Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Voscuyl en Bloemenbuurt
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0579.BPVoscuyl-VA01

4.3 Archeologie

Normstelling en beleid
Wet op de archeologische monumentenzorg
In 1992 is het Verdrag van Malta tot stand gekomen. Doelstelling van het verdrag is de bescherming en het behoud van archeologische waarden. De implementatie van dit Verdrag in de vorm van een wijziging van onder meer de Monumentenwet 1988 (Wet op de archeologische monumentenzorg) heeft per 1 september 2007 zijn beslag gekregen. Als gevolg van de wijziging op de Monumentenwet 1988 wordt in het kader van de ruimtelijke ordening het behoud van het archeologisch erfgoed meegewogen zoals alle andere belangen die bij de voorbereiding van het plan een rol spelen.
 
Archeologische Waardenkaart Oegstgeest (2008)
De gemeente Oegstgeest heeft een rijk bodemarchief. In de afgelopen decennia is bij tientallen opgravingen vastgesteld dat het onderzoek van de archeologische resten die in de bodem verborgen liggen een van de belangrijkste bronnen van kennis over de bewoningsgeschiedenis vormt. De doelstelling van het gemeentelijk archeologiebeleid is om de archeologische bronnen zo verantwoord mogelijk te beschermen. De erosie van het bodemarchief is ondanks alle inspanningen tot behoud van archeologische resten immers nog steeds erg groot. Dit betekent dat bij bouwwerkzaamheden verstoring van de diepere ondergrond uit archeologisch oogpunt zoveel mogelijk dient te worden vermeden. Waar dit niet mogelijk is, zal in de gebieden waar waardevolle, informatieve archeologische resten verloren dreigen te gaan, voorafgaand aan de geplande bodemingreep verantwoord onderzoek dienen plaats te vinden.
 
Om deze doelstelling te kunnen realiseren is in het bestemmingsplan een aantal voorschriften en maatregelen opgenomen. Deze voorschriften zijn gebaseerd op een inventarisatie en evaluatie van de omvang en kwaliteit van het archeologisch bodemarchief in en om het plangebied (Berg, J.M. van den, R. Schrijvers & C. Sueur, 2008: Archeologische Waardenkaart Oegstgeest. Een aanzet tot het ontwikkelen van ruimtelijk archeologiebeleid, Amersfoort).
 
Oegstgeest heeft drie verschillende 'waarderingsgebieden', waar verschillende regimes gelden naar aanleiding van de archeologische waarde of de archeologische verwachtingswaarde. Voor deze waarderingsgebieden wordt in opzet dezelfde planregel gebruikt, waarin een omgevingsvergunningstelsel is opgenomen. De verschillen tussen de waarderingsgebieden zitten in de oppervlakten en diepte van bodemverstoring vanaf wanneer een vergunning dient te worden aangevraagd. De drie waarderingsgebieden zijn:
 
 Waarde archeologie 1Gebieden met een aangetoonde archeologische waarde 
 Waarde archeologie 2Gebieden met een hoge archeologische verwachting 
 Waarde archeologie 3Gebieden met een gematigde archeologische verwachting
 
Onderzoek en conclusie
Volgens de archeologische waarden- en verwachtingenkaart van de gemeente is in het plangebied sprake van de volgende archeologische (verwachtings)waarden:
 
Uitsnede archeologische waarden- en verwachtingenkaart
 
Voor het merendeel van het plangebied geldt dat er sprake is van een gematigde tot hoge archeologische verwachting. Er is  een archeologisch monument aanwezig.
 
In gebieden met archeologische waarden (de gele, oranje en rode gebieden) zijn bodemingrepen uitsluitend mogelijk nadat een omgevingsvergunning (de aanlegvergunning) is verleend. Voor de ontwikkelingen heeft dit tot gevolg dat er eerst archeologisch onderzoek verricht moet worden alvorens te kunnen ontwikkelen. In het bestemmingsplan zal via een omgevingsvergunning worden getoetst of een mogelijke toekomstige ingreep in overeenstemming is met de archeologische waarden.