direct naar inhoud van 2.3 Ontwikkelingen
Plan: Driebruggen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0595.KernDriebruggen10-BP80

2.3 Ontwikkelingen

Het bestemmingsplan is gebaseerd op de bestaande situatie van de kern Driebruggen. Tegelijkertijd is er ook sprake van dynamiek. Te denken valt aan de uitbreiding van het bedrijventerrein op de locatie waar nu de tijdelijke kerk is gevestigd. Het plan heeft derhalve voornamelijk een consoliderend karakter, maar biedt tegelijkertijd de nodige ruimte voor flexibiliteit.

Al naar gelang er in meerdere of mindere mate concreetheid bestaat over de ontwikkeling, zijn deze ontwikkelingen opgenomen in dit bestemmingsplan. Om een ontwikkeling in het bestemmingsplan op te kunnen nemen dient te worden aangetoond dat aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • de ontwikkeling is binnen de planperiode te realiseren;
  • de ontwikkeling is ruimtelijk inpasbaar en technisch uitvoerbaar (eisen vanuit onder andere geluid, luchtkwaliteit, externe veiligheid, waterbeheer, natuur, archeologie);
  • de ontwikkeling is economisch uitvoerbaar;
  • de ontwikkeling is maatschappelijk uitvoerbaar.

2.3.1 Ontwikkelingen op grond van artikel 19 WRO

In het plangebied is een aantal ontwikkelingen aan de orde die in dit plan een juridische verankering krijgen. De haalbaarheid van die ontwikkelingen is aangetoond in diverse ruimtelijke onderbouwingen. De volgende ontwikkelingen kunnen direct worden opgenomen in het bestemmingsplan:

  • tijdelijke kerk Esdoornstraat;
  • woningbouw Lange Weide II;
  • aanlegsteiger voor passanten Dubbele Wiericke;
  • voetbalkooi;
  • woningbouw Groene Kruisgebouw.

Tijdelijke kerk Esdoornstraat

Oorspronkelijk was in het plan Wierickeweide de bouw van een nieuw kerkgebouw opgenomen. In Wierickeweide bleek echter geen geschikte locatie aanwezig voor de kerk. Daarom is besloten om de kerk op te nemen in de ontwikkelingslocatie Groendijck Oost. Aangezien de plannen nog in ontwikkeling zijn, is tot realisatie vervangende ruimte nodig. Die is gevonden in een tijdelijk gebouw aan de Esdoornlaan.

Woningbouw Lange Weide II

Aan de zuidrand van de kern, op de overgang naar het landelijk gebied, ligt de Lange Weide. Op deze gronden is het plan Lange Weide II voorzien. De gronden zijn gelegen binnen de rode contour. Deze ontwikkeling vormt de stedenbouwkundige afronding van de zuidkant van de kern.

Het plan omvat de bouw van 33 woningen. Het plan krijgt een waterrijke invulling, waarbij de woningen gelegen zijn op drie eilandjes. Elk eilandje krijgt een afzonderlijke ontsluiting. Het meest westelijke eilandje wordt via het Hoogeind ontsloten. Het middelste eilandje krijgt een verbinding met de Meidoornlaan. Het oostelijke eilandje wordt ontsloten via de weg langs de school. De drie eilandjes krijgen onderling een verbinding in de vorm van een fietsroute/calamiteitenroute vanaf het Hoogeind naar de Meidoornlaan. Binnen het plan wordt voldoende parkeerruimte mogelijk gemaakt.

Aanlegsteiger passanten Dubbele Wiericke

Extra voorzieningen ten behoeve van de recreatievaart en het toerisme kunnen een positieve impuls geven voor de kern Driebruggen. Daarom worden enkele ligplaatsen in de buurt van de Kerkweg/Groendijck voorzien. De exacte locatie ligt ter hoogte van het WDS-terrein. De ligplaatsen krijgen de vorm van een 1,5 m brede en 30 m lange aanlegsteiger, die op ongeveer 1,5 m uit de oever ligt om de waardevolle oeverbegroeiing intact te laten. De steiger kan hier een lengte hebben van 30 tot 40 m en heeft één verbinding met het land aan de zuidzijde.

Voetbalkooi

Bij de oostelijke entree van Driebruggen bevindt zich een terrein met volkstuinen. Naast deze volkstuinen is een voetbalkooi opgericht. De voetbalkooi wordt daarom direct bestemd in het bestemmingsplan.

Woningbouw Groene Kruisgebouw

Het voormalige Groene Kruisgebouw aan de Gruttolaan te Driebruggen is gesloopt. De procedures voor dit plan zijn reeds doorlopen en de woningen opgeleverd.

2.3.2 Ontwikkelingen op grond van nieuw bestemmingsplan

Er is een aantal ontwikkelingen die op grond van dit bestemmingsplan worden mogelijk gemaakt (zie figuur 2). Dit betreffen:

  • omzetten van Woon- en Tuinbestemming in Bedrijf (Noordkade 4 t/m 8);
  • uitbreiding bedrijventerrein;
  • plaatsing van geluidswerende voorzieningen;
  • verplaatsing jongeren ontmoetingsplaats (jop);
  • garageboxen Esdoornstraat.

Omzetten van Woon- en Tuinbestemming in Bedrijf (Noordkade 4 t/m 8)

Voor de woningen aan de Noordkade 4 t/m 8 is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Dit biedt de mogelijkheid om de bestemming te veranderen in een bedrijfsbestemming ten behoeve van het bedrijf Kiela.

Uitbreiding bedrijventerrein

Op het moment dat de tijdelijke kerk door de permanente kerk in het plan Groendijck Oost wordt vervangen, kunnen de betrokken gronden worden benut voor bedrijvigheid in aansluiting op het reeds bestaande bedrijventerrein aan de Esdoornstraat.

Plaatsing van geluidswerende voorzieningen

Ter plaatse van het ontheffingsgebied-1 (bedrijventerrein Kiela) bestaat de mogelijkheid om ontheffing te verlenen voor het oprichten van geluidswerende voorzieningen.

Verplaatsen jongeren ontmoetingsplaats

Op het terrein van de voetbalkooi wordt een jongeren ontmoetingsplek (jop) mogelijk gemaakt. Deze jop wordt verplaatst (van de parkeerplaats van Custwijc) in Driebruggen.

Garageboxen Esdoornstraat

Aan de Esdoornstraat wordt de bouw van een aantal garageboxen mogelijk gemaakt.

2.3.3 Doorkijk overige ontwikkelingen

Naast de hierboven genoemde ontwikkelingen spelen ook nog andere, maar minder concrete plannen. Hoewel deze plannen nog onvoldoende zijn uitgekristalliseerd om in de bestemmingsregeling te worden opgenomen, wordt toch alvast een doorkijk gegeven.

Woningbouw en detailhandel Kerkweg 26-28

De bebouwing ter plaatse maakt op termijn plaats voor nieuwbouw van woningen. De daarbij vrijkomende grond kan worden bebouwd met appartementen met daaronder op de begane grondlaag ruimte voor detailhandel.

Woningbouw Kerkweg 44-50

De bebouwing ter plaatse maakt op termijn plaats voor nieuwbouw van appartementen met op de begane grondlaag ruimte voor detailhandel. De daarbij vrijkomende grond kan worden bebouwd met appartementen.

Woningbouw ten zuiden van de Groendijck

Voor de gronden aan de zuidzijde van de Groendijck wordt gedacht aan woningbouw. Het gaat om een van de laatste grotere woningbouwprojecten in de kern Driebruggen. De mogelijkheden zijn nog onvoldoende onderzocht en er is ook nog geen precies programma bekend.