direct naar inhoud van 5.2 Functionele opbouw
Plan: Driebruggen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0595.KernDriebruggen10-BP80

5.2 Functionele opbouw

De afgelopen decennia is de kern Driebruggen stapsgewijs gegroeid. Aanvankelijk bestond de bebouwing uit agrarische bedrijven langs De Groendijck, het Westeinde, de Kerkweg en het Hoogeind en Laageind.

Thans ligt de nadruk op de woonfunctie, maar is er ook sprake van een menging met diverse andere functies zoals detailhandel en bedrijfsmatige activiteiten. In deze paragraaf komen de verschillende functies aan de orde.

Wonen

Huidige situatie en perspectief

De meeste woningen in het plangebied zijn vrijstaand, (twee-)aaneengebouwd of geschakelde eengezinswoningen in twee lagen met een kap en een voor- en achtertuin. Langs de Wilgenlaan en de Lindenlaan is sprake van enige gestapelde woningbouw. Op veel plaatsen zijn dakopbouwen aangebracht en dikwijls zijn de woningen aan de zij- en achterzijde uitgebouwd.

Op diverse plekken in het plangebied is de laatste jaren sprake geweest van enige dorpsvernieuwing zoals langs de Burgemeester Doormanstraat waar enkele woningen en een gezondheidscentrum zijn gerealiseerd. De laatste grotere uitbreiding van het dorp is het gebied Lange Weide II.

Binnen de kaders van het restrictieve beleid van Rijk en provincie, zal ruimte voor woningbouw in beginsel moeten worden gezocht binnen het bestaand bebouwd gebied van de kern Driebruggen. Inbreiding kan geschieden op vrijkomende locaties als gevolg van verplaatsing van functies of als gevolg van functiewijzigingen. Na de verplaatsing van de basisschool aan de Kerkweg, is de vrijgekomen ruimte opgevuld met een aantal grondgebonden woningen en appartementen.

Bouwstenen voor beleid

  • Op potentiële inbreidingslocaties ruimte bieden voor woningbouw.

Maatschappelijke voorzieningen

Huidige situatie en perspectief

Verspreid over het plangebied is een aantal maatschappelijke voorzieningen gesitueerd. Aan de Burgemeester Doormanstraat is een basisschool gevestigd. Tevens is op de Burgemeester Doormanstraat een huisartsenpraktijk gesitueerd.

Achter het kantoorgebouw aan De Groendijck ligt een brandweergarage. Het daar tegenover gelegen Groene Kruisgebouw waarin tevens een tandartsenpraktijk is gevestigd, is opgeheven. Ter plaatse van dit gebouw is woningbouw gerealiseerd.

Basisschool De Wegwijzer aan de Kerkweg is verplaatst naar een ruimer nieuwbouwcomplex aan de Meidoornlaan aan de zuidzijde van het plangebied. Op de vrijgekomen locatie aan de Kerkweg zijn woningen gebouwd.

Voorts wordt er een nieuw kerkgebouw gerealiseerd door de Kerkvoogdij van de Hersteld Hervormde Gemeente te Waarder c.a. Totdat het nieuwe kerkgebouw is gerealiseerd, vindt de Hersteld Hervormde Gemeente huisvesting in een tijdelijk kerkgebouw ten oosten van de nieuwbouw van de basisschool, aan de Esdoornstraat.

Bouwstenen voor beleid

  • Een aantal voorzieningen is of wordt verplaatst. Op de vrijgekomen locaties wordt gedacht aan woningbouw.
  • De tijdelijke kerk aan de Esdoornstraat wordt te zijner tijd vervangen door de nieuw te bouwen kerk op de ontwikkelingslocatie ten zuiden van de Groendijck.

Detailhandel en horeca

Huidige situatie en perspectief

De meeste detailhandelsvoorzieningen zijn langs De Groendijck en de Kerkweg gesitueerd: een postagentschap, een supermarkt, een bank, een slager, een bakkerij en een lampen- en elektriciteitswinkel.

Momenteel zijn er in Driebruggen nog voldoende basisvoorzieningen aanwezig. Het voorzieningenniveau in kleinere kernen staat evenwel onder druk door de toenemende schaalvergroting in met name de detailhandel. Met het oog hierop is het gewenst aan de aanwezige bedrijven voldoende ruimte te bieden voor een gezonde bedrijfsvoering. Dit betekent dat er, waar mogelijk, uitbreidingsruimte moet worden geboden voor bestaande detailhandel.

Bouwstenen voor beleid

  • Bestaande detailhandel ruimte bieden voor uitbreiding.

Bedrijven

Huidige situatie en perspectief

In het plangebied bevinden zich diverse bedrijven (bijlage 1). Het grootste is het bedrijf Kiela met twee vestigingen aan de Kerkweg en ten noorden van De Groendijck. Het bedrijf bestaat uit een metaalwaren- en meubelfabriek.

Ter plaatse van het bedrijventerrein rond de Esdoornstraat zijn een drukkerij, een aannemer, een metaalbewerkingsbedrijf, twee autoverkoop- en reparatiebedrijven, een transportbedrijf, een pottenbakkerij, een landbouwmachineverhuurbedrijf, een bedrijf in bouwmaterieel en een wikkelbedrijf gesitueerd. Aan de zuidzijde van het bedrijventerrein is recent een beperkte uitbreiding tot ontwikkeling gebracht.

Solitair in het woongebied is langs de Burgemeester Doormanstraat een timmerwerkplaats gesitueerd.

Aan de oostzijde van de kern, ten zuiden van De Groendijck, is het kantoor gevestigd van groothandel Van den Berg. Achter het kantoor bevindt zich de eerdergenoemde brandweergarage en enige opslag van het aannemersbedrijf Kastelein. Dit bedrijf heeft zijn hoofdvestiging langs het Westeinde. Aan de oostzijde van het plangebied bevinden zich nog vier veehouderijbedrijven (waarvan drie buiten het plangebied) langs het Westeinde en De Groendijck en het autoreparatiebedrijf Zuidam.

Langs de Kerkweg, tussen woningen en winkels, zijn twee autoreparatiebedrijven (Bobacars en Boerefijn) gevestigd. Tevens is er sprake van een verkooppunt voor gasflessen (fa. Kastelein) en, achter de elektriciteitswinkel op nummer 28, het loodgieterbedrijf Van Vliet.

Ten aanzien van de verspreid over de kern gesitueerde kleine bedrijven moet worden voorzien in de mogelijkheid van een gezonde bedrijfsvoering. Daartoe dient, waar mogelijk, ruimte geboden te worden voor uitbreiding. Deze ruimte kan worden geboden door een ruim bebouwingspercentage toe te staan binnen de milieuhygiënische kaders.

Bouwstenen voor beleid

  • Bestaande solitaire kleine bedrijven ruimte bieden voor uitbreiding.

Verkeer en parkeren

De hoofdwegenstructuur van Driebruggen wordt gevormd door de De Groendijck, de Kerkweg en het Hoogeind/Laageind. Via de De Groendijck wordt Driebruggen ontsloten richting rijksweg A12 en via het Hoogeind richting de provinciale weg N228.

De route De Groendijck-Kerkweg is gecategoriseerd als erftoegangsweg met binnen de bebouwde kom een maximumsnelheid van 30 km/h en buiten de bebouwde kom een maximumsnelheid van 60 km/h. Dit is vastgelegd in het wegencategoriseringsplan dat is vastgesteld in 2000. De gehele kern Driebruggen binnen de bebouwde kom is hierin aangewezen als 30 km/h-gebied.

De Groendijck/Kerkweg is de afgelopen jaren heringericht waarbij de rijbaan voor een groot deel is voorzien van fiets(suggestie)stroken. Langs het oostelijk deel van De Groendijck zijn gedeeltelijk vrijliggende fietspaden aanwezig. Op de overige wegen wordt het fietsverkeer gemengd afgewikkeld met het gemotoriseerd verkeer conform de inrichting van Duurzaam Veilig. Voor de voetgangers zijn trottoirs aanwezig.

Parkeren in Driebruggen leidt niet tot grote problemen. Parkeren vindt plaats op de rijbaan, in parkeervakken buiten de rijbaan of op eigen erf. Het kantoor van groothandel Van den Berg beschikt over een eigen parkeerterrein tussen De Groendijck en het Westeinde.

De bereikbaarheid van Driebruggen per openbaar vervoer is matig.

Overige functies

Achter de Burgemeester Doormanstraat aan de noordoostzijde van het plangebied liggen de velden van voetbalclub WDS op het sportpark Wierickeweide.

Tussen Westeinde en De Groendijck ligt een bescheiden volkstuinencomplex bestaande uit circa 10 kavels. Deze functies zullen worden bestemd overeenkomstig het huidige gebruik.