direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Buitengebied, 1e herziening 2017
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0576.BP201700038-0003

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

Op 30 juni 2016 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan Buitengebied 2015 vastgesteld. Bij het toepassen van dit plan in de dagelijkse praktijk zijn enkele juridische onvolkomenheden naar voren gekomen. In deze toelichting worden deze onvolkomenheden verklaard en wordt gemotiveerd op welke wijze het plan wordt gerepareerd. Het betreft een partiële herziening van de planregels en van de verbeelding bij het bestemmingsplan. De overige delen van de planregels en verbeelding blijven ongewijzigd. Voorliggende partiële herziening heeft de naam “Buitengebied, 1e herziening 2017”.

Hoofdstuk 2 Aanpassingen

Wijzigingsbevoegdheid landschapspark

Het bestemmingsplan Buitengebied 2005, 1e herziening bevatte een wijzigingsbevoegdheid voor het landschapspark. Artikel 26 van dit bestemmingsplan bevatte onder voorwaarden voor het college van Burgemeester en wethouders de bevoegdheid de bestemming van de gronden die voorzien zijn van de wijzigingsbevoegdheid IV te wijzigen in de bestemming Dagrecreatieve doeleinden, subbestemming landschapspark (dRl) ten behoeve van de realisering van een landschapspark met golfbaan en ecologische verbindingszone. Op de verbeelding bij het Bestemmingsplan Buitengebied 2015 blijkt een deel van de gronden ten onrechte niet voorzien te zijn van de gebiedsaanduiding 'wetgevingszone – wijzigingsbevoegdheid'.

De betreffende gronden zijn alsnog van deze aanduiding voorzien.

Zilkerbinnenweg 65, De Zilk

Het perceel Zilkerbinnenweg 65, De Zilk heeft in het nieuwe plan geen bedrijfswoning toegekend gekregen. Dit is juist met afspraken uit het verleden. De gemeenteraad heeft naar aanleiding van de zienswijze en de behandeling van het bestemmingsplan in de gemeenteraad besloten alsnog bereid te zijn tot medewerking aan de bouw van een dienstwoning bij het bedrijf op het perceel.

De functieaanduiding 'bedrijfswoning uitgesloten' is geschrapt en de aanduiding 'bedrijfswoning' is toegevoegd.

Belemmeringenstrook

Geconstateerd is dat op de verbeelding van het vastgestelde bestemmingsplan bij een deel van een gasleiding de belemmeringenstrook van 4 meter aan weerskanten ontbreekt. In onderstaande afbeelding is het betreffende deel geel omcirkeld.

afbeelding "i_NL.IMRO.0576.BP201700038-0003_0001.png"

Afbeelding 1: het deel, geel omcirkeld, waar de belemmeringenstrook aan weerszijden van de gasleiding ontbreekt (bron: Gasunie)

De betreffende gronden zijn alsnog voorzien van deze belemmeringenstrook.

Leidsevaart 215

Op 21 januari 2016 is het wijzigingsplan voor de Leidsevaart 215 vastgesteld. Op de locatie Leidsevaart 215 was in het verleden een Agrarisch bollenteeltbedrijf aanwezig. Initiatiefnemer heeft 3.510 m2 kassen en 340 m2 bedrijfsruimte aan slooprechten ingezet ten behoeve van de bouw van een woning (Ruimte voor Ruimte-regeling). De bedrijfswoning is in het bestemmingsplan Buitengebied omgezet in een bestemming 'Wonen'. De compensatiewoning is niet in de gemeente Noordwijkerhout gerealiseerd.
Het bouwvlak van het voormalige agrarische bedrijf is ten onrechte op de verbeelding van het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied Noordwijkerhout blijven staan. Het bouwvlak is met deze reparatie alsnog van de verbeelding verwijderd.

Het bouwvlak is alsnog van de betreffende gronden verwijderd.

Hoek Westeinde/Schulpweg

Op de hoek Westeinde/Schulpweg ligt een bestemmingsvlak voor bedrijven. Op dit gebiedsdeel was in het verleden het bedrijf JAVO gevestigd, een machinefabriek; om deze reden hebben de gronden er ter plaatse de subbestemming 'specifieke vorm van bedrijf-groothandel in machines' gekregen. Naast de bedrijfsopstallen staan op dit gebiedsdeel ook nog drie bedrijfswoningen. In het bestemmingsvlak is hiervoor de maatvoering 'maximum aantal wooneenheden' opgenomen.
Eind 2016 is een overeenkomst gesloten met de Greenport Ontwikkel Maatschappij (GOM). Overeengekomen is dat Nobels machinefabriek, JAVO international en Agro Techniek 37.000 m2 bouwgrond aankoopt op Bulb Trade Park Noordwijkerhout. Bulb Trade Park is een bedrijventerrein voor moderne, internationaal opererende bloembollenhandels- en exportbedrijven en hulp- en nevenbedrijven die behoren tot de Greenport Duin- en Bollenstreek. Bulb Trade Park is gesitueerd aan de provinciale weg N206 in Noordwijkerhout. De bedrijfswoningen op het perceel mogen worden omgezet in drie burgerwoningen, te weten Schulpweg 125, 125C en Westeinde 2. Deze percelen zijn om deze reden bestemd voor woondoeleinden, met dien verstande dat de bestemmingsvlakken Schulpweg 125c en Westeinde 2 een grootte van 3.843 m2 respectievelijk 2.159 m2 hebben gekregen. Het bestemmingsvlak met bouwvlak op de hoek Westeinde/Schulpweg 'Bedrijven' is verwijderd en de gronden zijn er ter plaatse gewijzigd in de bestemming 'Agrarisch - Bollenteelt - Bollenzone 1', in aansluiting op de bestemmingsregeling van de omliggende gronden.
De dienstwoningen Schulpweg 125 en 125c en Westeinde 2 zijn voorzien van een bestemming 'Wonen' met bouwvlak. De maatvoering is afgestemd op de bestaande maatvoering voor de woningen.

Het bestemmingsvlak met bouwvlak 'Bedrijf' is gewijzigd in bestemming 'Agrarisch - Bollenteelt - Bollenzone 1. De maatvoering maximum bebouwd oppervlak is verwijderd.

Robijnslaan 34

Het ter plaatse gevestigde bedrijf is in het verleden naar deze locatie verplaatst. Deze verplaatsing heeft onder andere gevolgen gehad voor de watergangen. Het watersysteem is destijds aangepast op basis van de afspraken bij de verplaatsing van het bedrijf naar deze locatie. Nu blijkt dat deze feitelijke situatie van het watersysteem niet goed is overgenomen in het vastgestelde bestemmingsplan voor het buitengebied. De bestemming 'Water' is in dit reparatieplan afgestemd op de feitelijke situatie van het watersysteem, gebaseerd op de watersysteemkaart van het Hoogheemraadschap van Rijnland.

De bestemming 'Water' is afgestemd op de feitelijke situatie van het watersysteem en gebaseerd op de watersysteemkaart van het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Herenweg 230a

In 2010 is voor het perceel aan Herenweg 230a een Ruimte-voor-Ruimte verzoek ingediend. Op de locatie Herenweg 230 zijn de glasopstanden gesloopt ten behoeve van de bouw van een woning. Met de eigenaren van het perceel is afgesproken dat zij één recht voor de bouw van een compensatiewoning gebruiken om het pand aan de Herenweg 230a te splitsen in twee woningen. Het perceel is bestemd als 'Agrarisch- Glastuinbouw - Bollenzone 1' en per abuis niet omgezet naar de bestemming 'Wonen'.

Op het perceel aan Herenweg 230a zijn de gronden voorzien van een bestemming 'Wonen' met een bouwvlak en een aanduiding 'maximum aantal wooneenheden (2)'. De goot- en bouwhoogte zijn op de verbeelding weergegeven met de aanduiding 'maximum goothoogte (6m), maximum bouwhoogte (8m)'. De gronden ten noorden en ten zuiden van het bestemmingsvlak 'Wonen' zijn bestemd als 'Tuin'.

2.1 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Inspraak

Voorliggend bestemmingsplan heeft van woensdag 8 november 2017 tot en met dinsdag 19 december 2017 voor inspraak ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn zijn geen inspraakreacties ontvangen.

Zienswijzen

Overeenkomstig de wettelijke vereisten is het ontwerpbestemmingsplan 6 weken ter inzage gelegd. Gedurende deze termijn is een ieder de mogelijkheid geboden zienswijzen over dit ontwerpbestemmingsplan in te dienen bij de raad. Door Hoogheemraadschap van Rijnland is binnen de genoemde termijn van 6 weken een zienswijze ingebracht. Deze zienswijze is ontvankelijk.

Zienswijze Hoogheemraadschap van Rijnland

De zienswijze van het hoogheemraadschap omvat de volgende punten:

  • Gevraagd wordt aan te geven in hoeverre de kosten voor aanleg van riool door de klant betaald dienen te worden. Indien aanleg van riool te hoge kosten met zich meebrengt kan een verbeterde septictank/iba toegestaan worden. Nieuwe rioollozingen op het oppervlaktewater zijn echter niet wenselijk.
  • Het scheiden van hemelwater en afvalwater heeft de voorkeur. De uiteindelijke afweging zal lokaal moeten worden gemaakt, waarbij doelmatigheid van de oplossing centraal moet staan. Hoogheemraadschap van Rijnland streeft naar samenwerking in de afvalwaterketen en wil hierover graag adviseren.
  • Naast een voorkeursvolgorde voor afvalwater geldt voor de behandeling van hemelwater de zorgplicht. Brongerichte maatregelen hebben daarbij de voorkeur boven ‘end-of-pipe’ maatregelen. Het te lozen hemelwater mag geen significante verslechtering van de kwaliteit van het ontvangende oppervlaktewater veroorzaken.
  • Onderdelen van dit plan zijn mogelijk vergunningplichtig in het kader van de Keur. De vergunningenprocedure en -doorlooptijd staan los van de procedure van de watertoets. Daarbij is het hoogheemraadschap tegenwoording ook beheerder voor eventuele grondwateronttrekkingen en/of lozing van grondwater.

Reactie gemeente

De gemeente neemt de zienswijze van Hoogheemraadschap van Rijnland voor kennisgeving aan. De benoemde punten worden meegenomen in het kader van te verlenen omgevingsvergunningen. De zienswijze geeft geen aanleiding om het bestemmingsplan aan te passen.