Plan: | Dijkpolder |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0556.72BPDijkpolder-0002 |
De Dijkpolder, aan de noordoostzijde van Maassluis, ligt op het grondgebied van zowel de gemeenten Maassluis als Midden-Delfland. De polder wordt doorsneden door de snelweg A20, die tevens samenvalt met de gemeentegrens. Voor dit bestemmingsplan is alleen het deel van de Dijkpolder, dat is gelegen binnen de gemeente Maassluis, van belang. Dit gebied wordt aan de oostzijde begrensd door de A20. Aan de westzijde vormt de Westlandseweg/Maasdijk de grens. Aan de overzijde van deze weg ligt de woonbebouwing van Maassluis. Deze bestaat voor een groot deel uit galerijflats, die de huidige grens van stad en land markeren. De eveneens hoge bebouwing aan het Sparrendal begrenst het plangebied aan de zuidzijde. In het noorden vormt de Westgaag met daarachter het bedrijventerrein Transportcentrum A20 in de gemeente Westland de grens van het gebied.
Impressie plangebied (bron: Google maps)
De Dijkpolder bestaat grofweg uit drie delen: het lint Weverskade aan de westzijde, de werklocatie Lely aan de zuidzijde en het onbebouwde deel van de Dijkpolder. In dit bestemmingsplan worden verder de volkstuinen ten zuiden van de Dijkpolder meegenomen.
De Weverskade is een smalle dijkweg op de kade van de boezem van de Dijkpolder, het Nieuwe Water. Aan de westzijde van het Nieuwe Water ligt de Maasdijk. Vanaf deze dijk, die circa 4 m hoger ligt, is de gehele Dijkpolder te overzien. Via zes opgangen kan het verkeer vanaf de Weverskade de Maasdijk bereiken. De Weverskade ligt op haar beurt wat hoger dan de Dijkpolder zelf. Kenmerkend zijn de doorzichten vanaf de Weverskade naar het agrarisch gebied in de Dijkpolder.
Impressie Weverskade (bron: Google maps)
Aan de oostzijde van de Weverskade, op het niveau van de polder, ligt een bebouwingslint die bestaat uit woningen en (voormalige) agrarische percelen. De bebouwing is veelal opgebouwd uit 1 bouwlaag, afgedekt met kap. Op de achterzijde van de percelen staan in de tweede linie in sommige situaties nog grootschalige kassen en andere agrarische bebouwing.
De unieke kleinschaligheid van de Weverskade en het bebouwingslint is karakteristiek. Het huidige beeld wordt gekenmerkt door het smalle wegprofiel langs het water, begeleidt door veel beplanting met onder meer (knot)wilgen. De bebouwing staat in veel gevallen wat verder op de percelen en op een lager peil dan de Weverskade. Dit alles zorgt voor een besloten karakter waardoor de bebouwing vaak aan het oog wordt onttrokken.
Hoofdkantoor Lely Industries (bron: Google maps)
In het bebouwingslint ligt ook het bestaande hoofdkantoor van Lely Industries (Weverskade 110). In dit complex zijn ook alle Research & Development activiteiten, het Octrooibureau en het Lely Center voor de regio ondergebracht. Dit complex heeft een grootschaliger karakter, hoewel het hoofdgebouw aan de Weverskade zich qua hoogte voegt in het bebouwingslint.
De Weverskade heeft een smal profiel. Verkeerstechnisch heeft de kade in de bestaande situatie met name een functie voor bestemmingsverkeer. Via de zes opgangen naar de Maasdijk kunnen de woon- en bedrijfspercelen worden bereikt. De Weverskade is maar voor een deel toegankelijk voor autoverkeer. Wel is de hele kade toegankelijk voor fiets- en voetgangers.
Lely Agri Groep is sinds haar oprichting in de jaren '40 van de vorige eeuw in de Dijkpolder in Maassluis gevestigd. Naast het hoofdkantoor aan de Weverskade 110 is in het zuidelijk deel, op Weverskade 60, de werklocatie gevestigd. Op dit complex vindt de productie van graslandmachines en spare parts plaats.
Werklocatie Lely (bron: Bing maps)
De werklocatie Lely bestaat uit grootschalige bedrijfsbebouwing, opgebouwd uit 1 tot 2 bouwlagen en al dan niet afgedekt met een kap. Het omliggende terrein is nagenoeg geheel verhard. Bij de werklocatie, buiten het terrein, staan enkele bedrijfswoningen.
Tot voor kort had Lely, naast de vestigingen in de Dijkpolder, een dependance in Rotterdam. Hier vond de productie van melkrobots en voer- en stalbenodigdheden plaats. Lely heeft ervoor gekozen al haar activiteiten te concentreren op één locatie in de Dijkpolder. Recent is hiervan fase 1 opgeleverd. Deze 1e fase bestaat uit een productiehal van 20.000 m² bvo en het nieuwe, internationale hoofdkantoor van circa 7.000 m² bvo. Voor deze uitbreiding is het bestemmingsplan Uitbreiding Lely Agri Groep op 20 maart 2012 vastgesteld. Dit bestemmingsplan is opgenomen in het voorliggend plan.
Het overgrote deel van de Dijkpolder is onbebouwd. De oorspronkelijke verkaveling, bestaande uit langwerpige percelen met smalle watergangen, is nog aanwezig. Een groot deel van de gronden worden nu door de Lely Agri Groep gebruikt als testvelden. Ook zijn de gronden in gebruik voor akkerbouw door derden.
Impressie bestaande situatie Dijkpolder (bron: Google Maps)
Ten zuiden van de werklocatie Lely en tegen het Sparrendal ligt het volkstuinencomplex De Vluchtheuvel. Dit complex bestaat uit een smalle strook tussen de Weverskade en de A20. De entree bevindt zich aan de Weverskade. Hier is een klein parkeerterrein en staat het clubhuis. Een smal pad richting de snelweg geeft toegang tot de volkstuinen. De gronden van het volkstuinencomplex zijn in eigendom van de gemeente. Voor het gebruik van de volkstuinen geldt een reglement, dat onderdeel is van de privaatrechtelijke overeenkomst tussen de gemeente en de volkstuinvereniging.
Entree volkstuinencomplex (bron: Google maps)