direct naar inhoud van 5.4 De wateropgave
Plan: DWL-de Esch
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1003DWLdeEsch-oh01

5.4 De wateropgave

Wateropgave in relatie tot de plankaart en regels

De in het plangebied aanwezige watergangen en -partijen hebben de bestemming Water gekregen. De onderhoudstroken langs de hoofdwatergangen, waarop de Keur van het Hoogheemraadschap van toepassing is, zijn met een aanduiding op de plankaart aangegeven. De beschermingszone is op de plankaart aangegeven met een dubbelbestemming Waterkering.

Op grond van de Keur van het HHSK (artikel 67 lid 11) is het verboden (behoudens ontheffing) bouwwerken op te richten of houtgewassen te planten binnen een strook van 5 meter (gemeten vanuit de insteek van het talud) langs hoofdwatergangen respectievelijk boezemwatergangen, ten behoeve van het onderhoud van genoemde watergangen.

Een belanghebbende met bouwvoornemens in een keurstrook (zoals aangegeven op de plankaart als waterstaatkundige functie) wordt geadviseerd om contact op te nemen met HHSK over antwoord op de vraag of voor het bouwproject in kwestie ontheffing verleend kan worden van het bouwverbod in de Keur.

Voor de uitvoering van werken binnen de voor "waterkering" bestemde zone zoals aangegeven op de plankaart, is onverminderd de bepalingen van het bestemmingsplan terzake, vergunning vereist van het HHSK.

Plangebied

De geplande toename van verhard oppervlak van de SDDC is berekend op 7.768 m². Het hoogheemraadschap hanteert een norm van 875 m³ per nieuw aan te leggen hectare verhard oppervlak. De wateropgave vanuit deze ontwikkeling bedraagt daardoor 680 m³. Het HHSK hanteert een maatgevende drooglegging in dit gebied van 0,40 meter (= laagste drempelniveau van de aanwezige bebouwing) waardoor het wenselijk te realiseren totale wateroppervlak op 1.700 m² komt. De wateropgave wordt door middel van water te creëren op het terrein van de SDDC gecompenseerd.

In de huidige situatie bestaat een groot deel van het plangebied uit kunstgrasvelden. In overleg met het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) is bepaald dat hier sprake is van onverhard terrein. Wel verhard zijn de gronden waarop de parkeerplaats en de kleinschalige bebouwing (kantine en kleedkamers) zich bevinden. Dit betekent dat het gebied op dit moment een verhard oppervlak van 8.620 m2 heeft.

In de nieuwe situatie neemt de verharding toe door de aanleg van wegen en tuinen, en de bouw van woningen. Uitgangspunt hierbij is dat tuinen als 50% verhard worden meegenomen.

De exacte inrichting van het gebied is nog niet bekend, wel is een aantal proefverkavelingen opgesteld. Op basis hiervan komt de totale verharding in de nieuwe situatie neer op ongeveer 2,5 hectare. Dit houdt in dat er een toename van de verharding plaatsvindt van 16.310 m2. Deze verharding moet gecompenseerd worden, in principe in de vorm van open water.

Uitgaande van deze vuistregel moet er ongeveer 1.430 m3 water worden aangelegd. Op basis van een toegestane peilstijging van 0,6 m betekent dit dat er een ruimte van 2.380 m2 voor water moet worden gereserveerd. In de genoemde verkaveling is rekening gehouden met een hoeveelheid water van 1546 m2wat inhoudt dat er voor dit plan mogelijk nog een tekort aan water is. Bij de vergunningprocedure inzake de Keur, die nodig is voor het verharden van de ondergrond, wordt door HHSK op basis van een definitief plan ook een definitieve compensatieopgave vastgesteld.

Omdat binnen de De Esch meerdere deelwatersystemen aanwezig zijn en het mogelijk consequenties heeft op welk gebied de afwatering van het nieuwe verhard oppervlak zal plaatsvinden, verzoekt het HHSK om tijdig contact tijdens de inrichtingsplan fase met hun op te nemen om te bespreken op welke locaties welke hoeveelheden aanvullende waterberging zullen worden gerealiseerd.

Verder heeft het HHSK in september 2005 de wateropgaven voor de verschillende polders binnen zijn beheersgebied vastgesteld. Dit zijn de opgaven die, uitgaande van het huidige grondgebruik, moeten worden gerealiseerd om het systeem in 2015 aan de werknormen uit het Nationaal Bestuursakkoord Water te laten voldoen. Voor de De Esch is op basis van de beschikbare gegevens een wateropgave bepaald van 3,0 hectare voor de bestaande situatie. Dat moet er dus nog extra bijkomen. Deze relatief hoge waarde wordt vooral veroorzaakt door de kleine maatgevende drooglegging in dit gebied. Zij zullen nog een verfijningslag op basis van actuele gegevens maken om de definitieve wateropgave te kunnen vaststellen. Dit zal vast gelegd moeten worden in het uitvoeringsplan.