direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding
Plan: De Leidse Schans
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0546.BP00076-0301

1.1 Aanleiding

Leiden is een studentenstad: de universiteit, de hogeschool, het ROC-Leiden en andere onderwijsinstellingen bieden onderwijs aan tienduizenden studenten. Voor al deze studenten zijn momenteel veel te weinig woningen beschikbaar. De gemeente Leiden kent, door de geleidelijke groei van het aantal studenten dat bij de Leidse onderwijsinstellingen ingeschreven staat en de achterblijvende productie van nieuwe woningen, al geruime tijd een grote behoefte aan extra studentenhuisvesting (Kamernoodinventarisatie 2011, LSVB; Sleutels gezocht in Leiden, ABF research, 2009/2012). Om aan die behoefte te kunnen voldoen is in 2002 de Taskforce Studentenhuisvesting Leiden opgezet. De Taskforce kwam tot de conclusie dat het tekort aan studentenwoningen het meest efficient door de realisatie van één of meerdere grootschalige campussen kan worden aangepakt. Met het opstellen van de Structuurvisie Leiden 2025 is daarom een drietal locaties aangewezen waar in de nabije of verdere toekomst grootschalige ontwikkeling van studentenhuisvesting mogelijk is. Zo wil de gemeente het tekort aan studentenwoningen substantieel terugdringen.

Eén van de aangewezen locaties is het Lammenschanspark: het terrein waar nu nog de gebouwen van het ROC en het Da Vinci College Leiden staan. Deze scholen zijn inmiddels verhuisd naar het nieuw ontwikkelde ROC-Lammenschanscomplex. Het Lammenschanspark is daarmee beschikbaar gekomen voor herontwikkeling. Om tot herontwikkeling van het gebied tot studentencampus te komen heeft de gemeente uitgangspunten vastgesteld die de ruimtelijke kaders hebben gevormd in een openbare aanbesteding. Een ontwerp van VORM Ontwikkeling B.V. (hierna VORM) en Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij (hierna BNO) is als winnende inzending uit die aanbesteding gekomen. Het plan, genaamd 'De Leidse Schans' ziet op de realisatie van een ca. 1800 grotendeels zelfstandige studentenwoningen. Dit aantal is inclusief een mogelijk te realiseren studentenhotel met ca 300 kamers. Daarnaast bevat het plan ruim 200 starterswoningen en ca. 1100m² bvo aan commerciele ruimte. Tevens zijn er binnen het plan ca. 560 parkeerplaatsen voorzien, waarvan ca. 520 parkeerplaatsen in een gebouwde voorziening.

Het plan past niet binnen het vigerende bestemmingsplan Cronesteinsepolder. Om de ontwikkeling van de studentenhuisvesting juridisch-planologisch mogelijk te maken is daarom onderhavig bestemmingsplan opgesteld. Met dit nieuwe bestemmingsplan wordt tevens voldaan aan de actualisatieplicht uit de Wet ruimtelijke ordening. Deze verplicht gemeenten om over een actueel bestemmingsplanbestand te beschikken.