direct naar inhoud van 4.7 Stedenbouw en welstand
Plan: Bedrijventerrein Nieuw Schaik
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0545.BPNIEUWSCHAIK-VS01

4.7 Stedenbouw en welstand

De gemeente Leerdam heeft besloten om voor nieuw Schaik geen apart beeldkwaliteitsplan op te stellen, maar ruimtelijke eisen te verwerken in het nieuwe bestemmingsplan en in de actuele versie van de welstandsnota.

Door enkele richtlijnen aan te geven aan de situering en architectonische uitvoering van bebouwing worden ruimtelijke kenmerken gerealiseerd die als een rode draad door Nieuw Schaik lopen en daarmee de samenhang ervan waarborgen. Daarnaast bestaan er ruimschoots de mogelijkheden de eigen identiteit en architectuur van het bedrijf uit te dragen. Het individuele karakter van de afzonderlijke bedrijven zorgen voor de variatie in het straatbeeld.

Eenheid in materiaal- en kleurgebruik worden ingezet om de gewenste ruimtelijke en visuele samenhang tussen de bebouwing op Nieuw Schaijk te bewerkstelligen. Om deze reden is het materiaalgebruik beperkt tot de volgende duurzame materialen:

  • baksteen;
  • (semi-) transparantglas;
  • (geribbeld) metaal plaatmateriaal;
  • keramische beplating;
  • natuursteen;
  • beton en hout;
  • alles zoveel mogelijk in materiaal met eigen kleuren.

Landschappelijke inpassing en aankleding randen plangebied

Aan de noord- en oostzijde grenst Nieuw Schaik aan het buitengebied van Leerdam, dat aangewezen is als Natura 2000 gebied en dat onderdeel vormt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit buitengebied kenmerkt zich door openheid en grote landschappelijke waarde. Op verschillende plekken aan de noord- en oostrand dringt het buitengebied door tot op het bedrijventerrein. Het behoud en verder versterken van de overgang tussen de stedelijkheid van het bedrijventerrein naar de landelijkheid van het buitengebied in de vorm van een groene buffer is daarom ruimtelijk zeer gewenst. De randen zijn beplant met bomen, struweelgroen en andere van nature voorkomende vegetatie. De groene buffer die in de huidige bestemmingsplannen is opgenomen aan de meeste randen van het bedrijventerrein wordt bestendigd in het nieuwe bestemmingsplan.

Hoofdroutes

Om de structuur van het bedrijventerrein te versterken heeft het terrein een eigen hoofdroute. Aanleg van een hoofdroute is onderdeel van de aanpak van de openbare inrichting op Nieuw Schaik. Waar de hoofdroute zich bevindt valt op te maken uit het wegprofiel en de groenstructuur die deze route begeleidt. De bebouwing langs de hoofdroute is in bouwhoogte gelijk aan de overige bedrijfspanden op het terrein. Op dit moment zijn enkele panden met de zijkanten en soms achterkanten naar de hoofdroute gekeerd. Uit stedenbouwkundig oogpunt is het gewenst dat de bebouwing met de representatieve zijde aan de hoofdroute ligt. Een verhoging van de bouwhoogte is hierbij niet noodzakelijk. Gedacht kan worden aan het realiseren van representatieve zones. Een evenwichtige inrichting van de buitenruimte in deze zones wordt dan van belang.

Buitenruimte

De kwaliteit van Nieuw Schaik is niet alleen afhankelijk van de architectonische verschijningsvorm van de bebouwing, maar wordt eveneens sterk bepaald door de inrichting van de buitenruimte. Onder het begrip buitenruimte wordt verstaan de openbare straten en groen/water zones, maar ook de (voor-) terreinen van de percelen, voor zover zichtbaar vanaf het openbaar gebied. Inrichting van de openbare ruimte valt onder verantwoordelijkheid van de gemeente Leerdam. Deze openbare ruimte wordt de komende tijd verder aangepakt zodat er eenduidigheid in opbouw en materiaalgebruik komt. De hiërarchie in de ontsluitingsstructuur in de wegprofielen wordt hierbij tot uitdrukking gebracht.

Bebouwingspercentages

Het huidige maximaal toegestane bebouwingspercentage op het bedrijventerrein varieert per bedrijfsperceel. Intensiveren (verhogen van de bebouwingspercentage) is ruimtelijk-stedenbouwkundig acceptabel mits er bepaalde afstanden tussen de bedrijven onderling worden aangehouden en dat een bedrijf voldoende parkeerplaatsen op eigen terrein kan faciliteren.

Het maximale bebouwingspercentage voor het bedrijventerrein wordt gesteld op 85 % per perceel, mits voldaan kan worden aan de eisen van de brandweer en voorzien wordt in voldoende parkeermogelijkheden op eigen terrein.

Bouw- en goothoogtes

De huidige goot- en bouwhoogten variëren sterk. Bij de kleinere bedrijfspanden is een bouwhoogte tot 8 meter toegestaan terwijl de grote panden een bouwhoogte van circa 11 meter hebben. Op het terrein komen verschillende bedrijfwoningen voor.

Gelet op beleidswens om te intensiveren wordt ervoor gekozen een bouwhoogte van 15 meter op het bedrijventerrein direct toe te staan. Nieuw Schaik is een bedrijventerrein waar woningbouw ondergeschikt moet zijn. Voor de bedrijfswoningen op het terrein wordt een goot- en bouwhoogte opgenomen. Doel is om het aantal bedrijfswoningen te beperken om geen belemmering te vormen voor de aanwezige bedrijvigheid. De uitstraling van de woningen moet passen bij de bedrijfsbebouwing op het perceel. Zij moeten als het ware een eenheid vormen.

Erfafscheidingen

Voor erfafscheidingen voor de voorgevelrooilijn is het om veiligheidsredenen wenselijk dat deze een hoogte van circa 2 meter hebben. Lage erfafscheidingen vergroten de inbraakgevoeligheid op de terreinen. Vanuit het oogpunt van beeldkwaliteit is het niet wenselijk dat de erfafscheidingen het straatbeeld bepalen en een 'besloten/dicht' uiterlijk hebben. In de regels van het bestemmingsplan zal daarom een regeling worden opgenomen waarin alleen open hekwerken tot 2 meter voor de voorgevelrooilijn zijn toegestaan. De percelen worden op de grens met het openbaar gebied afgeschermd door open hekwerken van kwalitatief hoogwaardige materialen.

Opslag

Voor Nieuw Schaik geldt dat buitenopslag slechts is toegestaan in de functionele zone en niet in de representatieve zone langs het openbaar gebied. Gestreefd moet worden naar een integrale oplossing met andere voorzieningen op de bedrijfskavel.

Beeldkwaliteitseisen bebouwing

Situering

  • Aan de randen van Nieuw Schaik moet de situering van de gebouwen afgestemd worden op de aangrenzende gebieden en/of het landschap.
  • Bij de situering van gebouwen dient aansluiting te worden gezocht bij de karakteristieke uniforme opbouw van Nieuw Schaik.
  • Bedrijven moeten zich presenteren richting het openbare gebied en de hoofdroute.

Hoofdvormen

  • Aan de randen van Nieuw Schaik moet bij bouwvormen rekening worden gehouden met de invloed van de bouwvormen op de aangrenzende percelen en of/het landschap.
  • Veranderingen en toevoegingen van nieuwe elementen dienen eenheid in en samenhang tussen de stedenbouwkundige opbouw van Nieuw Schaik te ondersteunen.

Gevelaanzichten

  • Veranderingen en toevoegingen aan de gevelkarakteristiek dienen deze eenheid in en samenhang te ondersteunen.
  • Bedrijven moeten een eenheid uitstralen qua vorm, kleur- en materiaalgebruik.

Materialisatie en detaillering bouwwerk

  • Aan de randen van de werkgebieden moet bij het kleurgebruik rekening worden gehouden met de invloed op de aangrenzende gebieden en/of het landschap.
  • Gebruiken van kenmerkende materiaalkeuzen, vormen en details.
  • Het materiaalgebruik is beperkt tot de volgende duurzame materialen: baksteen, (semi-) transparantglas, (geribbeld) metaal plaatmateriaal, keramische beplating, natuursteen,beton en hout, alles zoveel mogelijk in materiaal eigen kleuren.
  • Reclame-uitingen kunnen een zwaar beslag leggen op het beeld van de gebouwen, de straatwand en dienen daarom bescheiden worden toegepast. Ondernemingsgericht kleurgebruik dient de lokale karakteristieken te respecteren.
  • Op de entree van het bedrijfsgebouw mag extra nadruk worden gelegd.
  • Gevels hebben weinig detailleringen.

Reclame-uitingen op Nieuw Schaik

Gezien de grotere schaal van de gebouwen en het utilitaire karakter, is een grotere hoeveelheid reclame denkbaar. Uitgangspunt blijft dat de reclame op een logische plaats tegen het gebouw aangebracht dient te worden, bijvoorbeeld bij de entree, en afgestemd dient te zijn op de massa c.q. gevelopzet. Indien plaatsing tegen een gevel niet mogelijk is, bijvoorbeeld bij glasvliesgevels, dient de reclametekst boven of in de buurt van de entree aangebracht te worden. Los geplaatste ornamenten zijn denkbaar, mits zorgvuldig vormgegeven, bij voorkeur geplaatst bij de toegang tot het bedrijf en in hoogte beperkt, (maximaal 3.50 m). Per bedrijf zijn maximaal twee reclame-uitingen aan de gevel toelaatbaar. Gevelreclames moeten evenwijdig aan de gevel worden geplaatst, mogen niet breder zijn dan 70% van de gevelbreedte en niet hoger dan 1 meter. Gevelreclames die loodrecht op de gevel worden geplaatst mogen maximaal 1.0 x 1.0 x 0.25 meter zijn.

Plaatsing van vrijstaande reclame-uitingen/reclamezuilen wordt in het nieuwe bestemmingsplan toegestaan, mits onder voorwaarden. Bij voorkeur moet het object geplaatst worden bij de entree van het bedrijfsperceel of op een parkeerplaats. Reclame-uitingen worden niet toegestaan op locaties die het uitzicht op de openbare ruimte of het open landschap ernstig belemmeren. Per perceel mag maximaal één vrijstaande reclame-uiting worden geplaatst. Reclamezuilen mogen niet hoger dan 8 meter en niet hoger dan de bouwhoogte van het op het betreffende bouwperceel gesitueerde hoofdgebouw zijn. De reclame-uiting moet als zelfstandig element worden vormgegeven, waarbij de maatvoering en detailleringen zijn afgestemd op en harmoniëren met het hoofdgebouw. Verder mag er geen sprake zijn van mechanisch bewegende delen, lichtcouranten of lichtreclame met veranderlijk of met tussenpozen verschijnend licht en daglichtreflecterende reclame. Aan randen van bedrijventerreinen (buitenste kavels) zijn in beginsel geen lichtbakken of felle kleuren toegestaan.

Er mag geen reclame worden gemaakt voor diensten of producten die niet in het pand plaatsvinden of worden verkocht.