdam een centrum op twee oevers. Er is gezocht naar een juiste balans tussen wonen, werken, winkelen en ontspannen in een waterrijke omgeving. Het aanbod van woningtypen is gevarieerd: verschillende prijsklassen met huur- en koopwoningen, waarvan 25 % goedkoop en 75 % middelduur tot duur. De Kop van Zuid bestaat uit verschillende deelgebieden. In Stadstuinen wonen relatief veel gezinnen, terwijl in de Landtong / Entrepot en Wilhelminapier relatief veel één- en tweepersoonshuishoudens wonen. Belangrijke winkelgebieden in de Kop van Zuid zijn de Vuurplaat en het Entrepot. Daarnaast zijn en worden in het gebied, met name op de Wilhelminapier en de Zuidkade, veel kantoren, sport-, onderwijs- en cultuurvoorzieningen, kinderopvang, winkels en horeca gerealiseerd.
Afrikaanderwijk, Feijenoord en Hillesluis behoren tot de oudere wijken uit de negentiende eeuw van Rotterdam Zuid. Het overgrote deel van de woningvoorraad van deze wijken bestaat uit relatief kleine huurwoningen. De wijken hebben een sterk multicultureel karakter gekregen: circa 80% van de bevolking is van allochtone afkomst. In verhouding tot het Rotterdams gemiddelde wonen er veel gezinnen en is het huishoudinkomen relatief laag.
Afrikaanderwijk is een stedelijk gebied met een hoge bebouwingsdichtheid. De wijk ligt ingeklemd tussen de havens en het spoorwegemplacement. Het hart van de wijk wordt letterlijk gevormd door het Afrikaanderplein met de markt en het Afrikaanderpark. De markt heeft een regionale betekenis.
De wijk Feijenoord ligt tussen de nieuwe Maas, het Entrepot-gebied van de Kop van Zuid en de spoorlijn Rotterdam - Dordrecht. Het is een oude en karakteristieke wijk van Rotterdam Zuid. De stedenbouwkundige opbouw van Feijenoord is divers. De aanwezigheid van havens en de rivier de Nieuwe Maas is een onderscheidende kwaliteit van Feijenoord. Op het schiereiland Feijenoord blijft de economische functie dominant aanwezig met de industriële bedrijvigheid van Hunter Douglas en Unilever Bestfood.
Hillesluis is één van de stadswijken van de deelgemeente Feijenoord: rustig wonen met de drukte van de stad aan de randen. Het noordelijke deel herbergt een stedelijk en dichtbebouwd gebied met een harde scheiding tussen openbaar en privé. Er zijn veel gestapelde woningen. Het zuidelijke deel van Hillesluis heeft een meer tuinstedelijk karakter met kleine voortuinen, een wat ruimere opzet van het stratenpatroon en meer boven- en benedenwoningen.
Het beleid voor Afrikaanderwijk en Feijenoord is gericht op differentiatie van de woningvoorraad en het aantrekken van nieuwe doelgroepen. Daarnaast wordt de aandacht gericht op een betere kwaliteit van het openbaar gebied. De ontwikkeling van Parkstad kan wanneer grootschalige ingrepen aan de orde zijn een grote rol spelen.
Afbeelding 3.3: Afrikaanderwijk en -plein, met op de achtergrond het toekomstige Parkstad en de Nieuwe Maas
Afbeelding 3.4: Hillesluis, het Varkenoordse Park en de rangeersporen nabij De Kuip