direct naar inhoud van 3.2 Beoogde situatie
Plan: Poortwijk fase III
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0584.BPWONEN2010009-VG99

3.2 Beoogde situatie

3.2.1 Stedenbouwkundig plan

Voor Poortwijk III is een stedenbouwkundig plan vastgesteld. De uitgangspunten voor het stedenbouwkundig plan Poortwijk III liggen in de Integrale Visie Dorpsontwikkeling. Het stedenbouwkundig plan bevat de volgende programmering:

  • circa 260 woningen;
  • een multifunctionele school;
  • een school/kenniscentrum voor speciaal onderwijs;
  • een wijkwinkelcentrum.

Poortwijk III wordt gezien als het slotakkoord van Poortwijk. De opgave hiervoor bestaat uit een zevental onderdelen:

  • 1. creëren van een aantrekkelijk en onderscheidend woonmilieu in rustige woonomgeving;
  • 2. vormgeven entree Poortwijk als gezicht van Oud-Beijerland aan de Kwakscheweg;
  • 3. aansluiten op landschappelijke structuren (kreek, Stougjesdijk, Scheermansvliet) en benutten kwaliteit;
  • 4. doortrekken fietsroutes door Poortwijk, waaronder de pleinenroute;
  • 5. creëren van logische, doorgaande fiets- en autoverbindingen, waarbij geleerd wordt van de situatie in Poortwijk I en II;
  • 6. wateropgave die 10% is van het plangebied;
  • 7. inpassen van de programmatische opgave.

In figuur 3.2 is het stedenbouwkundige plan voor Poortwijk III opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0584.BPWONEN2010009-VG99_0007.png"Figuur 3.2 Stedenbouwkundig plan Poortwijk III (bron: BGSV, 14 januari 2010)

De structuur van het stedenbouwkundig plan gaat uit van verschillende zones. De woningen in het noorden sluiten direct aan bij de structuur van Poortwijk II, de woningen in het oosten sluiten aan bij de woningen aan de Stougjesdijk, de appartementengebouwen in het westen staan in een groene setting bij de Oud-Beijerlandse Kreek, terwijl in het zuiden een strook met voorzieningen is beoogd. Het middengebied bestaat uit drie eilanden. Belangrijk zijn de aansluiting bij Poortwijk III op de assen in het bestaande gedeelte: de langzaamverkeersas in het westen en de pleinenroute in het oosten.

In het zuidelijke gedeelte, grenzend aan de Kwakscheweg, is een strook met maatschappelijke voorzieningen en een wijkwinkelcentrum beoogd. De multifunctionele school heeft een wijkfunctie, terwijl de school voor speciaal onderwijs een regionale functie heeft.

In het midden van deze strook is de centrale ontsluiting van de wijk reeds gerealiseerd. Deze centrale ontsluiting zal via het noorden van het plangebied worden ontsloten op de Muzieklaan (fase II van Poortwijk).

Kenmerkend voor het middengebied zijn stevige waterpartijen, waardoor het centrale woongebied als een eiland kan worden gekarakteriseerd. De bedoeling is dat de achterkanten van de woningen op dit eiland naar het water zijn georiënteerd en de interne ontsluitingsstructuur van dit middengebied niet aan het water komt te liggen. Het eilandgebied is weer in drie verschillende woongebieden onder te verdelen. De verschillende woongebieden worden gescheiden door plantsoenen, die deels met water worden ingevuld. De oostelijke groene strook wordt ingericht als 'plein' en ligt in het verlengde van de pleinenroute die in fase I en II is gerealiseerd. Aan de zuidkant van het middengebied is centraal voor de ontsluiting van de gehele wijk een appartementengebouw beoogd. Dit appartementengebouw fungeert als een herkenbaar punt van de wijk als onderdeel van de entree van Poortwijk dat het gezicht van Oud-Beijerland vormt.

De noordelijke en oostelijke strook woningen sluiten aan op de reeds bestaande woningen buiten het plangebied. De noordelijke woningen zullen met achtererven direct grenzen aan de achtererven van de woningen in Poortwijk II. De voorgevels van de woningen dienen op het zuiden te zijn gericht. Voor de goot- en bouwhoogte wordt aangesloten op de woningen in Poortwijk II. De woningen worden voorzien van een kap. Een uitzondering hierop wordt gemaakt voor de woningen die op de hoeken staan bij de zogenoemde pleinenroute en langs de waterstructuur die door Poortwijk I en II loopt. Deze woningen kunnen plat worden afgedekt. De woningen in de noordelijke strook worden grotendeels ontsloten door de straat Klarinet in Poortwijk II.

Tussen de erven van de oostelijke woningen en de bestaande woningen aan de Stougjesdijk wordt een strook met groenvoorzieningen en water opgenomen als buffer. In het noorden van het plangebied worden een hondenuitlaatplaats en een trapveld voorzien.

In het westen van het plangebied zijn appartementengebouwen in het groen voorzien. Met deze appartementengebouwen wordt een relatie gezocht met de reeds gerealiseerde appartementengebouwen in Poortwijk II. De precieze invulling van deze appartementengebouwen wordt nog vrij gehouden. Wel dienen er ten minste twee gebouwen worden gerealiseerd, waarbij de hoogte aan de noordzijde hoger kan zijn dan aan de zuidzijde. Onder deze appartementengebouwen kan een parkeergarage worden gerealiseerd.

Er wordt gekozen voor een groene setting om de overgang naar de Oud-Beijerlandsche Kreek vloeiend te laten verlopen. Voorts wordt in dit gedeelte de mogelijkheid open gehouden voor een toekomstige brug over de Oud-Beijerlandsche Kreek. Deze brug wordt mogelijk gerealiseerd indien het gebied ten westen van de Oud-Beijerlandsche Kreek wordt ontwikkeld.

3.2.2 Woningbouwprogramma

Voor de woningen wordt uitgegaan van verschillende woningtypologieën en prijscategorieën. Er worden hoofdzakelijk middeldure tot dure grondgebonden koopwoningen beoogd. Dit is afgestemd op de woonvisie van de gemeente. Voorts is het streven om minimaal 30% in de betaalbare huur- en koopsfeer te realiseren en levensloopbestendige appartementen in de huur- en koopsector te bouwen.

Zoals uit figuur 3.2 blijkt, is in het stedenbouwkundig plan een onderverdeling gemaakt naar verschillende woningtypes per gebied. In principe staan de indeling zoals die is aangehouden niet vast. Per gebied kan de daadwerkelijke invulling nog variëren als de markt daarom vraagt. Binnen dit plangebied worden appartementengebouwen in het westen en het appartementengebouw in het midden van de wijk vastgelegd. Daarnaast wordt aangegeven dat 30% van de woningen goedkoop moet zijn. Het woningbouwprogramma bestaat uit circa 260 woningen.

3.2.3 Voorzieningen

In de zuidelijke strook van de wijk zijn verschillende voorzieningen beoogd. Het gaat hier om een aantal scholen, een kenniscentrum voor speciaal onderwijs en een wijkwinkelcentrum. Deze locatie is gekozen, vanwege de goede bereikbaarheid voor de rest van Oud-Beijerland. De verschillende functies zullen ontsloten worden via de nieuw te realiseren ontsluitingsweg van Poortwijk III. Het wijkwinkelcentrum zal ontsloten worden via de wijk en de Stougjesdijk. Het parkeren zal bovengronds en halfverdiept op eigen terrein gebeuren. Het laden en lossen gebeurt vanaf de Stougjesdijk en vindt deels inpandig plaats. De voorzieningen fungeren eveneens als een geluidsbuffer tussen de Kwakscheweg en de nieuwe woningen.

Scholen

De middelbare school Willem van Oranje is reeds gerealiseerd. De nieuwe multifunctionele school is een verplaatsing van twee basisscholen en een kinderopvang. De precieze invulling van het kenniscentrum voor speciaal onderwijs wordt nader uitgewerkt.

Wijkwinkelcentrum

Een nieuw wijkgebonden winkelcentrum in Poortwijk past binnen de voor Oud-Beijerland specifieke winkelstructuur voor dagelijkse goederen. Er is in Oud-Beijerland geen sprake van een hiërarchisch systeem van een dorps/stadscentrum met een aanbod voor de hele kern en wijkcentra met een kleiner aanbod gericht op de wijk. Het aanbod van supermarkten is zo dat ieder wijk een supermarktvoorziening heeft, maar dat deze, gelet op de specifieke kenmerken van de betreffende supermarkt, ook een functie heeft voor andere inwoners.