Plan: | Herstructurering School- en Talmastraat Leerdam |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0545.BPSCHOOLTALMA-VS01 |
Hoofdstuk 1: Inleidende regels
Begrippen
In artikel 1 is een aantal begrippen nader gedefinieerd teneinde onduidelijkheid te voorkomen. Voor een gedeelte van de begrippen is aansluiting gezocht bij de begrippenlijst uit bijlage 11 bij het SVBP 2008.
Wijze van meten
In artikel 2 wordt aangegeven op welke wijze gemeten moet worden bij het beoordelen of de maatvoering in overeenstemming is met de regels. Ook hier is aansluiting gezocht bij de standaard (meet)regels uit de SVBP 2008.
Hoofdstuk 2: Bestemmingsregels
In het plan zijn de volgende bestemmingen opgenomen:
Groen
De bestemming 'groen' is opgenomen voor de gronden binnen het plangebied die een groen karakter krijgen en dat dienen te behouden. Binnen de bestemming zijn naast groenvoorzieningen ook speelvoorzieningen, paden, water, waterhuishoudkundige voorzieningen en dergelijke toegestaan.
Verkeer - Verblijfsgebied
Het openbaar gebied met een verkeersfunctie is bestemd als "Verkeer - Verbijfsgebied". Binnen deze bestemming zijn onder meer wegen en parkeervoorzieningen toegestaan.
Tevens is ter plaatse van de aanduiding 'terras' een terras toegestaan ten behoeve van de naastgelegen horecavoorziening, met een maximale oppervlakte van 75 m².
Water
Het water binnen het plangebied is bestemd als 'Water'. Ook bijbehorende voorzieningen zijn toegestaan, waaronder bruggen en erfafscheidingen.
In aanvulling op de regels uit het bestemmingsplan kan het zijn dat aan werken of werkzaamheden binnen deze gronden een vergunningplicht is gekoppeld op basis van de keur van het waterschap.
Wonen
Voor de woningen in het plangebied en de bijbehorende percelen is de bestemming "Wonen" opgenomen. Deze bestemming voorziet in een flexibele bestemmingsregeling waardoor het mogelijk is om in te springen op toekomstige wijzigingen in de bouwplannen.
Zo is voor wat betreft de woningaantallen een maximum opgenomen voor het gehele plangebied (98 woningen), met daarnaast per bestemmingsvlak een maximum voor dit gebied met de aanduiding 'maximum aantal wooneenheden'.
Op de verbeelding is een ruim bouwvlak opgenomen, met daarin een gevellijn om aan te geven waar de voorgevel gebouwd dient te worden. De voorgevel van de woning hoeft niet in de gevellijn gebouwd te worden, maar kan ook worden gebouwd tot maximaal 5 m achter deze lijn teneinde een inspringing ten opzichte van naastgelegen woningen te realiseren.
In het bouwvlak is aangegeven welk soort woningen ter plaatse zijn toegestaan (aaneengebouwd of gestapeld). In de regels is opgenomen dat de bouwdiepte van een aaneengebouwde woning mag niet meer bedragen dan 12 m. De maximale goot- en/of bouwhoogte van de woning is aangegeven middels de aanduiding 'maximale goot- en bouwhoogte' of 'maximale bouwhoogte'.
Voor het bouwen van bijbehorende bouwwerken (aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen) geldt een algemene regeling, welke regelt dat deze op minimaal 1 m achter de voorgevel van de woning dienen te worden gebouwd. De goot- en bouwhoogte mag niet meer bedragen dan respectievelijk 3,5 m en 5,5 m.
De gezamenlijke oppervlakte van bijbehorende bouwwerken mag niet meer bedragen dan 50 % van het achtererf van een bouwperceel tot een maximum van 100 m².
Voor de horecavoorziening is op de verbeelding de aanduiding 'horeca van categorie I' opgenomen. Uitsluitend ter plaatse van deze aanduiding is horeca toegestaan, en uitsluitend horeca in categorie I (cafetaria, lunchroom, ijssalon e.d.) tot een oppervlakte van 135 m².
Leiding - Riool
Aan de zuidzijde van het plangebied is een rioolleiding gelegen. Ter bescherming van deze leiding is een dubbelbestemming in de regels en op de verbeelding opgenomen.
Waarde - Archeologie
Ter bescherming van de archeologische waarden in het plangebied is een archeologische dubbelbestemming opgenomen. De beperkingen ten aanzien van het bouwen en uitvoeren van werken en werkzaamheden gelden niet voor grondroerende werkzaamheden tot een diepte van 2,5 m onder het maaiveld.
Hoofdstuk 3: Algemene regels
Anti-dubbeltelregel
Met de anti-dubbeltelregel wordt geregeld dat grond die reeds eerder bij een verleende omgevingsvergunning voor het bouwen is meegenomen niet nog eens bij de verlening van een nieuwe omgevingsvergunning voor het bouwen mag worden meegenomen. Deze regel is rechtstreeks overgenomen uit het Besluit ruimtelijke ordening.
Algemene bouwregels
In de algemene bouwregels is een regeling opgenomen voor ondergronds bouwen en voor ondergeschikte bouwdelen welke de bouw- of bestemmingsgrens of de maximale bouwhoogte overschrijden (balkons, schoorstenen en dergelijke).
Algemene afwijkingsregels
In dit artikel is onder meer een algemene afwijking opgenomen voor de maatvoering van bouwwerken, geen gebouwen zijnde.
Hoofdstuk 4: Overgangsrecht en slotregel
Overgangsrecht
In dit artikel is een regeling opgenomen voor bestaande zaken en rechten die niet in overeenstemming zijn met de overige regelingen in dit bestemmingsplan. De regels voor het overgangsrecht zijn overgenomen uit het Besluit ruimtelijke ordening, waarin standaard overgangsrecht voor bestemmingsplannen is opgenomen.
Slotregel
De slotregel bevat de titel van het bestemmingsplan.