direct naar inhoud van 5.3 Planregels
Plan: Mijlpolder
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0585.BPMijlpolder2012-VG01

5.3 Planregels

De planregels zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken. Hoofdstuk 1 bevat de inleidende regels. Hoofdstuk 2 geeft de planregels behorende bij de in het plangebied voorkomende bestemmingen, waaronder de hierboven genoemde bestemmingen. Hoofdstuk 3 bevat de algemene, voor het gehele plangebied geldende, bepalingen en hoofdstuk 4 bevat tot slot de overgangsregels en slotregel. In deze paragraaf worden alle planregels kort nader toegelicht.

5.3.1 Inleidende regels

Artikel 1 Begrippen

In dit artikel worden de begrippen gedefinieerd, die in de planregels worden gehanteerd. Bij de toetsing aan het bestemmingsplan wordt uitgegaan van de in dit artikel aan de betreffende begrippen toegekende betekenis.

Artikel 2 Wijze van meten

Dit artikel geeft aan hoe hoogte- en andere maten die bij het bouwen in acht genomen dienen te worden, gemeten moeten worden.

5.3.2 Bestemmingsregels

Artikel 3 Bedrijf

Deze bestemming is opgenomen voor de aanwezige nutsgebouwen en het aanwezige rioolgemaal, welke zijn aangeduid met respectievelijk 'nutsvoorziening' en 'gemaal'. Gebouwen zijn uitsluitend toegestaan binnen het opgenomen bouwvlak. De toegestane goothoogte is aangeduid op de kaart en is conform het oude bestemmingsplan.

Artikel 4 Bedrijventerrein - 1

Deze bestemming is opgenomen voor het grootste deel van het bedrijventerrein. Het belangrijkste verschil met de bestemming Bedrijventerrein - 2 is dat binnen Bedrijventerrein - 1 geen eisen worden gesteld aan de maximale omvang van het bouwperceel. Dit omdat hier reeds sprake is van een bestaand bedrijventerrein, dan wel bestaande rechten.

Op de plankaart is aangegeven welke bedrijven (tot welke milieucategorie) zijn toegestaan. Bestaande bedrijven die daar van reeds afwijken (hogere categorie) zijn specifiek aangeduid en daarmee toegestaan. Nieuwe bedrijfswoningen en nieuwe perifere detailhandel (behoudens afwijking) zijn niet toegestaan. Bestaande bedrijfswoningen en bestaande perifere detailhandelsvestigingen zijn specifiek aangeduid op de kaart en daarmee toegestaan. Hetzelfde geldt voor het bestaande verkooppunt voor motorvoertuigenbrandstof (zonder lpg) en voor het aanwezige sport en gezondheidscentrum.

Gebouwen en overkappingen dienen binnen de aangegeven bouwvlakken te worden opgericht. De bouwhoogten zijn afgestemd op hetgeen toegelicht in hoofdstuk 2 Gebiedsvisie. Voorts zijn regels opgenomen ten aanzien van het bouwen in de voorste bouwgrens (rooilijn) zoals beschreven in hoofdstuk 2.

Artikel 5 Bedrijventerrein - 2

Deze bestemming is bedoeld voor nieuwe bedrijven - in het middengebied - waar een oppervlaktebeperking van 2.000 m² van toepassing is. Hier kan worden afgeweken (tot 5.000 m²) mits regionaal afgestemd.

Voor het overige geldt de toelichting onder Bedrijventerrein - 1. Aanvullend geldt dat op de kaart een gevellijn is opgenomen die geldt als rooilijn voor de te vestigen bedrijven langs de Molendijk. Voor gebouwen moet hier niet de bebouwingsgrens aan de weg worden aangehouden als rooilijn, maar de gevellijn aan de zijde van de Molendijk. Bovendien valt de entreekavel op de hoek Molendijk/Mijlweg/Maasdamseweg binnen deze bestemming. Hier is een aanduiding 'gemengd' opgenomen om de vestiging van een hotel met bijbehorende voorzieningen mogelijk te maken.

Artikel 6 Groen

De grotere structurele groenstroken zijn bestemd als Groen. Het gaat hier om de grotere groenplekken binnen de buurt. Binnen deze bestemming zijn uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, toegestaan met een maximale bouwhoogte van 3 m. Verder is er rekening gehouden met ondergrondse bouwwerken ten behoeve van nutsvoorzieningen. Tevens zijn speelvoorzieningen, voet- en fietspaden binnen de bestemming Groen opgenomen. Enkele percelen groen zijn in particulier bezit en hobbymatig in gebruik als tuin. Dit bestaande gebruik is toegestaan.

Artikel 6 Maatschappelijk

Deze bestemming is opgenomen voor het perceel Molendijk 61d. De bestemming en de bouwmogelijkheden zijn gelijk aan het vorige bestemmingsplan, met dien verstande dat het bestaande fitnesscentrum specifiek binnen de bestemmingsomschrijving is toegestaan en dat de locatie van de aanwezige bedrijfswoning is vastgelegd.

Artikel 8 Tuin

Deze bestemming is opgenomen voor de tuinen behorende bij de burgerwoningen. Gebouwen zijn op deze gronden niet toegestaan.

Artikel 9 Recreatie

Deze bestemming is opgenomen voor de volkstuinen aan de westzijde van het plangebied. Middels de aanduiding 'volkstuin' is vastgelegd dat andere (recreatieve) functies niet zijn toegestaan. De bouwmogelijkheden zijn afgestemd op andere vergelijkbare terreinen binnen de gemeente.

Artikel 10 Verkeer

De wegen binnen het plangebied krijgen de bestemming Verkeer. Verder vallen binnen deze bestemming de openbare ruimten en de groenvoorzieningen die niet worden gerekend tot het structurele groen van het woongebied.

Artikel 11 Water

De bestemming Water geldt voor al het bestaande en nieuwe oppervlaktewater in het plangebied.

Artikel 12 Wonen

In het plangebied komen naast verschillende bedrijfswoningen, ook 'reguliere' burgerwoningen voor. Deze hebben de bestemming Wonen gekregen. Er zijn uitsluitend vrijstaande woningen toegestaan (aanduiding 'vrijstaand') en het aantal toegestane woningen per bestemmingsvlak is één, tenzij anders is aangeduid.

Aan- en uitbouwen en bijgebouwen zijn toegestaan tot een maximum oppervlak waarbij geldt dat ten hoogste 50% van het perceel mag worden bebouwd. Hierbij moet ten minste een afstand worden gehouden van 3 m tot de voorgevel van het hoofdgebouw. De maximale goot- en bouwhoogte van aan- en uitbouwen, overkappingen en bijgebouwen sluit zoveel mogelijk aan op wat er vergunningvrij reeds is toegestaan. Dit voorkomt dat vergunningvrije bouwwerken later in strijd zijn met de regeling uit het bestemmingsplan.

Artikel 13 Bedrijventerrein - Uit te werken

Voor het uitbreidingsgebied aan de noordwestrand van het plangebied is deze uit te werken bestemming opgenomen. Op deze gronden mag pas gebouwd worden nadat een uitwerkingsplan door burgemeester en wethouders is vastgesteld. Er zijn uitwerkingsregels opgenomen, onder andere ten aanzien van de toegestane bouwhoogte, de omvang van de bouwpercelen, landschappelijke inpassing en watercompensatie, waar bij uitwerking aan voldaan moet worden. Deze uitwerkingsregels zijn afgestemd op hetgeen beschreven in de Gebiedsvisie (hoofdstuk 2).

Artikel 14 Leiding - Gas (dubbelbestemming)

De aanwezige gasleidingen zijn inclusief de belemmeringenstrook opgenomen binnen deze dubbelbestemming. Werkzaamheden en bouwen ten behoeve van de andere bestemmingen is binnen deze dubbelbestemming uitsluitend toegestaan indien dit niet schadelijk is voor de leiding.

Artikel 15 Leiding - Riool (dubbelbestemming)

De aanwezige rioolpersleiding is inclusief de belemmeringenstrook opgenomen binnen deze dubbelbestemming. Werkzaamheden en bouwen ten behoeve van de andere bestemmingen is binnen deze dubbelbestemming uitsluitend toegestaan indien dit niet schadelijk is voor de leiding.

Artikel 16 Waarde - Archeologie (dubbelbestemming)

Voor het plangebied is de dubbelbestemming Waarde - Archeologie opgenomen. Voordat (bouw)werkzaamheden van meer dan 100 m² worden uitgevoerd dient nader archeologisch onderzoek plaats te vinden.

Artikel 17 Waterstaat - Waterkering (dubbelbestemming)

Deze bestemming is opgenomen voor de aanwezige waterkeringen en de bijbehorende beschermingszones. Werkzaamheden en bouwen ten behoeve van de andere bestemmingen is binnen deze dubbelbestemming uitsluitend toegestaan indien dit niet schadelijk is voor de waterkering.

5.3.3 Algemene regels

Artikel 18 Antidubbeltelregel

Deze regel dient om te voorkomen dat indien in het bestemmingsplan bij een bepaald gebouw een zeker open terrein is geëist, dat terrein nog eens meetelt bij het beoordelen van een aanvraag voor een ander gebouw, waaraan een soortgelijke eis wordt gesteld.

Artikel 19 Algemene bouwregels

De op de plankaart aangegeven bouwgrenzen, niet zijnde bestemmingsgrenzen, mogen worden overschreden met kleine bouwdelen. In dit artikel is geregeld hoe groot de overschrijding mag zijn en onder welke voorwaarden.

Artikel 20 Algemene regels met betrekking tot ondergronds bouwen

Deze regeling geeft in algemene zin aan waar en onder welke voorwaarden ondergronds bouwen is toegestaan.

Artikel 21 Algemene gebruiksregels

In deze regeling wordt aangegeven dat het gebruik van gronden anders dan waarvoor ze bestemd zijn verboden is. Van dit verbod kan worden afgeweken door het verlenen van een omgevingsvergunning door het bevoegd gezag indien strikte toepassing van het verbod leidt tot een beperking van het meest doelmatige gebruik.

Artikel 22 Algemene aanduidingsregels

Een grote deel van het plangebied is gelegen binnen de geluidszone Industrielawaai van bedrijventerrein Dordt-West/Groote Lindt. Er is een gebiedsaanduiding op de kaart opgenomen. Middels dit artikel is bepaald dat binnen deze zone geen nieuw geluidsgevoelige functies zijn toegestaan.

Voorts is een gebiedsaanduiding opgenomen voor de veiligheidszone rondom het aanwezige Bevi-bedrijf. Binnen deze zone zijn nieuwe kwetsbare bedrijven niet toegestaan.

Tot slot is een gebiedsaanduiding opgenomen voor de molenbiotoop die behoort bij de molen buiten het plangebied.

Artikel 23 Algemene afwijkingsregels

In dit artikel is de mogelijkheid voor het bevoegd gezag opgenomen om af te wijken van het plan ten behoeve onder andere ten behoeve van (kleine) windturbines.

Artikel 24 Algemene wijzigingsregels

In dit artikel is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen ten behoeve van kleine overschrijdingen van de bestemmingsgrenzen.

Tevens is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om gronden met de bestemming Bedrijventerrein - 2 te wijzigen in Bedrijventerrein - 1 en andersom. Dit onder enkele voorwaarden. Zo mag de totale oppervlakte van gronden met de bestemming Bedrijventerrein - 2 niet afnemen.

Tot slot is er een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de ligging van de dubbelbestemmingen Leiding - Riool en leiding - Gas te wijzigen.

5.3.4 Overgangs- en slotregels

Artikel 25 Overgangsrecht

Het overgangsrecht zoals voorgeschreven in het Bro is in dit artikel opgenomen.

Artikel 26 Slotregel

Het laatste artikel van de planregels betreft de citeertitel van het onderliggende bestemmingsplan.