direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Het Zand en De Gorzen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0597.BPZANDENGORZ-VG01

3.4 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie Ridderkerk 2020

Als belangrijke kernkwaliteit van Ridderkerk wordt aangegeven dat de Ridderkerker in de gemeente zelf kan wonen en werken. Alle wijken in Ridderkerk dienen levensloopbestendig en geschikt te zijn voor alle leeftijden. In de structuurvisie wordt Het Zand omschreven als een rustige en kindvriendelijke woonwijk. Er is een ruim aanbod aan eengezinswoningen en de wijk dient door goed beheer aantrekkelijk te blijven. Voorzieningen liggen op korte afstand en de wijk is goed ontsloten met langzaamverkeerroutes en autoroutes. Clustergewijs wordt hier gewerkt aan de vernieuwing en het vitaal houden van de wijk. Dit is een geleidelijk proces, grote ingrepen zijn niet nodig.

Voor deze rustige woonwijk is goed beheer de komende jaren het devies. In deze wijk wonen mensen die hechten aan individualiteit en zijn vaker onafhankelijk, carrièregericht en ambitieus. Om aan de wensen van deze doelgroep recht te doen, wordt minder nadruk gelegd op de collectiviteit in het woonmilieu. De saamhorigheid in de wijk is er wel, maar het echte dorpse buurtgevoel is minder sterk aanwezig. Het Zand is en blijft een rustige woonwijk voor veelal kinderrijke huishoudens. Een woonwijk die zich kenmerkt door rust, veiligheid en netheid. De wijk heeft veel laagbouwwoningen. Het autobezit is de afgelopen jaren toegenomen, wat nadelige consequenties heeft voor het gebruik van de openbare ruimte. Het beperken van het autobezit en het handhaven van de kwaliteit van de openbare ruimte zijn belangrijke opgaven voor de komende jaren. De wijk heeft, naast de geplande nieuwbouw in 't Zand, geen grootschalige bouwopgave. Incidenteel vinden impulsen plaats. Hoogwaardige appartementen met een beperkte bouwhoogte geven de wijk extra kwaliteit. De wijk wordt hierdoor interessanter voor meerdere doelgroepen en behoudt haar sociale duurzaamheid. De herontwikkeling van het Vlietplein en de realisatie van een woonzorgzone zijn belangrijke ontwikkelingen.

Woningbouwstrategie

Als uitwerking van de structuurvisie is een woningbouwstrategie opgesteld. Deze is op 27 januari 2011 vastgesteld door de gemeenteraad. De gemeente Ridderkerk en Woonvisie hebben hierin gezamenlijk een leidraad voor de wijkontwikkeling onderzocht. Daarbij is ook het bijbehorende woningbouwprogramma voor de komende tien jaar aangegeven. Ridderkerk heeft een lokale en regionale woningbouwopgave. Deze opgave dient plaats te vinden in de beperkt beschikbare ruimte.

Strategie

De uit de woningbouwstrategie voortvloeiende slogan voor Het Zand is: 'Afmaken van een sterke woonwijk'. Het Zand heeft veel, goed onderhouden, openbare ruimte. Het is een woonwijk met veel (kleine) speelplekken, ruimte rondom de woningen en veilige routes door de wijk. De wijk kent enkele aandachtspunten. De wijk is naar binnen gekeerd, de relatie met de rivier De Noord ontbreekt. Het Zand heeft een 'groen hart' waaraan de voorzieningen en de ouderenwoningen zijn/worden geconcentreerd. De Driehoek, het koppelgebied tussen Het Zand en Drievliet, nodigt nog niet uit tot ontmoeting, maar de hiervoor ontwikkelde plannen spelen daar wel op in. De ontwikkelingen rondom het Vlietplein zorgen in combinatie hiermee voor een versterking van de sociale samenhang tussen Drievliet en het Zand.

Het Zand is door de grote diversiteit aan woningen een ideale woonwijk voor gezinnen. Er staan twee-onder-een-kapwoningen, rijwoningen, vrijstaande woningen, geschakelde woningen en appartementen. Functiemenging is voor Het Zand geen opgave. De verbinding met het Vlietplein in Drievliet is wel belangrijk.

Ridderkerk in de regio
Gemeenten, corporaties en marktpartijen in de Stadsregio Rotterdam hebben nauw samengewerkt om tot een Verstedelijkingsscenario 2020 te komen. Eind 2010 is het Verstedelijkingsscenario verschenen.


Op 13 december 2010 heeft het algemeen bestuur van de Stadsregio Rotterdam de Regionaal strategische Agenda 2010 – 2014 (RSA) vastgesteld.
Het onderdeel Wonen uit de RSA vat samen wat met het Verstedelijkingsscenario in gang is gezet.

Samenvatting Verstedelijkingsscenario / RSA wat betreft Wonen
Centraal in het woningbouwbeleid tot 2020 staat de kwaliteit van het wonen, niet de kwantitatieve bouwopgave. De regio wil bewoners aan zich binden door een goed en gevarieerd aanbod aan woningen. Het maakt de regio daarmee ook aantrekkelijker voor grote groepen bewoners.

Om daaraan te kunnen voldoen is een regiobrede woonmilieubenadering geïntroduceerd.

Een 'woonmilieu' is het geheel van woning en woonomgeving, inclusief de niet-fysieke aspecten daarvan. Als uitdaging wordt aangegeven de bouwopgave te richten op woonmilieus waar een tekort aan bestaat en transformaties te richten op woonmilieus waar een overschot aan is.

In een gezonde woningmarkt zijn ook voor huishoudens met lage inkomens voldoende woningen beschikbaar. Ze moeten evenwichtig over de regio verspreid zijn. Op dat punt heeft de regio een probleem. De totale voorraad sociale huurwoningen kan afnemen en beter verspreid worden.

Per subregio en per gemeente worden nadere afspraken gemaakt over de ontwikkeling van de woningvoorraad.


Verstedelijkingsafspraken 2010 - 2020

In het Verstedelijkingsscenario is een indicatief bouwprogramma per gemeente opgenomen en een indicatieve ontwikkeling van de sociale woningvoorraad. Bovendien is aangegeven, dat Ridderkerk in zou moeten zetten op (transformatie naar) de woonmilieus grondgebonden suburbaan, landelijk en dorps. Aan die woonmilieus is in de regio een tekort, terwijl aan compact suburbaan een overschot is dan wel dreigt te ontstaan.

Convenant Stadsregio / gemeente Ridderkerk

Aan iedere gemeente in de Stadsregio is gevraagd aan te geven, welke bijdrage geleverd kan worden aan de groei naar een gezonde woningmarkt in 2020. Ook Ridderkerk heeft aangegeven wat de inzet vanuit Ridderkerk kan zijn.
In een Convenant met de Stadsregio is de inzet van Ridderkerk tot 2015 vastgelegd. Daarin is onder meer opgenomen, dat nog ruim 400 woningen aan de voorraad zullen worden toegevoegd in een suburbaan, grondgebonden woonmilieu. Het nog te ontwikkelen woongebied in Het Zand-West voorziet daar voor een aanzienlijk deel in.