direct naar inhoud van 6.3 De bestemmingen
Plan: Ooievaarszoom Schoonrewoerd
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0545.BPSWOERDOOIEVZ-VS01

6.3 De bestemmingen

In het bestemmingsplan zijn verschillende bestemmingen opgenomen. Hieronder wordt ingegaan op de inhoud van deze bestemmingen. In de regels zijn de exacte gebruiks- en bebouwingsmogelijkheden gereguleerd.

Groen

Hieronder vallen de openbare groenvoorzieningen, speelvoorzieningen en voet- en fietspaden alsmede nutsvoorzieningen en waterhuishoudkundige voorzieningen. Alleen bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn toegestaan.

Maatschappelijk

De gronden van de Kerk zijn voorzien van de bestemming 'Maatschappelijk'. De bebouwing is binnen het bouwvlak gelegen. Op de overige gronden zijn uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, toegestaan.

Verkeer - Verblijfsgebied

De in het plangebied te realiseren en bestaande openbare wegen (30 km/h-wegen) en parkeervoorzieningen zijn in deze bestemming opgenomen. Binnen de bestemming is ook ruimte voor nuts-, speel- en groenvoorzieningen en waterhuishoudkundige voorzieningen. Ten behoeve van deze bestemming mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd. Deze bestemming richt zich op een deel van het openbaar gebied. De exacte ligging van de parkeerterreinen ligt vast, teneinde het aantal parkeerplaatsen zeker te stellen in het plan.

Water

Binnen deze bestemming is de nieuw aan te leggen watergang, centraal gelegen in het plangebied, de watergang langs de provinciale weg en de bestaande watergang opgenomen. Bouwwerken, geen gebouwen zijnde, en voorzieningen die ten dienste staan aan de bestemming, zoals constructies voor kademuren, oeverbeschoeiingen, bruggen en steigers, zijn toegestaan.

Wonen

Een groot deel van de gronden binnen het plangebied is bestemd voor 'Wonen' voornamelijk in de vorm van eengezinshuizen, met de daarbij behorende bijgebouwen, aanbouwen, bouwwerken, geen gebouwen zijnde, overkappingen, erven en ontsluitingspaden. Tevens zijn in samenhang daarmee niet-publieksgerichte aan-huis-verbonden beroeps- en bedrijfsactiviteiten toegestaan. De hoofdgebouwen mogen uitsluitend binnen de bouwvlakken worden gebouwd. De voorgevel van een hoofdgebouw dient in of binnen een afstand van 3 m tot de voorste bebouwingsgrens te worden gebouwd, waarbij deze bebouwingsgrens naar de bestemming 'Verkeer - Verblijfsgebied' is gericht. De afstand van vrijstaande hoofdgebouwen tot aan de zijdelingse perceelsgrens is vastgelegd op ten minste 3 m. De afstand tussen vrijstaande hoofdgebouwen onderling dient ten minste 3 m te bedragen. Tevens is de afstand van aaneengebouwde hoofdgebouwen, aan de zijde waar het hoofdgebouw niet aaneengebouwd is, tot aan de zijdelingse perceelsgrens vastgelegd op ten minste 1 m.

Ten aanzien van de situering van bijgebouwen en aanbouwen is bepaald dat indien bijgebouwen en aanbouwen naast of aan het bijbehorende hoofdgebouw worden gebouwd, de voorgevel ervan ten minste 3 m achter de voorgevel van het bijbehorende hoofdgebouw of het verlengde daarvan dient te liggen.

Het gezamenlijk te bebouwen oppervlak van aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen is vastgelegd op ten hoogste 50% van de bij het hoofdgebouw behorende zij- en/of achtererf, met een maximum van 50 m², met dien verstande dat een aaneengesloten oppervlak van ten minste 25 m² van het zij- en achtererf onbebouwd en onoverdekt dient te blijven.

In een specifieke gebruiksregel is opgenomen dat het gebruik van bijgebouwen als zelfstandige woning of afhankelijke woonruimte niet is toegestaan.