Plan: | Poortwijk fase III |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0584.BPWONEN2010009-VG99 |
De Integrale Visie Dorpsontwikkeling schetst de ontwikkelingen van Oud-Beijerland tot 2015, met een doorkijk naar 2030. Deze visie is als structuurvisie onder de Wro vastgesteld. In deze Visie wordt de ruimtelijke en functionele samenhang op het gebied van wonen, werken, voorzieningen, bereikbaarheid, natuur en recreatie beschreven. Dit document is opgesteld als richtinggevend kader voor de verdere ontwikkeling van het dorp. Binnen dit kader kunnen ideeën, wensen en plannen van gemeente, ondernemers en ontwikkelende partijen een plaats krijgen.
In figuur 2.4 is een fragment van de Visiekaart 2015 opgenomen. De uitbreidingswijk Poortwijk III is hierin opgenomen. Voor de uitbreidingswijk Poortwijk III wordt ingezet op het ontwikkelen van grondgebonden woningen voor diverse doelgroepen (waaronder goedkope huur- en koopwoningen).
In de integrale visie dorpsontwikkeling wordt de basisschool in Poortwijk III eveneens vermeld, mede om de grote diversiteit van het onderwijsaanbod in Oud-Beijerland in stand te houden. Het middelbaar onderwijs heeft met de realisatie van de VMBO Willem van Oranje uitbreiding gekregen.
Bij de ontwikkeling van Poortwijk III en het naastgelegen bedrijventerrein Hoogerwerf-Oost moet de groene inpassing van de N217, zoals die nu bij de Groeneweg bestaat, worden doorgezet langs de Kwakscheweg. Een aanzet hiertoe is al gegeven bij de ontwikkeling van de Hoogerwerf. In deze groene zoom wordt ook ruimte voor waterberging opgenomen. Ook bij de ontwikkeling van het gebied ten oosten van de Stougjesdijk dient het groene profiel van de N217 te worden doorgezet. Hierbij wordt ook gestreefd naar het verweven van bebouwing en groen, om de kwaliteit van het wonen en werken te vergroten en de verbindingen van het dorp met het buitengebied te versterken.
Figuur 2.4 Fragment Visiekaart 2015
De Woonvisie is een lokale visie, specifiek voor de gemeente Oud-Beijerland en beslaat de periode 2007 tot 2015. De gemeenteraad heeft de Woonvisie vastgesteld in de vergadering van 26 mei 2008. Met deze visie is de gemeente in staat om, binnen de beperkte bouwmogelijkheden voor de komende jaren, de woningbouw optimaal af te stemmen op de behoefte van de inwoners.
Alle wijken zijn in de Woonvisie in beeld gebracht. Hieruit blijkt onder andere dat er teveel gelijksoortige woningen per wijk zijn in de gemeente. Belangrijk is dus in ieder geval een gevarieerd aanbod in elke wijk. Daarnaast zijn er duidelijk speciale doelgroepen waarvoor gebouwd moet gaan worden: starters en senioren.
In de Woonvisie is geconstateerd dat bij de meeste andere inbreidingslocaties binnen de gemeente Oud-Beijerland het accent ligt op appartementen. Om een breed scala aan woningen op de markt te zetten kan in Poortwijk fase III, aansluitend op de eerdere fasen van Poortwijk, het accent gelegd worden op grondgebonden woningen. De grondgebonden woningen kunnen in de middeldure en dure koopsfeer gerealiseerd worden. Naast grondgebonden woningen kunnen levensloopbestendige appartementen gerealiseerd worden in de goedkope en middeldure huur en koop. Aansluitend op de partiële Streekplanherziening Hoeksche Waard wordt gestreefd naar de realisatie van 30% in de betaalbare en middeldure huur en koopsfeer.
Het Verkeersstructuurplan Oud-Beijerland is een uitwerking van het onderwerp verkeer uit de Integrale Visie Dorpsontwikkeling. Voor Poortwijk III is aangegeven dat de ontsluitingsweg is aangegeven als wijkverzamelweg. Deze weg wordt in principe 30 km/h. Daarnaast worden in het plangebied fietspaden aangelegd die onderdeel vormen van de gemeentelijke fietsstructuur.
Voorts is de omlegging van de provinciale weg N217 van belang. Nu deze weg is voltoooid wordt de Stougjesdijk conform het Verkeersstructuurplan autoluw gemaakt. Halverwege de Stougjesdijk, tussen het kruispunt bij het benzinestation en de Kwakscheweg, komt een harde knip, waarmee de weg wordt afgesloten voor doorgaand verkeer (behoudens hulpdiensten en landbouwverkeer).