direct naar inhoud van 2.4 Beleid deelgemeente
Plan: Hordijkerveld
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1005Hordijkveld-oh01

2.4 Beleid deelgemeente

Algemeen

Het deelgemeentelijk beleid geeft de belangen weer van een specifieke deelgemeente. Deelgemeenten hebben een adviesrol bij het tot stand komen van Rotterdamse bestemmingsplannen, zodat zij hun beleidsdoelen ook kunnen realiseren. Bestemmingsplannen worden door de Gemeenteraad van Rotterdam vastgesteld. De Deelgemeenteraad is bevoegd om wijzigingsplannen vast te stellen.

2.4.1 Gebiedsvisie IJsselmonde

De deelgemeente IJsselmonde is in 2009 in gestart met het opstellen van een Gebiedsvisie voor (geheel) IJsselmonde. Dit gebeurt in overleg met bewoners, ondernemers en professionals.

De gebiedsvisie, die in december 2010 is vastgesteld, gaat over de periode 2010 tot 2020. Op basis van een analyse van de huidige situatie worden de ambities voor de periode 2010 tot 2020 beschreven. Deze zullen vervolgens door de deelraad worden uitgewerkt in concrete doelen voor de periode tot 2015. In een apart hoofdstuk zijn de thema zijn de thema's beschreven waar de meeste aandacht naar uit gaat in de periode tussen 2010 en 2015.

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1005Hordijkveld-oh01_0004.jpg" Figuur 2.1: Gebiedsvisie IJsselmonde (2010)

2.4.2 Stedenbouwkundige Randvoorwaarden 'Hordijkerveld II en Smeetsveld' (2006)

Het betreft de randvoorwaarden inclusief bijbehorende stedenbouwkundige randvoorwaardenkaart waarin de minimale en maximale afmetingen zijn aangegeven inzake de (her)ontwikkeling van de zuidelijke rand van Hordijkerveld. De randvoorwaarden hebben betrekking op ruimtelijke, programmatische, parkeer-, buitenruimte en technische aspecten.

2.4.3 Beleidslijnen voor de horeca in de deelgemeente IJsselmonde 2008-2011

In deze nota is het gebiedsgerichte horecabeleid voor de deelgemeente IJsselmonde tot en met 2011 weergegeven. Voor het gebied Hordijkerveld geldt dat het zich kenmerkt door een sterk dominerende woonfunctie. Hier en daar is reeds een horecavoorziening aanwezig. Voor dit soort gebieden geldt volgens het deelgemeentelijk horecabeleid consolidatie. Dit met name vanwege de gevoeligheid voor overlast.
Voor wat betreft horecavoorzieningen in winkelstrips in het gebied geeft de horecanota van de deelgemeente IJsselmonde het volgende aan:

"De winkelstrip aan de Kerstendijk-zuidzijde wordt thans getransformeerd tot een medische en paramedische voorzieningenstrip. Een horecafunctie past daar niet bij.
De winkelstrip aan de Kerstendijk-oostzijde bevindt zich aan 'De Markt'. Op het voormalige marktterrein is een appartementengebouw gerealiseerd, waardoor tussen de Kerstendijk en dit appartementengebouw een centraal plein is ontstaan. Op de begane grond van het appartementengebouw is het buurtcentrum Hordijkerveld en een lunchcafé gevestigd dat wordt beheerd door Laurens/de Maaskringgroep. In de winkelstrip aan de Kerstendijk-oostzijde is thans één cafetaria gevestigd.

Het beleid voor de winkelstrip Kerstendijk-Oostzijde en de tegenovergelegen voorzieningen aan het plein is beperkt ontwikkelen met beperkte openingstijden. Voor het plein geldt voorts dat terrassen mogelijk zijn, doch dat gelet op de woonfuncties in de nabije omgeving de sluitingstijd van de terrassen gelijk moet zijn aan de sluitingstijd van de inrichtingen die exploiteren met beperkte openingstijden. De sluitingstijd van een terras is derhalve 23.00 uur. Voor de strip aan de Emelissedijk geldt consolidatie."

2.4.4 Beleidsnotitie voorwaarden parkeren in voortuinen Deelgemeente IJsselmonde (2004)

De deelgemeente IJsselmonde wil het parkeren in voortuinen tegengaan, omdat dit het groene aanzien van de tuinstad aantast. Deze beleidsnotitie verschaft duidelijkheid over waarom niet in de voortuin geparkeerd mag worden en geeft heldere uitgangspunten ten behoeve van advisering. Conform deze beleidsnota is in dit bestemmingsplan in de bestemming 'erf' het parkeren van motorvoertuigen toegelaten, daarmee is het parkeren van motorvoertuigen in tuinen uitgesloten.

2.4.5 Economische visie IJsselmonde "Werken in de tuinstad revisited" (2006)

Het economisch beleid van de deelgemeente IJsselmonde is neergelegd in een economische visie. De belangrijkste aspecten daaruit voor het plangebied zijn de volgende.

Voor wat betreft de fysieke bedrijfsvoering is de focus gericht op aanpak van oudere bedrijventerreinen, ruimte geven aan nieuwe economische dynamiek en op het weer gezond maken van de commerciële voorzieningenstructuur van IJsselmonde. Commerciële voorzieningen zijn belangrijk voor de leefbaarheid van de wijken. Zij voorzien in de dagelijkse behoeften, maar vervullen ook een belangrijke rol als ontmoetingsplek.

Voor wat betreft het maatschappelijk functioneren van bedrijven is de focus gericht op het verbeteren van de maatschappelijke aspecten van de bedrijfsomgeving en het ruimte bieden voor nieuwe vormen van ondernemerschap en maatschappelijke betrokkenheid.

Netwerkvorming door communicatie en samenwerking met bedrijfsleven, instellingen, en overige belanghebbenden (zoals bewoners) is een essentiële randvoorwaarde voor effectief economisch beleid en staat dan ook centraal in de IJsselmondse aanpak.