direct naar inhoud van Deel B Exploitatieplan Bronsgeest eerste herziening
Plan: Exploitatieplan Bronsgeest, eerste herziening
Status: ontwerp
Plantype: exploitatieplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0575.EPBronsgeest1-on01

Deel B Exploitatieplan Bronsgeest eerste herziening

Hoofdstuk 1 Begrenzing van het exploitatiegebied

Het exploitatiegebied is begrensd zoals aangegeven in de Kaart exploitatiegebied en situatie bij vaststelling exploitatieplan, bijlage A-2.

Hoofdstuk 2 Regels

Artikel 1 Begrippen

Tenzij anders vermeld gelden de definities van begrippen die in het bestemmingsplan Bronsgeest zijn opgenomen ook voor dit exploitatieplan eerste herziening, voor zover deze begrippen ook in dit exploitatieplan eerste herziening voorkomen. Overige van belang zijnde begrippen zijn in het onderstaande weergegeven. Er geldt dat in deze regels wordt verstaan onder:

Bouwrijp maken   Voor zover betrekking hebbend op het uitgeefbaar gebied: het geschikt maken van de uitgeefbare gronden voor bebouwing (zoals ophogen, afgraven et cetera) en het zodanig bereikbaar maken van bouwkavels vanaf de openbare ruimte dat bebouwing op de bouwkavels kan plaatsvinden. Voor zover betrekking hebbend op de openbare ruimte: de werken en werkzaamheden welke nodig zijn om de openbare ruimte aan te kunnen leggen.  
Eigenaar   Degenen die het zakelijk recht hebben krachtens eigendom. Zakelijk gerechtigden zijn ter wille van de leesbaarheid in dit exploitatieplan samengenomen onder het begrip eigenaar.  
Eigendomskaart   De kaart die de kadastrale eigendommen met de juridische eigenaren weergeeft, welke als bijlage A-3 is toegevoegd.  
Exploitatiegebied   De afbakening van het gebied binnen de grenzen van het bestemmingsplan, niet zijnde te handhaven bestaande bestemmingen of functies, zoals weergegeven op de kaart bijgevoegd als bijlage A-2.  
Gebruiksrijp/woonrijp maken   Het naar de definitieve vorm inrichten van de openbare ruimte door de werkzaamheden als omschreven in hoofdstuk 2, welke hoofdstuk te zijner tijd nog nader uitgewerkt wordt.  
Inrichting openbare ruimte   Het dusdanig inrichten van de openbare ruimte met openbare voorzieningen dat deze kan worden gebruikt volgens haar bestemming met inachtname van de eisen en regels die in dit exploitatieplan aan de inrichting van de openbare ruimte worden gesteld.  
LIOR   Leidraad Inrichting Openbare Ruimte 2016, bijlage A-14  
Middeldure huurwoning   Huurwoning als bedoeld in artikel 1.1.1 eerste lid sub j van het Besluit ruimtelijke ordening.  
Openbare ruimte   Gronden welke worden ingericht om te functioneren als voorziening van openbaar nut. Dit begrip wordt in het exploitatieplan ook wel aangeduid als openbaar gebied.  
Sociale huurwoning   Huurwoning als bedoeld in artikel 1.1.1 eerste lid sub d van het Besluit ruimtelijke ordening, zoals ook omschreven in artikel 1 sub j van de Verordening doelgroepen woningbouw.  
Sociale koopwoning   Koopwoning als bedoeld in artikel 1.1.1 eerste lid sub e van het Besluit ruimtelijke ordening, zoals ook omschreven in artikel 1 sub k van de Verordening doelgroepen woningbouw.  
Uitgeefbare gronden   De gronden waarop het programma gerealiseerd kan worden. Dit begrip wordt in dit exploitatieplan ook wel aangeduid als uitgeefbaar gebied.  
Verordening doelgroepen woningbouw Noordwijk 2022   De verordening als bedoeld in artikel 1.1.1 sub d en sub e van het Besluit ruimtelijke ordening, welke verordening door de raad van de gemeente Noordwijk is vastgesteld op 22 februari 2022.  

Artikel 2 Fasering en koppelingen

-gereserveerd-

Artikel 3 Eisen aan werken en werkzaamheden

3.1 Vereiste van een uitvoeringsplan en de goedkeuring ervan
  • 1. Het bouwrijp maken dient te worden beschreven in een uitvoeringsplan. Dit plan moet voldoen aan het LIOR.
  • 2. Het is verboden te starten met het bouwrijp maken, voordat burgemeester en wethouders hebben ingestemd met het plan als bedoeld in lid 1.
  • 3. Het is verboden de werken en werkzaamheden voor het bouwrijp maken uit te voeren in strijd met het door burgemeester en wethouders goedgekeurde uitvoeringsplan als bedoeld in lid 1.
  • 4. Dit artikel geldt niet wanneer de gemeente zelf overgaat tot uitvoering van de werken en werkzaamheden voor bouwrijp maken van het exploitatiegebied, de aanleg van de nutsvoorzieningen en/of de inrichting van de openbare ruimte.

3.2 Goedkeuring bestek
  • 1. Voor de uitvoering van de werken en werkzaamheden voor het bouwrijp maken dient een bestek te worden opgesteld dat voldoet aan het in artikel 3.1 bedoelde plan.
  • 2. Het is verboden te starten met de uitvoering van werken en werkzaamheden voor het bouwrijp maken, voordat burgemeester en wethouders hebben ingestemd met het bestek.
  • 3. Het is verboden werken en werkzaamheden als bedoeld in lid 1 uit te voeren in strijd met het goedgekeurde bestek.
  • 4. Dit artikel geldt niet wanneer de gemeente zelf overgaat tot uitvoering van de werken en werkzaamheden voor bouwrijp maken van het exploitatiegebied, de aanleg van de nutsvoorzieningen en/of de inrichting van de openbare ruimte.

3.3 Eindinspectie en tussentijdse inspecties

Met het oog op de naleving van de voorschriften van dit exploitatieplan vinden inspecties plaats.
In het bijzonder met het oog op de overdracht van openbare voorzieningen in beheer aan de gemeente vinden zowel tussentijds als direct voorafgaande aan deze overdracht inspecties plaats conform het LIOR, bijlage A-14.

Inspecteurs van de gemeente hebben te allen tijde vrije toegang tot het exploitatiegebied inclusief de uitgeefbare gronden.

Artikel 4 Aanbesteding

  • 1. Op de uitvoering van de werken en werkzaamheden voor het bouwrijp maken, voor zover betrekking hebbend op de openbare ruimte, zijn de Aanbestedingswet 2012 en het Aanbestedingsbesluit en het gemeentelijk inkoop- en aanbestedingsbeleid 2020, gemeente Noordwijk, bijlage A-4, van toepassing.
  • 2. Daartoe dient een aanbestedingsprotocol te worden opgesteld dat voldoet aan de in lid 1 bedoelde regelgeving rond aanbesteding.
  • 3. De start van de uitvoering van de werken en werkzaamheden voor de inrichting van het openbaar gebied mag eerst plaatsvinden nadat burgemeester en wethouders hebben ingestemd met het aanbestedingsprotocol.
  • 4. Het is verboden te starten met de uitvoering van de in dit exploitatieplan genoemde werken en werkzaamheden voordat burgemeester en wethouders het in lid 3 bedoelde aanbestedingsverslag en het voorgenomen besluit tot gunning hebben goedgekeurd.
  • 5. De leden 2 tot en met 4 van dit artikel gelden niet wanneer de gemeente zelf overgaat tot uitvoering van de werken en werkzaamheden voor bouwrijp maken van het exploitatiegebied, de aanleg van de nutsvoorzieningen en/of de inrichting van de openbare ruimte.

Artikel 5 Sociale woningbouw

5.1 Aanwijzing situering

Ter uitvoering van het bepaalde in art. 13.2.1 onder a sub 1 van het bestemmingsplan geldt dat op de kaart "Overzicht sociale huur, bijlage A-5" weergegeven gebieden zijn aangewezen voor sociale huurwoningen met aantallen van respectievelijk 36, 4 en 70.

5.2 Instandhoudingstermijn

Het is verboden een sociale huurwoning binnen een termijn van tenminste 30 jaren nadat de woning voor het eerst in gebruik is genomen te verhuren aan een huurder die niet voldoet aan de Verordening doelgroepen woningbouw Noordwijk 2022.

5.3 Verbod doelgroepdoorkruising
  • 1. Het is verboden een sociale huurwoning, binnen een termijn van 30 jaren nadat de woning voor het eerst in gebruik is genomen, in juridische of economische eigendom over te dragen dan wel te bezwaren met een persoonlijk recht of beperkt zakelijk recht waardoor deze woning niet meer voldoet aan de definitie van een sociale huurwoning.
  • 2. Van het in art. 5.3.1 bedoelde verbod kunnen burgemeester en wethouders besluiten af te wijken in de gevallen waarin de toepassing van de in artikel 5.2 bedoelde doelgroepenverordening leidt tot een bijzondere hardheid als bedoeld in artikel 7 van bedoelde verordening.

Artikel 6 Verbod- en afwijkingsbepalingen

  • 1. Het is verboden te handelen in strijd met de artikelen 2 tot en met 6 van de Regels van dit exploitatieplan.
  • 2. Burgemeester en wethouders kunnen besluiten af te wijken van het bepaalde in artikel 3.1.2 en 3.1.3 en van het bepaalde in artikel 3.2.2 en 3.2.3 wanneer op onderdelen blijkt dat voor het betreffende deel van het exploitatiegebied het LIOR onvoldoende geschikt is.
  • 3. Burgemeester en wethouders kunnen besluiten af te wijken van de Regels van dit exploitatieplan wanneer dit past in een in voorbereiding zijnde herziening van dit exploitatieplan, mits een dergelijk besluit niet leidt tot hetzij a) een verhoging van de kosten van de exploitatie ten opzichte van de ramingen in het exploitatieplan of de laatst in werking getreden herziening ervan; hetzij b) een inperking van de mogelijkheden van andere eigenaren van gronden in het exploitatiegebied om de bebouwingsmogelijkheden te benutten.
  • 4. Burgemeester en wethouders kunnen besluiten af te wijken van de Regels van dit exploitatieplan die niet vallen onder de gevallen als bedoeld in lid 2 en 3 wanneer dit past binnen een ontwerp-besluit tot herziening van dit exploitatieplan, zoals het ten tijde van de ontvangst van het verzoek tot afwijking met inachtneming van afdeling 3.4 Awb ter inzage is gelegd.

Artikel 7 Slotbepaling

7.1 Overtreding van het bepaalde in voorgaande artikelen is een strafbaar feit.

7.2 Deze regels kunnen worden aangehaald als "Regels Exploitatieplan Bronsgeest, eerste herziening"

Hoofdstuk 3 De exploitatieopzet

Voor de toelichting op de exploitatieopzet wordt verwezen naar hoofdstuk 5 van deel A. Onderstaande tabellen presenteren de exploitatieopzet.

Tabel 8.1 Toekomstig ruimtegebruik exploitatiegebied

afbeelding "i_NL.IMRO.0575.EPBronsgeest1-on01_0001.png"

Tabel 8.2 Eigendomssituatie en uitgeefbaar gebied per eigenaar

afbeelding "i_NL.IMRO.0575.EPBronsgeest1-on01_0002.png"

Tabel 8.3 Programma

afbeelding "i_NL.IMRO.0575.EPBronsgeest1-on01_0003.png"

Tabel 8.4 Inbrengwaarden

afbeelding "i_NL.IMRO.0575.EPBronsgeest1-on01_0004.png"

Tabel 8.5 Onderzoekskosten

afbeelding "i_NL.IMRO.0575.EPBronsgeest1-on01_0005.png"

Tabel 8.6 Kosten bouw- en woonrijp maken

afbeelding "i_NL.IMRO.0575.EPBronsgeest1-on01_0006.png"

Tabel 8.7 Bovenwijkse kosten

afbeelding "i_NL.IMRO.0575.EPBronsgeest1-on01_0007.png"

Tabel 8.8 Bovenplanse kosten

afbeelding "i_NL.IMRO.0575.EPBronsgeest1-on01_0008.png"

Tabel 8.9 Resultaat plankostenscan

afbeelding "i_NL.IMRO.0575.EPBronsgeest1-on01_0009.png"

Tabel 8.10 Kosten planschade

afbeelding "i_NL.IMRO.0575.EPBronsgeest1-on01_0010.png"

Tabel 8.11 Samenvatting kosten

afbeelding "i_NL.IMRO.0575.EPBronsgeest1-on01_0011.png"

Tabel 8.12 Grondopbrengsten totaal en per eigenaar nominaal

afbeelding "i_NL.IMRO.0575.EPBronsgeest1-on01_0012.png"

Tabel 8.13 Projectparameters

afbeelding "i_NL.IMRO.0575.EPBronsgeest1-on01_0013.png"

Tabel 8.14 Resultaat exploitatieopzet

afbeelding "i_NL.IMRO.0575.EPBronsgeest1-on01_0014.png"

Tabel 8.15 Maximaal te verhalen kosten

afbeelding "i_NL.IMRO.0575.EPBronsgeest1-on01_0015.png"

De bruto-exploitatiebijdrage, die gehanteerd wordt bij het verbinden van een betalingsvoorschrift aan een omgevingsvergunning voor het bouwen, wordt bepaald door de bruto-exploitatiebijdrage behorende bij een bepaald type woning zoals gepresenteerd in onderstaande tabel te vermenigvuldigen met het aantal van dat type woning in de vergunningaanvraag. Onderstaande tabel volgt uit de exploitatieopzet zoals gepresenteerd in de voorgaande tabellen.

Tabel 8.16 Kostenbijdrage per woning (prijspeil 1 januari 2023)

afbeelding "i_NL.IMRO.0575.EPBronsgeest1-on01_0016.png"