direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding en doel
Plan: Mijlpolder
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0585.BPMijlpolder2012-VG01

1.1 Aanleiding en doel

De gemeente Binnenmaas wil het bedrijventerrein Mijlpolder in 's-Gravendeel herstructureren. Mijlpolder ligt centraal in een regio met een sterke economische dynamiek. De herstructurering van Mijlpolder moet een bijdrage leveren aan het behoud van de concurrentiepositie van Binnenmaas binnen de regio en moet deze zo mogelijk versterken. Doel is daarbij tevens om de werkgelegenheid in de gemeente te behouden. Het bestaande terrein is gedeeltelijk verouderd en er is sprake van een aantal knelpunten die om een oplossing vragen. Met name de invulling van een groot onbebouwd terrein centraal in het gebied is sterk richtinggevend voor het succes van de herstructurering. Op 26 mei 2011 heeft de gemeenteraad ten behoeve van de herstructureringsopgave de integrale Toekomstvisie & Uitvoeringsprogramma Mijlpolder met een daaraan gekoppeld uitvoeringsprogramma vastgesteld. Onderdeel van het uitvoeringsprogramma is het herzien van het verouderde bestemmingsplan.

Met het onderhavige bestemmingsplan wordt de herstructureringsopgave juridisch-planologisch verankerd. Daarnaast voorziet het bestemmingsplan in een actualisatie van het nu geldende bestemmingsplan waarmee voldaan wordt aan de actualisatieplicht uit de Wet ruimtelijke ordening.

Tegelijkertijd met het onderhavige bestemmingsplan is – eveneens als onderdeel van het de Toekomstvisie & Uitvoeringsprogramma Mijlpolder - een beeldkwaliteitplan opgesteld. Het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitplan vullen elkaar aan. Het bestemmingsplan regelt het gebruik en de bouwmogelijkheden. Het beeldkwaliteitplan stelt eisen aan de kwalitatieve invulling van deze mogelijkheden en de openbare ruimte. Het beeldkwaliteitplan levert daarbij 'input' voor de juridische regeling van het bestemmingsplan, bijvoorbeeld daar waar het gaat om rooilijnen, bebouwingspercentages en bouwhoogten. Beide plannen worden vastgesteld door de gemeenteraad –het beeldkwaliteitplan als aanvulling op de welstandsnota- zodat er een compleet toetsingskader bestaat voor bouwaanvragen op het terrein.