direct naar inhoud van 8.2 Economische uitvoerbaarheid
Plan: Bestemmingsplan Kern Nieuwkoop
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0569.bpNKPkernNieuwkoop-va01

8.2 Economische uitvoerbaarheid

8.2.1 Financieel economische haalbaarheid

Conserverend deel van het bestemmingsplan

Het voorliggende bestemmingsplan heeft als gezegd voornamelijk een conserverend karakter. Uit onderzoek naar de uitvoerbaarheid van dit deel van het bestemmingsplan is gebleken dat er enkel kosten optreden verband houdende met het opstellen van het conserverende deel van het bestemmingsplan. Hiervoor staan dekkende fondsen uit de algemene middelen van de gemeente ter beschikking. Uit het onderzoek is daarnaast gebleken dat er geen onvoorziene hoge kosten zijn te verwachten voor het conserverende gedeelte en de gemeente bovendien geen hoge financiële risico's draagt.


Bij recht toegestane ontwikkelingen

In de GRO's die zijn opgesteld voor de ontwikkelingen die in paragraaf 2.3.1. worden genoemd, wordt op het aspect financieel economische uitvoerbaarheid ingegaan. Dit betreffen de GRO's die als bijlage 2, 3, 4 en 5 zijn opgenomen. Hieruit blijkt dat de kosten geheel voor rekening komen van de desbetreffende initiatiefnemers.

Voor het project Buytwech-Oost geldt dat dit een gemeentelijk nieuwbouwproject is. De gronden zijn in eigendom van de gemeente. De gemeente heeft een eigen grondexploitatie, waaruit blijkt dat de ontwikkeling economisch haalbaar is.

8.2.2 Kostenverhaal

Om gemaakte kosten te verhalen moet de gemeenteraad ingevolge artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening een exploitatieplan vaststellen voor de gronden waarop een bij algemene maatregel van bestuur aangewezen bouwplan is voorgenomen.

In artikel 6.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening is opgenomen dat als bouwplan als bedoeld in artikel 6.12 van de Wro wordt aangewezen een bouwplan voor:

  • a. de bouw van een of meer woningen;
  • b. de bouw van een of meer andere hoofdgebouwen;
  • c. de uitbreiding van een gebouw met ten minste 1.000 m² bruto-vloeroppervlakte of met een of meer woningen;
  • d. de verbouwing van een of meer aaneengesloten gebouwen die voor andere doeleinden in gebruik of ingericht waren, voor woondoeleinden, mits ten minste 10 woningen worden gerealiseerd;
  • e. de verbouwing van een of meer aaneengesloten gebouwen die voor andere doeleinden in gebruik of ingericht waren, voor detailhandel, dienstverlening, kantoor of horecadoeleinden, mits de cumulatieve oppervlakte van de nieuwe functies ten minste 1.500 m² bruto-vloeroppervlakte bedraagt;
  • f. de bouw van kassen met een oppervlakte van ten minste 1.000 m² brutovloeroppervlakte.


Conserverend deel van het bestemmingsplan

Voor de gebieden van het voorliggende bestemmingsplan die niet voorzien in nieuwe ontwikkelingen geldt logischerwijs dat er geen nieuwe bouwplannen ontwikkeld worden als bedoeld in artikel 6.2.1 Bro. Het vaststellen van een exploitatieplan voor die gebieden is daarom niet noodzakelijk.


Bij recht toegestane ontwikkelingen

Voor de particuliere initiatieven die met het bestemmingsplan 'Kern Nieuwkoop' mogelijk worden gemaakt (dit zijn alle ontwikkelingen behalve Buytewech-Oost) zal de gemeente met alle ontwikkelende partijen een (anterieure) exploitatieovereenkomst afsluiten. Hierin wordt het verhaal van kosten gewaarborgd. Hiermee is het verhaal van kosten anderszins verzekerd. Deze overeenkomsten zullen in ieder geval voor vaststelling van het bestemmingsplan 'Kern Nieuwkoop' zijn afgesloten. Dit houdt in dat het opstellen van een exploitatieplan dan niet meer noodzakelijk is.

Voor de ontwikkeling Buytewech-Oost geldt zoals gezegd dat de gronden in eigendom van de gemeente zijn. De kosten die de gemeente met dit plan heeft gemaakt (planvormingskosten, projectgebonden kosten) zullen middels de opbrengsten uit de uitgifteprijs van de gronden worden verhaald. Op grond van artikel 6.12, lid 2 van de Wet ruimtelijke ordening behoeft voor dit project geen exploitatieplan te worden vastgesteld. De gemeentelijke kosten zijn anderszins verzekerd, middels de gronduitgifteprijs.