direct naar inhoud van 7.2 Plangebied
Plan: Bestemmingsplan Kern Nieuwkoop
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0569.bpNKPkernNieuwkoop-va01

7.2 Plangebied

Archeologie in relatie tot het bestemmingsplan

Op de Cultuurhistorische waardenkaart van de provincie Zuid-Holland is de archeologische verwachtingswaarde aangegeven. De onderstaande afbeelding op de pagina geeft de verwachtingswaarde weer ter plaatse van het plangebied.


Archeologie in relatie tot het bestemmingsplan

Uit de Cultuurhistorische waardenkaart van de provincie Zuid-Holland blijkt dat er gebieden zijn in de kern Nieuwkoop waar in bepaalde mate kans is op archeologische sporen. Het lint Dorpsstraat is voor een deel aangemerkt als een gebied met een zeer grote kans op archeologische sporen. Verder zijn er delen waar een kleine kans is op archeologische sporen. Tot slot geldt op enkele locaties een redelijke tot grote kans op archeologische sporen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0569.bpNKPkernNieuwkoop-va01_0016.jpg"Figuur 12 Cultuurhistorische waardenkaart provincie Zuid-Holland

7.2.1 Ontwikkelingen

Buytewech-Oost

In het kader van de ruimtelijke onderbouwing die in 2007 is opgesteld is advies gevraagd aan de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek. Deze instantie heeft laten weten dat er geen belemmeringen zijn voor Buytewech-Oost.


Nieuwveenseweg 7

De ontwikkeling van een nieuw kantoorpand staat voorzien op de locatie naast Nieuwveenseweg 7. Deze ontwikkeling ligt in een gebied met een redelijke tot grote kans op archeologische sporen. Voordat de ontwikkeling plaats gaat vinden zal er een archeologisch (bureau) onderzoek worden uitgevoerd om inzichtelijk te maken wat de archeologische waarden op de plek van de ontwikkeling zijn.

Overige ontwikkelingen

In de GRO's die zijn opgesteld voor de ontwikkelingen die in paragraaf 2.3.1. worden genoemd, wordt op het aspect archeologie ingegaan. In de bijlagen 2 tot en met 5 zijn deze GRO's opgenomen.

7.2.2 Conclusie

Het overgrote deel van het plangebied is conserverend van aard. Voor die gronden hoeft geen archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd.

Voor de bescherming van archeologische sporen is het beleid van de provincie Zuid-Holland dat er bij de voorbereiding van verstorende plannen (ontwikkelingen) verplicht verkennend archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd. Dit is nodig bij de gebieden (binnen het plangebied van het bestemmingsplan 'Kern Nieuwkoop') met een 'kleine kans', 'redelijke tot grote kans' en 'zeer grote kans' op archeologische sporen (zie figuur 11). Deze gebieden krijgen elk een dubbelbestemming archeologie. In totaal zijn er dus drie dubbelbestemmingen archeologie