Plan: | Nieuw Crooswijk II |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0599.BP1001NwCrooswijk-oh01 |
Wateropgave in relatie tot de plankaart en regels
De in het plangebied aanwezige watergangen en -partijen hebben de bestemming Water gekregen. De onderhoudstroken langs de hoofdwatergangen, waarop de Keur van het Hoogheemraadschap van toepassing is, zijn met een aanduiding op de plankaart aangegeven. Op grond van de Keur van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (artikel 67 lid 11) is het verboden (behoudens ontheffing) bouwwerken op te richten of houtgewassen te planten binnen een strook van 5 meter (gemeten vanuit de insteek van het talud) langs hoofdwatergangen respectievelijk boezemwatergangen, ten behoeve van het onderhoud van genoemde watergangen.
Een belanghebbende met bouwvoornemens in een keurstrook (zoals aangegeven op de plankaart) wordt geadviseerd om contact op te nemen met genoemd hoogheemraadschap over antwoord op de vraag of voor het bouwproject in kwestie ontheffing verleend kan worden van het bouwverbod in de Keur.
Plangebied
Zoals in paragraaf 6.2 al is aangegeven heeft er overleg plaatsgevonden tussen het Hoogheemraadschap en de gemeente/OCNC. Uit dit overleg is een randvoorwaardennotitie gedestilleerd. Hieronder worden de belangrijkste punten van deze notitie uiteengezet.
Bemalingsgebied
Momenteel bestaat het watersysteem in "Nieuw Crooswijk II" uit twee bemalingsgebieden. Het is wenselijk om in de toekomst hier één gebied van te maken, zodat al het water in "Nieuw Crooswijk II" afwatert op de watergangen rond de begraafplaats en de Exercitiesingel. Dit kan uitgevoerd worden door middel van het aanleggen van een oppervlakteduiker. Daarnaast is het verstandig om binnen een zo groot mogelijk aaneengesloten gebied eenzelfde waterpeil te hanteren.
Compensatie verhard oppervlak
Het wateroppervlak anno 2006 van 3,9% voldoet niet aan de norm uit het Nationaal Bestuursakkoord Water. Om aan deze norm te voldoen moet het percentage water in het plangebied 4,5% zijn. Dit betekent dat er ten minste 0,6% extra oppervlaktewater gerealiseerd moet worden. Door middel van de verbredingen van twee watergangen wordt 3000 m2 extra oppervlaktewater gerealiseerd en daarmee wordt aan de eis van 4,5% voldaan.
Verbreding Exercitiesingel
Met dit percentage wateroppervlak is in principe voldaan aan de wateropgaaf voor het plangebied. Wel wordt door zowel het Hoogheemraadschap als de gemeente het zeer wenselijk geacht meer water te realiseren. Hierbij wordt gedacht aan het water rond de Rooms-katholieke begraafplaats. Met 0,5% extra wateroppervlak wordt zowel voldaan aan de norm van 5% die het Hoogheemraadschap graag ziet alsook aan de norm voortkomende uit de Waterplanambitie. Mochten er binnen de planperiode van dit bestemmingsplan financiële middelen beschikbaar komen om deze uitbreiding te realiseren, dan staat het bestemmingsplan de verbetering van de waterhuishouding niet in de weg.
De mogelijkheid om de waterhuishouding te verbeteren is namelijk ruimtelijk-juridisch mogelijk gemaakt, doordat in de regels binnen de bestemmingen "Groen", "Verkeersweg" en "Verblijfsgebied" de gronden mede bestemd zijn voor water.
Compensatie aanleg dam met duiker
Als gevolg van de aanleg van een dam met duiker aan de Schuttersweg wordt een stuk water gedempt. Na overleg met de waterbeheerder is hiervoor afgesproken dat watercompensatie nodig is van 32,2 m2. De compensatie van dit extra wateroppervlak wordt gevonden bij Exercitiesingel. Zoals hierboven is aangegeven wordt deze singel verbreed i.v.m. de compensatie verhard oppervlak en gaat nu ook deze 32,2 m2 extra als compensatie bieden. Op de plankaart is een iets bredere singel opgenomen.
Natuurvriendelijke oevers
Het aanleggen van natuurvriendelijke oevers geeft een grote bijdrage aan het totale ecologisch functioneren. Tevens is dit belangrijk voor de belevingswaarde van het water. Bij het aanleggen van nieuwe oevers zal een deel als natuurvriendelijk worden ingericht. Het bestemmingsplan maakt dit mogelijk.
Rioolsysteem
Het is niet wenselijk om schoon regenwater te lozen op het gemengde rioolstelsel. Het is gemeentelijk beleid om in nieuwe c.q. herstructureringswijken afvalwater en regenwater gescheiden in te zamelen. De waterkwaliteit en daarmee de belevingswaarde van het water in de wijk verbetert (mede) hierdoor. De woningen zullen dan ook worden gerealiseerd met een interne gescheiden rioolstelsel. Daar waar het stratenplan wijzigt, zal ook een verbeterd gescheiden rioolstelsel worden aangelegd om te voorkomen dat het schone regenwater op het gemengde rioolstelsel wordt geloosd. Dit is in "Nieuw Crooswijk II" het geval voor het overgrote deel van het plangebied behalve de Paradijslaan/Rusthoflaan.