direct naar inhoud van 6.4 Bedrijven en milieuhinder
Plan: Kapelpolder
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0556.73BPKapelpolder-0002

6.4 Bedrijven en milieuhinder

6.4.1 Toetsingskader

Normstelling

In het kader van een goede ruimtelijke ordening is het van belang dat bij de aanwezigheid van bedrijven in de omgeving van milieugevoelige functies zoals woningen:

  • ter plaatse van woningen een goed woon- en leefmilieu kan worden gegarandeerd;
  • rekening wordt gehouden met de bedrijfsvoering en milieuruimte van de betreffende bedrijven.

Beleid

Om in de bestemmingsregeling de belangenafweging tussen bedrijvigheid en gevoelige functies met betrekking tot milieu in voldoende mate mee te nemen, wordt in dit bestemmingsplan gebruikgemaakt van een milieuzonering. Deze milieuzonering vindt plaats aan de hand van een Staat van Bedrijfsactiviteiten (SvB). Dit is een lijst waarin de meest voorkomende bedrijven en bedrijfsactiviteiten zijn gerangschikt naar mate van milieubelasting. De SvB is gebaseerd op de VNG-publicatie Bedrijven en milieuzonering (2009).

In dit bestemmingsplan wordt gebruikgemaakt van de SvB 'bedrijventerrein'. Deze SvB gaat uit van het aanhouden van richtafstanden tussen bedrijfsactiviteiten en milieugevoelige functies. De richtafstanden gelden ten opzichte van het omgevingstype 'rustige woonwijk'; voor andere omgevingstypen dan een rustige woonwijk kunnen kleinere richtafstanden worden gehanteerd (zoals ook in de VNG-publicatie is aangegeven en in vaste jurisprudentie is bevestigd).

6.4.2 Onderzoek

Uitgangspunten milieuzonering

In het plangebied en de omgeving komen de volgende omgevingstypen voor waar in de

milieuzonering rekening mee is gehouden:

  • Gemenegd gebied: de bestaande wijken die het gezoneerde industrieterrein omringen (zoals de binnenstad en de woonwijken ten westen en noorden van het plangebied) en de woningen die ingeklemd liggen door het gezoneerde industrieterrein (onder andere langs de Esserstraat, Talmastraat en Keucheniusstraat) behoren tot het omgevingstype 'gemengd gebied'. Deze bebouwing ligt binnen de invloedssfeer van het industrieterrein (binnen de geluidszone), waarbij voor delen sprake is van een menging van functies (zoals in de binnenstad) en ligging langs hoofdontsluiting (zoals Mozartlaan en Westlandseweg). Voor de milieuzonering van deze gebieden/wijken worden dan ook de richtafstanden volgens het omgevingstype 'gemengd gebied ' gehanteerd;
  • Bedrijfswoningen: in het plangebied ligt eveneens een bedrijfswoning. Het gaat hierbij om een specifiek type woning waar andere eisen aan het woon- en leefklimaat mogen worden gesteld, dan bij reguliere woningen. Bedrijfswoningen zijn immers per definitie aan bedrijvigheid gelieerd en liggen daarmee in het algemeen op bedrijventerreinen. Bovendien betreft het een historisch gegroeide situatie, waarbij eveneens reeds rekening moet worden gehouden met nabij gelegen burgerwoningen. In de directe omgeving van de bestaande bedrijfswoning zijn bedrijven uit categorie 3.1 van de SvB toegestaan.

Uitwerking milieuzonering

Op grond van de eerdergenoemde uitgangspunten is de milieuzonering op de verbeelding opgenomen. Afhankelijk van de locatie op het industrieterrein zijn, vanwege de aanwezigheid van bestaande woningen bedrijven uit maximaal categorie 2 tot en met 3.2 toegestaan. Voor deze bedrijven geldt, afhankelijk van de categorie, een richtafstand van 30 tot 100 m ten opzichte van een rustige woonwijk. Ten opzichte van een gemengd gebied bedragen deze richtafstanden 10 tot 50 m.

Inventarisatie toegelaten bedrijven

De in het plangebied aanwezige bedrijven zijn geïnventariseerd en ingeschaald in de categorieën van de SvB. Enkele bedrijven vallen in een hogere categorie dan algemeen toelaatbaar wordt geacht. Deze bedrijven krijgen een specifieke aanduiding, zie Bijlage 1. Hierdoor zijn deze specifieke bedrijfsactiviteiten volgens het bestemmingsplan toegestaan. Gelet op de ligging van deze bedrijven (op het bestaande industrieterrein) en het huidige functioneren van deze bedrijven, acht de gemeente het niet wenselijk de betreffende bedrijven weg te bestemmen/te verplaatsen.

6.4.3 Conclusie

In dit bestemmingsplan wordt door de milieuzonering, die in de bestemmingsplanregeling is opgenomen, zorg gedragen voor een aanvaardbaar woon- en leefklimaat bij de (bedrijfs)woningen en worden de bedrijven niet in hun functioneren belemmerd.