Plan: | Lisse, Heereweg 21 a t/m y |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0553.BtHeereweg21ay-va01 |
Ontwerp Provinciale Structuurvisie 'Visie op Zuid-Holland' (2009)
Een concurrerend, aantrekkelijk internationaal profiel, een duurzame en klimaatbestendige deltaprovincie, divers en samenhangend stedelijk netwerk, stad en land verbonden en een vitaal, divers en aantrekkelijk landschap, dat zijn de vijf integrale ruimtelijke hoofdopgaven die de basis vormen voor de structuurvisie 'Visie op Zuid-Holland'. Deze zijn door Gedeputeerde Staten vastgesteld in de nota 'Provinciaal Belang'. De structuurvisie 'Visie op Zuid-Holland' zal het interim-beleid op basis van de huidige vier streekplannen in Zuid-Holland vervangen. De vaststelling van de nota is een eerste stap op weg naar de provinciale structuurvisie en naar de provinciale Verordening Ruimte. Hiermee wordt aansluiting gezocht bij de instrumenten uit de (nieuwe) Wro.
De Visie op Zuid-Holland wordt ontwikkeld in samenspraak met bestuurders, maatschappelijke organisaties en burgers. Het ontwerp van de Visie op Zuid-Holland is vastgesteld op 28 april 2009 en naar verwachting zal de definitieve versie worden vastgesteld in april 2010.
Inzet voor het stedelijk gebied en verstedelijking (wonen, werken en voorzieningen) in brede zin zijn: intensivering, ruimtebeslag beperken, ruimtelijke kwaliteit versterken, een aantrekkelijke leefomgeving realiseren en bijdragen aan duurzaamheid en klimaatbestendigheid. Naast ongewenste situaties saneren geldt in het algemeen voor alle stedelijke ontwikkelingen het principe van de SER-ladder: eerst intensiveren en herstructureren, pas dan uitbreiden. Naast de intensiveringsopgave dient in en om het stedelijke gebied voldoende ruimte te blijven voor een robuuste groen- en waterstructuur. Dit is van belang voor de leefkwaliteit in de stad en goede verbindingen met het buitengebied. Het plangebied is gelegen binnen de bebouwingscontouren van bestaand stedelijk gebied.
Streekplan Zuid-Holland West (2003)
In het streekplan Zuid-Holland West, dat in verband met de Wro de status van structuurvisie heeft, is het plangebied omgeven door een rode contour en aangeduid als stads- en dorpsgebied.
Binnen de contour wordt ruimte geboden voor wonen, werken en andere stedelijke voorzieningen. De provincie wil het bouwen in uitleglocaties beperken en binnendorpse mogelijkheden daarentegen beter benutten. De provincie streeft naar beperking van de noodzaak tot nieuwe verstedelijking door intensief ruimtegebruik in bestaand bebouwd gebied. Beleidsinzet is dat 50% van de verstedelijkingsopgave tot 2015 (dus meer dan alleen woningbouw) binnen bestaand bebouwd gebied wordt gerealiseerd. Dit percentage kan per regio variëren.
Om voldoende ruimte voor wonen binnen bestaand stedelijk gebied te realiseren, is stedelijke vernieuwing noodzakelijk. Hiermee wordt bedoeld dat een complete wijk een kwaliteitsimpuls krijgt: wonen, werken, zorg, onderwijs en welzijnsdiensten en verbetering van de woonomgeving, het groen en het watersysteem.
Vigerend bestemmingsplan
Op het perceel Heereweg 21 a t/m y is het bestemmingsplan 'Lisse-Noord' van toepassing. Het perceel heeft in dit plan de bestemmingen 'Tuin' en 'Erf'. Op de gronden met de bestemming 'Tuin' mogen uitsluitend erfafscheidingen en pergola's worden gebouwd. Binnen de bestemming 'Erf' mogen uitsluitend bijgebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd. De reeds gerealiseerde bebouwing heeft een bouwhoogte van 9 m. Daarnaast valt het hoofdgebouw deels binnen de bestemming 'Erf'. Het complex is destijds middels een vrijstelling van de voorschriften van het bestemmingsplan 'Lisse Noord' ex artikel 19, eerste lid, WRO (oud) tot stand gekomen ten behoeve van kamerbewoning. Inmiddels is het gebruik gewijzigd naar een woonbestemming door middel van een vrijstellingsprocedure ex artikel 19, tweede lid, WRO (oud). Deze wijziging wordt middels dit bestemmingsplan positief bestemd.
Welstandsnota Lisse (2004)
Het plangebied is gelegen in het gebied met een regulier welstandniveau en aangeduid als traditioneel bedrijventerrein. Het beleid is gericht op beheer van de openbare ruimte en het goed functioneren van de terreinen.
Parapluregeling bordeelverbod (2004)
De gemeente heeft haar beleid ten aanzien van de ruimtelijk relevante aspecten van seksinrichtingen vastgelegd in het bestemmingsplan Parapluregeling bordeelverbod (vastgesteld op 26 augustus 2004, goedgekeurd door GS op 24 november 2004).
Het onderhavige bestemmingsplan maakt - overeenkomstig het bovenstaande beleid - de vestiging van seksinrichtingen niet mogelijk.