direct naar inhoud van 6.1 Bedrijven en milieuhinder
Plan: Reeuwijk-Brug
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0595.ReeuwijkBrug10-BP80

6.1 Bedrijven en milieuhinder

Huidige situatie en beoogde ontwikkeling

Verspreid over het plangebied komen enkele losstaande bedrijven voor. Hoewel dit plan consoliderend van aard is, wordt de toelaatbaarheid van bedrijfsactiviteiten op alle bedrijvenlocaties in overeenstemming gebracht met nieuwe regelgeving en inzichten. Ten behoeve daarvan is een milieuzonering uitgewerkt.

Toetsingskader en uitgangspunten

Normstelling en beleid

Voor de milieuzonering van bedrijven in ruimtelijke plannen geldt in het algemeen geen wettelijk kader4. Wel is het in het kader van een goede ruimtelijke ordening van belang dat bij de aanwezigheid van bedrijven in de omgeving van milieugevoelige functies zoals woningen:

  • ter plaatse van de woningen een goed woon- en leefmilieu wordt gegarandeerd;
  • rekening wordt gehouden met de bedrijfsvoering en milieuruimte van de betreffende bedrijven.

Met het oog hierop is in het bestemmingsplan gezorgd voor een voldoende afstand tussen milieubelastende en milieugevoelige functies. Met behulp van een milieuzonering is per deelgebied aangegeven welke bedrijfsactiviteiten op een locatie kunnen worden uitgeoefend. De milieuzonering is gekoppeld aan een Staat van Bedrijfsactiviteiten. Dit is een lijst waarin de meest voorkomende bedrijven en bedrijfsactiviteiten zijn gerangschikt naar mate van milieubelasting. De milieuzonering en de gebruikte Staten van Bedrijfsactiviteiten zijn gebaseerd op de VNG-publicatie Bedrijven en milieuzonering (2009).

Gehanteerde werkwijze

Gelet op het eenduidige karakter van het plangebied (hoofdzakelijk woonfunctie met enkele losstaande bedrijven) wordt in dit bestemmingsplan gebruikgemaakt van de Staat van Bedrijfsactiviteiten. Deze wordt toegepast binnen de gehele kern.

Voor een nadere toelichting op de aanpak van de milieuzonering met behulp van de beide Staten van Bedrijfsactiviteiten wordt verwezen naar bijlage 3 van deze toelichting.

Onderzoek milieuzonering bedrijventerreinen

Omgevingstypen bepalend voor de milieuzonering

Voor de te hanteren richtafstanden tussen bedrijven en woningen maakt de VNG-publicatie onderscheid tussen twee omgevingstypen: 'rustig woongebied' en 'gemengd gebied'. Rondom het plangebied is overal sprake van een de omgevingstypen 'rustig woongebied' of het equivalent 'rustig buitengebied'.

Vrijwel het hele plangebied is te karakteriseren als een 'rustige woonwijk'. Alleen in het gebied ten noorden van de Dunantlaan en het gebied rond het kruispunt Van Staverenweg-Van Heuven Goedhartlaan is sprake van functiemenging (onder andere wonen, detailhandel en maatschappelijke functies). In het gemengd gebied zijn bedrijven uit categorie 1 en 2 op korte afstand van woningen toelaatbaar, in de delen van het plangebied die behoren tot een 'rustige woonwijk' zijn alleen bedrijven uit categorie 1 toelaatbaar.

Dit betekent overigens niet dat de uitoefening van bepaalde activiteiten uit een hogere categorie altijd onaanvaardbaar is. De Staat van Bedrijfsactiviteiten geeft namelijk een vrij grove indeling van de hinderlijkheid van bedrijven. De situatie bij een specifiek bedrijf kan daarvan afwijken. In dat geval kan aan een dergelijk bedrijf voor de desbetreffende activiteit een ontheffing worden verleend.

Uitwerking milieuzonering

Op grond van de bovenstaande uitgangspunten is een zonering voor de toelaatbaarheid van bedrijfsactiviteiten uitgewerkt. Afhankelijk van de locatie worden bedrijven tot maximaal categorie 2 toegelaten. De betreffende richtafstanden ten opzichte een rustig woongebied bedragen 10 (categorie 1) tot 30 m (categorie 2) respectievelijk voor gemengd gebied 0 tot 10 m. Vanwege de nabijheid van (beperkt) gevoelige functies is de toelaatbaarheid van zware bedrijven in het gehele plangebied beperkt. Ook in de directe omgeving van bedrijfswoningen is de toelaatbaarheid van bedrijfsactiviteiten beperkt tot maximaal categorie 3.1 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten.

Bedrijven die in belangrijke mate geluidshinder kunnen veroorzaken (zoals bedoeld in de Wet geluidhinder) worden, conform het vigerende bestemmingsplan, nergens toegestaan. Ditzelfde geldt voor planmer-plichtige bedrijven en Bevi-bedrijven.

Inventarisatie en toelaatbaarheid reeds aanwezige bedrijven/milieubelastende functies

De in het plangebied aanwezige bedrijven zijn geïnventariseerd en ingeschaald in de categorieën van de gebruikte Staten van Bedrijfsactiviteiten (zie bijlage 2). Enkele bedrijven vallen in een hogere categorie dan volgens de uitgewerkte milieuzonering algemeen toelaatbaar is. Deze bedrijven krijgen een aanduiding op de plankaart. Hierdoor zijn deze specifieke bedrijfsactiviteiten volgens het bestemmingsplan toegestaan. Gelet op het huidige functioneren van deze bedrijven acht de gemeente het niet wenselijk de betreffende bedrijven weg te bestemmen of te verplaatsen.

Conclusie

In dit bestemmingsplan wordt door de gehanteerde milieuzonering, die in de bestemmingsplanregeling is opgenomen, zorg gedragen voor een goed woon- en leefklimaat ter plaatse van de woningen en worden de bestaande bedrijven niet in hun functioneren belemmerd.