direct naar inhoud van 6.3 De bestemmingen
Plan: Oostendam
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0597.BPODAM2010KERN-OH01

6.3 De bestemmingen

In het bestemmingsplan zijn verschillende bestemmingen opgenomen. In deze paragraaf wordt in alfabetische volgorde kort ingegaan op de inhoud van de verschillende bestemmingen waarbij eerst alle enkelbestemmingen worden behandeld en vervolgens de dubbelbestemmingen conform de landelijke standaarden.

Agrarisch

Deze bestemming is toegekend aan de in het plangebied aanwezige agrarische gronden. Het betreft de gronden gelegen ten noordoosten van de kern Oostendam. Deze gronden zijn momenteel in gebruik voor (glas)tuinbouw en grasland. Bergruimten en schuren dienen te worden gebouwd binnen het bouwvlak. Ten behoeve van de glastuinbouw is de specifieke aanduiding 'glastuinbouw' opgenomen. Hierbij geldt dat enkel bebouwing in de vorm van kassen is toegestaan. De genoemde paardenstalling de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch-paardenstalling' toegekend gekregen. Binnen de bestemming 'Agrarisch' zijn tevens bedrijfswoningen toegestaan ter plaatse van de specifieke aanduiding.

In de bestemming Agrarisch is in aansluiting op de provinciale Verordening Ruimte een vrijstellingsregeling voor ander gebruik opgenomen.

Bedrijf

De bedrijvigheid heeft de bestemming 'Bedrijf', waarbij een categorie uit de Staat van Bedrijfsactiviteiten “functiemenging” is aangegeven. De toelaatbaarheid van de bedrijven is bepaald, mede aan de hand van de ligging van de bedrijven in de directe omgeving van gevoelige functies. Voor de bedrijven is een passende regeling opgenomen, overeenkomstig het huidige gebruik. Op de verbeelding zijn de bouwmogelijkheden aangegeven door middel van maatvoeringaanduidingen. Aan de situering en afmetingen van bebouwing, de situering ten opzichte van de weg en de ontsluiting en inrichting van verkeersvoorzieningen, kan door het college van burgemeester en wethouders nadere eisen worden gesteld. Om bepaalde activiteiten en bouwwerken uit te sluiten, te beperken of juist wel toe te staan zijn specifieke gebruiks- en afwijkingsregels opgenomen.

Ter plaatse van het perceel Pruimendijk 194 is een gebiedsaanduiding 'wro-zone wijzigingsgebied' opgenomen. Door middel van een wijzigingsbevoegdheid is het mogelijk om de bestemming Bedrijf (inclusief de aanduiding 'bedrijfswoning') te wijzigen in Wonen, eventueel in combinatie met de bestemming Tuin, om ten hoogste 1 woning mogelijk te maken.

Groen

Kenmerkende groenstroken binnen het plangebied zijn bestemd met de bestemming 'Groen'. Binnen deze bestemming zijn beplanting, geluidwerende voorzieningen, voet- en fietspaden, speelvoorzieningen en (ondergrondse) voorzieningen voor afvalinzameling toegestaan.

Gemengd

Deze bestemming is toegekend aan het perceel Damstraat 33. Hier zijn conform het huidige gebruik maatschappelijke functies, dienstverlening en één woning toegelaten.

Horeca

Café/restaurant 'De Oude Haven' aan het Havenhoofd is voorzien van een horecabestemming. Ten behoeve van de bovengelegen bedrijfswoning is de aanduiding 'bedrijfswoning' opgenomen. In de regels is categorie 2 toegekend conform de geachte toelaatbaarheid uit de Staat van Horeca-activiteiten. Op de verbeelding zijn de bouwmogelijkheden aangegeven door middel van maatvoeringsaanduidingen.

Maatschappelijk

De 'Immanuel kapel' is voorzien van de bestemming 'Maatschappelijk'. Op de verbeelding zijn de bouwmogelijkheden aangegeven door middel van maatvoeringsaanduidingen.

Recreatie

Dagrecreatieve voorzieningen als de speeltuin gelegen tussen de Tarwestraat en Pruimendijk, alsmede de volkstuinen gelegen achter Pruimendijk nummer 139 tot en met 159, zijn voorzien van de bestemming 'Recreatie'.

Tuin

Op de gronden waar erfbebouwing niet wenselijk is, om de openheid te behouden, is de bestemming 'Tuin' opgenomen. Dit betreffen hoofdzakelijk de aanwezige voor- en zijtuinen, maar ook voormalige agrarische gronden langs de Waal die als tuin in gebruik zijn. Erfafscheidingen en andere bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn toegestaan. Grenzend aan de voorgevels van aanliggende woningen zijn tevens (delen van) erkers binnen deze bestemming toegestaan.

Verkeer

Wegen met een stroomfunctie (over het algemeen 50 km/ uur wegen) inclusief bijbehorende voet- en fietspaden zijn voorzien van de bestemming 'Verkeer'.

Verkeer - Verblijfsgebied

De wegen met een verblijfsfunctie (over het algemeen 30 km/h-wegen) daarentegen hebben de bestemming 'Verkeer - Verblijfsgebied'. Deze laatste is gericht op het verblijf, verplaatsing en gebruik ten dienste van de aangrenzende bestemmingen.

Water

De watergangen zijn binnen de bestemming 'Water' opgenomen. Bouwwerken, geen gebouwen zijnde, en voorzieningen die ten dienste staan van de bestemming, zoals kademuren en duikers zijn toegestaan.

Wonen

Zowel de lintbebouwing als de planmatig opgezette woonbebouwing is gevat in de bestemming 'Wonen'. De bijbehorende regels beogen een zekere flexibiliteit in gebruiksmogelijkheden te bewerkstelligen. Op de verbeelding zijn de bouwmogelijkheden aangegeven door middel van maatvoeringsaanduidingen. De erfbebouwingsregeling moet worden gezien in samenhang met de bestemming 'Tuin'. Tevens zijn binnen deze bestemming aan-huis-gebonden beroepen en aan-huis-gebonden bedrijven toegestaan. Dit mag ook in bijgebouwen. Om te zorgen dat de hoofdfunctie wonen gehandhaafd blijft zijn aan deze activiteiten specifieke gebruiksregels verbonden. Hierin worden met name eisen gesteld aan de kantoor- en/of praktijkruimte ten behoeve van aan-huis-gebonden beroepen en aan-huis-gebonden bedrijven. Cultuurhistorisch waardevolle bebouwing is voorzien van een specifieke aanduiding, welke voorziet in de bescherming en het behoud van deze panden.

Leiding – Hoogspanningsverbinding (dubbelbestemming)

In het plangebied komt een 50 KV hoogspanningsleiding voor. Deze planologisch relevante leiding is op de verbeelding weergegeven. In het bestemmingsplan zijn regels opgenomen die het samenvallende gebruik van de gronden en bouwwerken regelt. Bouwen ten behoeve van samenvallende bestemmingen is uitsluitend toegestaan na verlening van een omgevingsvergunning, waarbij, teneinde de leiding veilig te stellen, een zorgvuldige afweging van belangen plaats dient te vinden.

Waterstaat – Waterkering (dubbelbestemming)

In het bestemmingsplan wordt rekening gehouden met de belangen van de waterkering. Deze functie is vooropgesteld ten opzichte van de op deze gronden samenvallende functies.

Waarde - Archeologie (dubbelbestemming)

Ter bescherming van de archeologische waarden die mogelijk in het gebied voorkomen is voorzien in een dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie'. Voor deze gronden geldt dat bouwen en een aantal genoemde werken en werkzaamheden, waarbij archeologische waarden in het geding kunnen zijn, slechts mogelijk zijn na voorafgaande toetsing door het bevoegd gezag aan de archeologische waarden. Belangrijk hierbij is dat uitgegaan wordt van het huidige maaiveld dus voor eventueel noodzakelijke ophoging.