direct naar inhoud van 2.2 Ruimtelijke en functionele visie
Plan: Bestemmingsplan Kern Nieuwkoop
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0569.bpNKPkernNieuwkoop-va01

2.2 Ruimtelijke en functionele visie

Voor de visie op het bestemmingsplangebied is ingegaan op de kwaliteiten van de verschillende structuren en de knelpunten en kansen voor die structuren.

Kwaliteiten

Op basis van de analyse van de bestaande situatie is een aantal ruimtelijke kwaliteiten aan te wijzen. Uitgangspunt is het behouden en waar mogelijk versterken van de kwaliteiten van het dorp. Deze kwaliteiten houden verband met de ruimtelijke structuur, functionele structuur, verkeersstructuur en de wateren groenstructuur.

Ruimtelijke structuur

Op het schaalniveau van de kern zijn de volgende ruimtelijke structuren bepalend voor de kwaliteit en ruimtelijke inrichting van Nieuwkoop:

  • het historische bebouwingslint, bestaande uit de lijn Dorpsstraat en het Zuideinde;
  • de sterke relatie met het buitengebied, die benadrukt wordt door aanwezige wateren groenstructuur aan de zuidzijde van het plangebied.


Functionele structuur

De functionele structuur is van direct belang voor de leefbaarheid van de kleine kernen. De aanwezigheid van een bepaald voorzieningenniveau dat is afgestemd op de schaal van de kern wordt als een belangrijk gegeven ervaren. De volgende kwaliteiten vragen om behoud en waar mogelijk versterking:

  • het voorzieningenniveau is kleinschalig en afgestemd op de schaal van Nieuwkoop;
  • de historische linten zijn van oudsher multifunctionele gebieden waar wonen, bedrijvigheid en detailhandel elkaar afwisselen;
  • detailhandel concentreert zich in het centrum van Nieuwkoop;
  • bedrijvigheid concentreert zich op bedrijventerrein De Olm.


Verkeersstructuur

De verkeersstructuur en verkeerssituatie zijn van belang voor de bereikbaarheid en leefbaarheid van de kern:

  • het historische lint Dorpsstraat Zuideinde is bepalend voor de verkeersstructuur en is voor zowel het lokale autoverkeer als fietsverkeer de doorgaande weg;
  • Nieuwkoop heeft directe aansluiting op de provinciale weg N231. Het doorgaande verkeer op de weg wordt door de kern heen geleid;
  • de belangrijkste kwaliteit van de verkeerssituatie is de aanwezigheid van 30 km/u zones in het plangebied. Deze snelheid geldt in de verschillende woonwijken.


Wateren groenstructuur

De aanwezige wateren groenstructuren versterken de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van de woonmilieus. Water en groen bieden bovendien mogelijkheden voor recreatie en/of recreatieve verbindingen. Behoud en ontwikkelen van deze kwaliteiten staat voorop:

  • de relatie met het open landschap;
  • de blauw/groene overgang richting de Nieuwkoopse plassen is een karakteristiek landschappelijk element.


Recreatiestructuur

Door de ligging van de kern Nieuwkoop aan het open landschap aan de Nieuwkoopse plassen kent de gemeente verschillende recreatieve voorzieningen. Verschillende recreatieve voorzieningen liggen in de kern. Een aantal voorzieningen zoals volkstuinen en een jachthaven ligt aan de rand van het plangebied. Het behoud van deze voorzieningen staat voorop en waar mogelijk kunnen deze versterkt worden.