direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Donckse Velden
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0597.BPSLIK2010DoncVeld-OH01

2.4 Gemeentelijk beleid

Ridderkerk voortvarend, Meerjaren Ontwikkelingsprogramma 2005-2010

In januari 2005 is de nota 'Ridderkerk voortvarend', Meerjaren Ontwikkelingsprogramma 2005-2010 verschenen. In de nota wordt teruggekeken naar het eerste meerjarenontwikkelingsprogramma 'Sterke wijken, vitale gemeente' dat de planperiode 2000-2005 besloeg. Het tweede meerjaren ontwikkelingsprogramma bouwt hierop voort. Op een paar belangrijke punten zijn er echter ook bakens verzet. Ridderkerk staat voor wat betreft haar toekomstige ontwikkeling op dit moment immers voor een belangrijke keuze. Enerzijds komen in stedenbouwkundig opzicht op niet zo heel lange termijn de grenzen aan de bouwpotentie van Ridderkerk in zicht. Anderzijds vragen de belangrijke trends en ontwikkelingen als regionalisering en de veranderende rol van de gemeentelijke overheid om een positiebepaling. De nota bevat een visie op het toekomstige Ridderkerk. Voor dit bestemmingsplan is vooral het aspect kwaliteitsimpuls voor openbare ruimte uit deze visie van belang.

Kwaliteitsimpuls openbare ruimte

Ridderkerk blijft groen, ondanks de toenemende ruimtelijke claims. Slimme oplossingen en combinaties met andere functies worden gebruikt om het ruimtebeslag terug te brengen. De groene kwaliteit wil Ridderkerk meer gaan benutten. De groenzones zullen recreatief aantrekkelijker worden, niet alleen voor de Ridderkerkers zelf, maar ook voor bezoekers van omliggende gemeenten. Zo zullen de recreatieve wandelroutes langs de Nieuwe Maas uitgebreid worden.

Structuurvisie Ridderkerk 2020

Ridderkerk kiest voor kwaliteit, kiest voor een aantrekkelijke, duurzame, leefbare en veilige leefomgeving. Groei is niet langer een doel. Liever iets minder mensen die prettig leven, dan groeien zonder kwaliteit. Impulsen zijn nodig in de kwaliteit en leefbaarheid van de woonwijken, in de economische structuur, in de voorzieningenstructuur, in de infrastructuur en in de kwaliteit en duurzaamheid van de leefomgeving. De visie bestaat uit vier hoofdthema's:

  • de wijk centraal;
  • ondernemende kern;
  • mobiliteit op maat;
  • verbindend landschap.

Vooral het thema 'verbindend landschap' is voor onderhavig bestemmingsplan van belang. Specifieke punten zijn:

  • omgeving Donckse Velden, Huys ten Donck en Bolnes-zuid ontwikkelen tot een 'landgoederenzone'; hier kunnen functies worden ondergebracht, mits ze passen in het landschap (bijvoorbeeld sport, waterberging of recreatie); in dit gebied moet terughoudend worden omgegaan met nieuwe bebouwing;
  • de groengebieden aan de randen van de wijken verbinden met de wijken, de oude dijken en open landschap; de cultuurhistorische dijken openbaar en toegankelijk maken.