Plan: | Schoolmeesterswoning |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0597.BPRIJS2012schoolmw-OH01 |
Rijsoord
Woonkern Rijsoord ligt aan de zuidzijde van de gemeente Ridderkerk, tussen de rijkswegen A16, A15 en de rivier de Waal. De dorpskern heeft enkele lange uitlopers in de vorm van veelal karakteristieke lintbebouwing langs de Mauritsweg, Lagendijk en Rijksstraatweg/Waaldijk. Mede door de ingesloten ligging van Rijsoord tussen grootschalige infrastructuur en water heeft het dorp haar eigen karakter behouden en is niet "vastgegroeid" aan meer grootschalige stedelijke uitbreidingsgebieden van Ridderkerk, Barendrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. Er is ook maar een beperkt aantal verbindingen met de omgeving en ook geen directe aansluiting op de Rijkswegen.
Plangebied
Het plangebied ligt vrij centraal in de historische kern Rijsoord naast de kerk. Het betreft de voormalige locatie van basisschool 'de Piramide' inclusief bijbehorende schoolmeesterswoning. De bebouwing op het perceel is (met uitzondering van de karakteristieke schoolmeesterswoning) al gesloopt.
Schoolmeesterswoning
De schoolmeesterswoning zal worden herbouwd. De herbouw zorgt ervoor dat de woning met alle details behouden blijft voor het beeld van Rijsoord, maar tegelijkertijd toekomstwaarde heeft.
De staat van de fundering maakt het bijna onmogelijk een goed eindresultaat te behalen zonder deze in zijn geheel te vervangen. Vooral de voorgevel en de linker zijgevel van de woning zijn zeer waardevol. De rechter zijgevel en de achtergevel zijn erg aangetast. In de praktijk komt het er op neer dat beide waardevolle gevels steen voor steen afgebroken worden en weer opgericht op de nieuwe fundering. Achter de gevels ontstaat dan een nieuwe woning. De cultuurhistorisch waardevolle materialen blijven zo behouden.
Figuur 3.1 Huidige situatie plangebied met schoolmeesterswoning
Nieuwe woningen
Met de stedenbouwkundige opzet voor de locatie is nadrukkelijk aandacht besteed aan de karakteristiek en opbouw van de naastgelegen lintbebouwing en het bieden van een aantrekkelijke nieuwe context voor de schoolmeesterswoning. Dit heeft geresulteerd in een opzet van het gebied in drie bebouwingszones.
De eerste zone ligt direct aan de weg. De bebouwing bestaat hier uit het herstelde beeldbepalende pand dat aan de achterzijde een ruime tuin krijgt. De tweede zone, die hier direct achter ligt, heeft een kleinschalige lage opzet met twee patiowoningen in één laag met kap. Deze zone heeft een massaopbouw die vaker in het lint aanwezig is in de tweede lijn achter relatief grote karakteristieke panden.
De derde zone, achterop het perceel bevat vier woningen (type twee onder één kap), waarvan de voorzijden gericht zijn op de entree en ontsluitingsweg binnen het gebied. Op deze wijze ontstaat een soort kleinschalig hofje/steeg. Een opzet die ook in de naastgelegen lintbebouwing terug te vinden is.
Deze nieuwe opzet maakt het ook mogelijk om de bestaande (dienst)woning achter de kerk een eigen ontsluiting via het nieuwe hofje te geven. Het doodlopende slootje tussen deze bestaande woning en de nieuwe woningen komt daarbij te vervallen.
Figuur 3.2 Schetsontwerp woningbouw
Het parkeren wordt binnen het gebied opgelost, deels op eigen terrein bij de woningen en deels in vakken en op een informele wijze langs het ontsluitingsweggetje.