Plan: | Uitbreiding Piershil |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0588.BPPHB13-VG01 |
Ten behoeve van de ontwikkeling van het nieuwe woongebied van Piershil zijn stedenbouwkundige randvoorwaarden en uitgangspunten opgesteld (zie bijlage 1). Ter illustratie van een mogelijk eindbeeld is een verkavelingsschets ontwikkeld (zie figuur 3.1). De uitbreiding zal middels een aanbesteding aan een ontwikkelaar worden gegund. De ontwikkelende partij heeft de mogelijkheid om een eigen verkaveling te ontwikkelen, binnen de kaders van de stedenbouwkundige randvoorwaarden en uitgangspunten (zie bijlage 1).
Figuur 3.1 Verkavelingsschets uitbreiding Piershil
Voor Piershil is een uitbreiding aan de (zuid)oostzijde van het bestaande dorp voorzien. Op de uitbreidingslocatie (circa 2,85 ha) is een woningbouwprogramma van 60 woningen voorzien. De dichtheid voor deze uitbreiding is dan ook 21 woningen per hectare. Deze dichtheid is afwijkend van de dichtheid die in regionaal verband is afgesproken (15 wo/ha). Voor het afwijken van de dichtheid hebben de volgende afwegingen een rol gespeeld:
De begrenzing van de uitbreiding wordt gevormd door het Klaasgat, de Oud Piershilse weg, de begraafplaats en het Buitenom. De bestaande kavel (Oud Piershilse weg 2) wordt richting de begraafplaats uitgebreid tot circa 900 m². Deze kavel valt buiten dit bestemmingsplan.
Hoofdplanopzet
De dorpsuitbreiding krijgt een herkenbaar eigen karakter. De uitbreiding wordt vormgegeven als een eiland. Langs alle randen is een waterpartij met een breedte van minimaal 10 meter. Langs het Klaasgat wordt een brede groene zone met wandelpad opgenomen. Aan de zuidelijke zone wordt een zitplek aan het water vormgegeven. De zuidelijke rand (langs het Buitenom) wordt duurzaam en zorgvuldig vormgegeven t.b.v. extra waterberging met natuurvriendelijke oevers.
Centraal op het eiland wordt een groene openbare ruimte aangelegd die ook de relatie met het water versterkt .
Langs de begraafplaats wordt een dijk met een breedte van ten minste 5 m en een hoogte van 1,8 m opgenomen. Aan de oostzijde wordt een waterpartij van ten minste 15 m breed op de waterlijn gemaakt. Aan de westzijde van dit water wordt een strook met zowel grondgebonden levensloopbestendige koopwoningen als vrije sector kavels beoogd. Ten westen van deze strook ligt de centrale ontsluiting, aan de oostrand van de groene (trechtervormige) scheg. De uitbreiding krijgt een centrale kwalitatieve groene openbare ruimte dat onderdeel wordt van een aantrekkelijke wandelroute met parkachtige inrichting (onderdeel van dorpsrondje). Deze ruimte maakt ook de relatie met het water langs de Buitenom. Loodrecht op het Klaasgat staan vier rijen met grondgebonden rijenwoningen. De appartementen zijn geclusterd en direct langs de groen blauwe zone langs het Buitenom gesitueerd.
De bouwhoogte van de nieuwe woningen zal aan moeten sluiten bij de bestaande bouwhoogte in het dorp. De grondgebonden woningen worden daarom uitgevoerd in maximaal twee bouwlagen en een kap. De hoogte van een kleinschalig appartementengebouw bestaat uit twee bouwlagen met daarop een iets terug liggende derde bouwlaag.
Openbare ruimte
Centraal op het nieuwe eiland wordt een groene openbare ruimte aangelegd. Deze ruimte strekt zich uit tot aan het water langs de het Buitenom. Aan het water wordt een ontmoetingsplek met een zitje beoogd. Vanuit het deze openbare ruimte loopt een extra langzaamverkeersontsluiting met een brug over het Klaasgat. Deze route ligt in het verlengde van de Fazantstraat.
Speelvoorzieningen
Uitgangspunt is om binnen de uitbreiding van Piershil te voorzien in de benodigde speelvoorzieningen. In het uitbreidingsgebied is behoefte aan een sport en ontmoetingsfunctie voor 6 tot 19 jarigen van 500 m². Verder een speelplek voor 2 tot 12 jarigen van 350 m². Deze voorzieningen vullen de in de kern aanwezige speelvoorzieningen aan.
Duurzaamheid
In 2011 is een notitie opgesteld voor de uitbreidingsgebieden van Korendijk.
In deze notitie zijn de aspecten van duurzaamheid opgenomen, waarvan de keuzen met betrekking tot het ambitieniveau in dit stadium van planvorming een verschil kunnen maken in de uitgangspunten die gesteld kunnen worden voor de uitbreiding Piershil (bijlage 2).
De onderwerpen met de deelaspecten zijn per kern gerangschikt volgens het gangbare model People Planet Profit (Welzijn Wereld Welvaart).