direct naar inhoud van 4.2 Hoofdstructuur Nieuwkoop en omgeving
Plan: Bestemmingsplan Kern Nieuwkoop
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0569.bpNKPkernNieuwkoop-va01

4.2 Hoofdstructuur Nieuwkoop en omgeving

4.2.1 Functionele hoofdstructuur

Deze paragraaf beschrijft en waardeert de functionele hoofdstructuur van Nieuwkoop en omgeving. In de analyse is onderscheid gemaakt in een aantal functies: wonen, werken, recreëren, hoofdwinkelvoorzieningen, overige voorzieningen en agrarisch landgebruik.

Wonen

Nieuwkoop wordt gekenmerkt door de woonfunctie al dan niet in combinatie met bedrijvigheid aan huis. Kenmerkend voor Nieuwkoop is het verschil in opzet van de woonomgeving. Enerzijds zijn er de relatief moderne uitbreidingswijken, tegelijkertijd is er sprake van (klassieke) lintbebouwing aan weerszijden van de Dorpsstraat en het Zuideinde.

Het wonen is één van de belangrijkste functies van de kern Nieuwkoop. De onderverdeling in verschillende woonconcentraties is van invloed op het ruimtelijke beeld. Het gebied ontleent een deel van haar karakter aan de verschillende woonconcentraties. Schaalvergroting of een te grote verandering van de woonconcentraties kan een negatieve invloed hebben op de karakteristiek van het gebied. Het bestemmingsplan 'Kern Nieuwkoop' is om die reden overwegend conserverend van aard. Wel worden enkele kleinere ontwikkelingen via dit bestemmingsplan mogelijk gemaakt.


Werken

Behalve de werkfunctie die gekoppeld is aan de woonfunctie of gevestigd is aan het bebouwingslint van Nieuwkoop kent de kern bedrijventerrein 'De Olm'. Het bedrijventerrein is gesitueerd ten noorden van Nieuwkoop. Het terrein heeft het profiel van een gemengd bedrijventerrein (maximaal categorie 4.1) gelegen centraal in het Groene Hart. Het is goed bereikbaar en op korte afstand van de grote steden. De kwaliteit van het vestigingsklimaat wordt structureel op peil gehouden. Het type bedrijfsactiviteiten en bedrijven dat op het terrein gevestigd kan worden sluit veelal aan bij de lokale behoefte. Bedrijven zijn overwegend werkzaam in de sectoren: opslag en logistiek, groothandel, bouw en aannemerij, productie en metaal en maakindustrie. Het terrein is recentelijk uitgebreid. Een verdere uitbreiding van het terrein is niet voorzien.

Recreëren

Ten zuiden van de Nieuwkoop liggen de Nieuwkoopse plassen. Deze plassen bieden ruime gelegenheid tot verschillende vormen van (water)recreatie. Nieuwkoop ligt aan het open landschap. Het aanbod aan overige recreatieve voorzieningen op het niveau van de kern is goed te noemen. Fietsen en wandelen is goed mogelijk in het gebied, daarnaast grenst Nieuwkoop aan het open landschap. Daar zijn diverse fiets, ruiter- en wandelpaden aanwezig. Langs het Zuideinde en de Dorpsstraat liggen diverse horecagelegenheden en er zijn mogelijkheden om bootjes te huren of af te meren. Verder is er een zwembad in de kern aanwezig en zijn er sportvelden.


Hoofdwinkelvoorzieningen

Nieuwkoop heeft twee winkelgebieden. Aan het Regthuysplein ligt de hoofdwinkelvoorziening. De winkelvoorzieningen aan het Kennedyplein betreft een wijkwinkelcentrum. Op beide locaties zijn voldoende winkels aanwezig om te voorzien in de dagelijkse behoefte. Voor een uitgebreider aanbod liggen de centra van Uithoorn, Mijdrecht en Alphen aan den Rijn nabij.

Overige voorzieningen

In de kern Nieuwkoop ligt een aantal kerken. Ook kent de kern verschillende onderwijsinstellingen zoals een basisschool en een school voor voortgezet onderwijs. Ook zijn er mogelijkheden tot dagopvang en buitenschoolse opvang. Daarnaast is een overdekt zwembad aanwezig.

Het voorzieningenniveau in de kern Nieuwkoop is ten aanzien van de overige voorzieningen adequaat. Voor voorzieningen die niet in de kern aanwezig zijn, kan worden uitgeweken naar de omliggende kernen Uithoorn, Mijdrecht en Alphen aan den Rijn.

Conclusie

De kern Nieuwkoop kent hoofdzakelijk een woonfunctie. Deze functie kenmerkt de kern en de voorzieningen zijn afgestemd op de maat en schaal van de kern.


4.2.2 Ruimtelijke hoofdstructuur Nieuwkoop en omgeving

Het gebied waar de kern Nieuwkoop in ligt maakt onderdeel uit van het Groene Hart en kenmerkt zich door de karakteristieke veenpolders en droogmakerijen. Het gebied als totaal heeft een landelijk karakter met een met name van oudsher landen tuinbouwfunctie. Nieuwkoop ligt centraal ten opzichte van de grote steden Utrecht, Alphen aan den Rijn, Leiden, Amsterdam en Rotterdam. Karakteristiek voor de gemeente zijn de veenpolders en droogmakerijen. Binnen de gemeentegrenzen is veel natuur te vinden en er is volop gelegenheid tot (water)recreatie, wandelen en fietsen.

4.2.3 Ruimtelijke hoofdstructuur Kern Nieuwkoop

Deze paragraaf beschrijft en waardeert de ruimtelijke hoofdstructuur van de kern Nieuwkoop. Een heldere en samenhangende opbouw van een gebied draagt er toe bij dat men zich goed kan oriënteren en zich een ruimtelijke voorstelling van het gebied kan maken. Deze opbouw kan worden omschreven in een structuurbeeld. Dit beeld kan worden gedefinieerd als het geheel van te onderscheiden delen en elementen waartussen een waarneembare samenhang bestaat.


Aan een duidelijke ruimtelijke structuur dragen bij:

  • herkenbare dragers;
  • structurerende zones;
  • accenten/oriëntatiepunten;
  • randen.


Herkenbare dragers

De belangrijkste dragers van de huidige structuur zijn:

  • De Dorpsstraat en het Zuideinde;
  • De Churchilllaan en de Achterweg;
  • De Provincialeweg/Nieuwveenseweg (N231).


Structurerende zones

In de kern Nieuwkoop zijn enkele gebieden te onderscheiden die zich ruimtelijk als afzonderlijke zone kenmerken. Door de omvang van de zones en de eenheid binnen een dergelijke zone zijn deze entiteiten bepalend voor de ruimtelijke structuur en karakteristiek. De kern Nieuwkoop onderscheidt zich in de volgende zones:

  • een historisch bebouwingslint;
  • woonbuurten;
  • groengebieden (bufferzone);
  • een sportcomplex;
  • een bedrijventerrein;
  • een woonwagengebied;
  • een volkstuinencomplex

Het historische bebouwingslint is een karakteristiek bebouwingsbeeld voor de kern Nieuwkoop. De modernere woonbuurten zijn veelal achter het historische bebouwingslint ontstaan als gevolg van dorpsuitbreidingen.

Zichtlijnen

Vanaf het lint Dorpsstraat Zuideinde zijn diverse zichtlijnen richting de Nieuwkoopse plassen. Bij de opzet van de woonwijken is rekening gehouden met zichtlijnen richting het open landschap.

Randen

De bebouwde zone van de kern Nieuwkoop wordt grotendeels door water (sloten) en het open landschap begrensd


4.2.4 Verkeer- en infrastructuur

Gebiedsontsluitingsweg

De ruimtelijke structuur van het plangebied wordt in eerste instantie bepaald door de verkeersader aan het bebouwingslint, te weten de lijn Dorpsstraat Zuideinde. Deze wegen vormen de basis van het oorspronkelijke dorp. De Dorpsstraat en het Zuideinde liggen in het verlengde van elkaar. Haaks op deze weg staan de Kennedylaan en de Nieuwveenseweg. Deze wegen vormen de doorgaande aders richting de N231. Deze laatste weg is ook een belangrijke ontsluitingsweg voor het gebied.


Wijkontsluitingswegen en erftoegangswegen

De woonbuurten achter het bebouwingslint en aan weerzijde van de N231 worden op wijkniveau ontsloten door verschillende 'kleinere' wegen met een smaller profiel. De externe bereikbaarheid van het bedrijventerrein is goed te noemen. Dit terrein wordt door middel van een tweetal rotondes (die aansluiten op de N231) ontsloten. De woonbuurten in het plangebied hebben vooral een woonfunctie met smalle straten die niet berekend zijn op grote hoeveelheden autoverkeer. Deze gebieden zijn dan ook ingericht als 30 km/uur zone.


Fietsstructuur en openbaar vervoer

In de kern Nieuwkoop is niet direct een heldere fietsstructuur te onderscheiden. Voor het openbaar vervoer in de kern Nieuwkoop en omgeving is men vooral aangewezen op regionale buslijnen. Deze verbindingen zijn redelijk tot goed te noemen gezien de beperkte omvang van Nieuwkoop.

4.2.5 Groenen waterstructuur

In de kern Nieuwkoop zijn veel groene gebieden te vinden. De wijken kennen veel openbaar groen. Tussen de modernere uitbreidingswijken en het lint Dorpsstraat Zuideinde ligt een groene buffer. Dit lint kan ook als groen gebied worden beschouwd, al gaat het in dit geval veelal om privé-groen (tuinen en dergelijke). Vanaf dit lint zijn er doorzichten naar het achterliggende water en natuurgebied Nieuwkoopse plassen. In de kern zelf is niet veel open water aanwezig. Water (de Nieuwkoopse plassen) is met name aan de zuidzijde van het lint Dorpsstraat Zuideinde te vinden.