direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Cornelisland
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0597.CORN2012-VG01

2.4 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie

De structuurvisie Ridderkerk 2020 beschrijft het belang voor ruimte voor werkgelegenheid binnen de gemeente. Als belangrijke kernkwaliteit van Ridderkerk wordt aangegeven dat de Ridderkerker in de gemeente zelf kan wonen en werken. De Visie heeft dan ook als uitgangspunt dat Ridderkerk haar kennis- en arbeidsintensieve werkgelegenheid wil koesteren. In de structuurvisie is het plangebied dan ook aangewezen als bedrijventerrein (zie figuur 2.2).

afbeelding "i_NL.IMRO.0597.CORN2012-VG01_0003.png"Figuur 2.2 Uitsnede Structuurvisie Ridderkerk 2020

Energievisie bedrijventerrein Cornelisland Ridderkerk

De gemeente Ridderkerk heeft voor bedrijventerrein Cornelisland een energievisie1 opgesteld. Daarin staat met welke maatregelen en type energievoorzieningen de doelstellingen uit het klimaatbeleid kunnen worden gerealiseerd. Het rapport maakt onderscheidt naar voorgestelde maatregelen op bedrijfsniveau en maatregelen op locatieniveau.

Energiedoelstellingen

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 14 februari 2006 ingestemd met twee energiedoelstellingen:

  • 5% duurzame energie;
  • 15% CO2-reductie voor het gehele bedrijventerrein Cornelisland, ten opzichte van een regulier bedrijventerrein in de regio.

Om uitvoering te geven aan deze energiedoelstelling worden onder andere de volgende maatregelen genomen.

  • Kopers van een bedrijfskavel op bedrijvenpark Cornelisland worden bij aankoop van de grond verplicht een duurzaamheidscan te laten uitvoeren. De gemeente biedt de ondernemers de tool 'Kansen bij Verkassen' van Stichting Stimular aan. Idee achter deze tool is de toekomstige ondernemers te overtuigen van het feit dat het toepassen van duurzaam ondernemen zichzelf terugverdient.
  • De gemeente heeft subsidie beschikbaar voor bedrijven die grond van de gemeente afnemen. Deze subsidie kan worden aangewend om de ondernemer te stimuleren de voorgestelde maatregelen uit de duurzaamheidscan ook daadwerkelijk uit te voeren.
  • Bedrijven die zich vestigen op Cornelisland zijn verplicht een bijdrage te leveren aan de op te richten Parkmanagement-organisatie. De bijdrage wordt in de koopovereenkomst geregeld. Cornelisland is een bedrijventerrein dat voor het grootste gedeelte wordt uitgegeven door de gemeente Ridderkerk. Parkmanagement kan daarom verplicht worden gesteld bij uitgifte van de bedrijfskavels. Het voordeel hiervan is dat iedereen lid van de organisatie wordt en er automatisch voldoende (financieel) draagvlak is om parkmanagement en daarmee samenhangende duurzaamheidsdoelen, tot een succes te maken.

Op bedrijfsniveau wordt geconcludeerd dat tegen beperkte meerkosten (13%) voor de totale locatie circa 5% CO2-reductie mogelijk is. Een aantal maatregelen heeft, naast het positieve milieueffect, ook een positief effect op het comfort.

De doelstelling uit het klimaatbeleid 'aandeel van ten minste 5% duurzame energie' is slechts in een aantal gevallen door bedrijven op een kosteneffectieve wijze op gebouwbedrijfsniveau te realiseren. Gedacht kan worden aan de toepassing van zonneboilers wanneer een bedrijf veel warm tapwater gebruikt. Inkoop van duurzame elektriciteit is een keuze van de individuele bedrijven en als zodanig niet c.q. zeer moeilijk te verplichten. Deze optie biedt zodoende geen c.q. weinig zekerheid inzake de realisatie van de doelstelling.

Locatie windenergie

Uit onderzoek blijkt dat grootschalige windenergie in principe kostenneutraal kan zijn, en zodoende invulling kan geven aan de plandoelstelling. Het gaat daarbij om grotere windturbines met een vermogen in orde van grootte van 2,5 - 3 MW per stuk. Daarom wordt nader onderzoek gedaan naar de inpasbaarheid van windenergie op Cornelisland. Met die studie wordt inzicht verkregen in zaken als financiƫn, techniek, geluid, ruimtelijke ordening, juridische aspecten en vergunningen.